Özgür Özel, Müsavat Dervişoğlu’nu İYİ Parti Genel Merkezi’nde ziyaret etti. İki lider, Meclis’te mevkidaş olarak görev yaptıklarını vurgularken temasların süreceği yönünde mesaj verdi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na AYM’nin Can Atalay kararına uymayan Muhsin Şentürk’ün atanmasının sorulması üzerine Özel, “Normalleşme anlayışına uygun değil, Anayasa ihlalinin baş kahramanını atıyorsanız, ihlalde ısrarınız sürüyor demektir” sözleriyle Erdoğan’ı eleştirdi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu’nu İYİ Parti Genel Merkezi’nde ziyaret etti. Dervişoğlu’nun genel başkanlığa seçilmesini tebrik ve Özel’in “siyasette normalleşme” mesajlarıyla siyasi parti liderleriyle bir araya gelmesi kapsamında gerçekleştirilen görüşmenin ardından iki lider açıklama yaptı. Gazetecilerin sorusu üzerine Özel, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Can Atalay hakkındaki hak ihlali kararına uymayan Muhsin Şentürk’ün atanmasıyla ilgili “Normalleşme anlayışına uygun değil” diyerek Erdoğan’ı eleştirdi.
Dervişoğlu: “Genel başkanlar arasındaki samimi diyalog sorunların çözümüne katkı sağlayacak”
Ev sahibi olarak ilk sözü Dervişoğlu aldı. “Hemen hemen Türkiye’nin bütün meselelerine değindik, ziyadesiyle istifade ettiğimi söyleyebilirim” diyen Dervişoğlu, Meclis’te grup başkanvekilleri olarak Özel’le birlikte önemli işlere imza attıklarını dile getirdi. Görüşmelerinin devam edeceğini belirten Dervişoğlu, şöyle konuştu:
“Türkiye’nin menfaatine yönelik doğru kararları müştereken verebilme dirayeti sergileyeceğimize olan inancı muhafaza edeceğiz. Siyasi partilerin genel başkanları arasında yürütülen samimi diyaloğun ülkemizin sorunlarının çözümüne çok katkı sağlayacağı inancını taşıyorum. Bu inancı Sayın Genel Başkan’ın paylaştığını biliyorum. Birbirimize karşı bir samimiyet testine ihtiyaç duymadığımızı sizlerin de bilmesini istiyorum.”
CHP ile İYİ Parti’nin geçmişteki ortak çalışmalarını hatırlatan Dervişoğlu, “Ne zaman Türkiye’nin önemli bir problemi gündeme gelse, hayata baktığımız pencere genellikle aynı oluyor. Duyarlılıklarımızı, farklılıklarımızı muhafaza edeceğiz. Bu ziyaretin çok önemli bir başlangıç ifade ettiğini söyleyemem çünkü biz başlangıç arayışı içerisinde değiliz. Bütün siyasi partilerle bir birliktelik arayışındayız. Farklı şeyleri düşündüğümüz partilerle de diyaloğa kapattığımız kapı yoktur” diye konuştu.
Özel: “İYİ Parti’yle bir normalleşme sürecine ihtiyacımız yok”
Dervişoğlu ile TBMM’de mevkidaş olmalarını hatırlatan Özel, “Zaman içinde aramızda gelişen diyalog, karşılıklı samimiyet, birbirinin söylediğini gözünden anlayacak kadar ileri bir zemine kadar taşındı. Birbirimizle hiçbir çelişki yaşamadığımız gibi pek çok zorluğun, pek çok olası krizin yaşanmadan aşılmasına katkı sağlamış bir geçmişimiz var” diye konuştu.
31 Mart seçimlerinin ardından siyasette normalleşme süreci yaşandığını belirten Özel, “İYİ Parti’yle bir normalleşme sürecine ihtiyacımız yok. Çok istisnai süreçler hariç, zaten olması gereken süreci olması gerektiği gibi yaşadık” dedi. Milletvekili olarak genel başkanlığa gelmelerine işaret eden Özel, Meclis’in güçlendirilmesi konusunda ortak görüşleri olduğunu söyledi.
Özel, temaslarının süreceğini vurgularken “Temel mottomuz muhalefete muhalefet etmek değil, iktidara muhalefet etmektir. Muhalefetin bir ve bütün olabildiği her yerde iktidar üzerindeki denetim gücü, yaptırım gücü çok daha yüksektir. Güçlü bir muhalefetin Türkiye’nin yarınlarını çok daha hızla güzelleştirecek günleri taşıyacağını biliyoruz ve bununla ilgili de bir mutabakat içindeyiz” dedi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“AKP-MHP arasındaki mesele fillerin boğuşması, altta adaletin ezilmesi”
Özel ve Dervişoğlu, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ayhan Bora Kaplan soruşturması kapsamında gözaltına alınan polisler, Devlet Bahçeli’nin “darbe” çıkışı ve Can Atalay hakkındaki ihlal kararına uymayan Muhsin Şentürk’ün Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na atanmasıyla ilgili soruların ilişkili olduğunu belirten Özel, şunları söyledi:
“Adalet ve Kalkınma Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi arasında yaşanan meselenin kendisi neyse, bir gerilim mi, bir pazarlık mı, bir karşılık restleşme mi? Bu bir fillerin boğuşması ama altta adaletin ezilmesiyle sonuçlanıyor. Üstü kapalı atılan tweetler, beyanlarla iyice kriminal olan bir hikayenin, sanki buzdağının suyun üstünde küçük kısmını görüyormuşuz izlenimi her geçen gün kuvvetlendiriyor.”
Yargıtay Başkanlığı seçimlerinin 37 turda tamamlanabildiğini hatırlatan Özel, “Papa seçimine dönen bir yüksek yargı seçiminde, iki liderin görüşmesinden sonra adayın birinin çekilip, başka bir makamı talep etmesi ve o adaya giden oyların bir yere yönlendirileceğine ilişkin bir inanç hakimdi. Ama bu dayatmaya ya Yargıtay’da oy kullananlar uymadılar, ya da ‘Adayı çekelim ama arkadaşlarımız bildiğini yapsın’ dedi birileri” diye konuştu.
“Muhsin Şentürk’ün atanması normalleşme anlayışına uygun değil”
Ömer Kerkez’in Yargıtay Başkanı olmasıyla seçimdeki sonucun AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın beklediği gibi olmadığını söyleyen Özel, “Yaptığı atama maalesef 31 Mart’tan sonra gelişen diyalog ve normalleşme anlayışına uygun değildir. Erdoğan, Meclis Başkanı her fırsatta yeni bir anayasadan bahsediyorlar. Ben de diyorum ki ‘Mevcut Anayasa’ya uyun, ondan sonra yeni anayasa isteyin.’ Şimdi mevcut Anayasa’ya uymamanın baş kahramanını, en çok oyu da almadığı halde dün gece yarısı atıyorsunuz” diye konuştu.
“Anayasa ihlalinin baş kahramanını atıyorsanız, ihlalde ısrarınız sürüyor demektir”
Yüksek yargının pazarlık yapılacak bir yer olmadığını vurgulayan Özel, “Anayasa ihlalinin sembol ismini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı atıyorsanız, sizin mevcut Anayasa’yı ihlalde ısrarınız sürüyor demektir. Ondan sonra nasıl normalleşecek bu ülke” dedi.
Özel, yüksek yargıya güven duyulması ve pazarlıklara konu olmaması gerektiğini söyleyerek, “Oralardan Gezi aileleri, 28 Şubat aileleri, Sinan Ateş’in eşi, evlatları adalet bekliyor. Siz orada ‘Sen onu çek, ben bunu buraya atayım. O sözünü tutmazsa da atayım ki racona ters olmasın.’ Bir İtalyan mafya filmi mi izliyor Türkiye? Yoksa adalet, siyaset, emniyet üçgeninde yaşanan bir şeylerimi izliyor belli değil” diye konuştu.
Dervişoğlu: “Eksik bilgiyle yanlış yorum yapmamaya özen göstermem lazım”
Ayhan Bora Kaplan soruşturması kapsamında polislerin gözaltına alındığı süreç hakkında muhalefet partilerinin bilgilendirilmediğini belirten Dervişoğlu, “Eksik bilgiyle yanlış yorum yapmamaya özen göstermem lazım. Bir de beni tanıyorsunuz. Ben sati bilgilerle, derin yorumlar yapmam, önemli sorulara da ayak üstü cevap vermekten azami ölçüde uzak dururum” dedi.
Şentürk’ün atamasına ilişkin ise Dervişoğlu, “Türkiye’de ilk kez yaşanmıyor. Dolayısıyla bu tür atamalardan olan şikayetlerimizi de sıklıkla ifade ettik. Ama böyle bir atama bizim açımızdan bir sürpriz olma özelliği de taşımıyor. Hükümeti ve onun başındaki zatı bu konulara özen göstermeye davet ediyorum” diye konuştu.