“Mevcut anayasamızla yola devam edemeyiz” diyerek yeni anayasa çağrısını yineleyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın muhalefete yaptığı çağrıya cevap CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen’den geldi. Gökçen, Erdoğan’ın “Muhalefetteki muhataplarımızın da bu istekte ısrarcı olmayacağını düşünüyorum” sözlerine , “Anayasa’ya saygının olmadığı bir ortamda anayasa tartışmanın bir anlamı yok” cevabını verdi.
27 Mayıs darbesinin yıldönümünde Özgürlük ve Demokrasi Adası’nda düzenlenen “Türkiye Yüzyılı Anayasası Sivil Anayasa Güçlü Türkiye Sempozyumu”nda konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir kez daha yeni anayasa çağrısı yaparak, “Elitlerin uzlaşısını yansıtan mevcut anayasa ile devam edemeyiz. Bu utancı milletimize daha fazla yaşatamayız. Yeni anayasanın milli bir ödev olduğuna inanıyorum” dedi.
Yapıcı ve uzlaşmacı bir tavır içinde olduklarını vurgulayan Erdoğan, muhalefetten de destek isteyerek, “Muhalefetteki muhataplarımızın da ülkemizi darbe anayasasına mahkum ve mecbur etmekte ısrarcı olmayacaklarını düşünüyorum” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleri üzerine CHP’nin her zeminde dile getirdiği sözlerle cevap verdi:
“Türkiye’nin mevcut darbe anayasasına mahkum edilmesi, siyasete güveni zedeliyor. Milletin fikri, talepleri, endişeleri dikkate alınmadan uzlaşma aranmadan yapılan anayasa doğumundan itibaren sakattır özürlüdür kriz üretmeye daha yakındır. … Çerçevesini darbecilerin çizdiği dili sorunlu, dili mutabakattan ziyade elitlerin uzlaşını yansıtan mevcut Anayasa’mızla yola devam edemeyiz. Cumhuriyetimizin 100. yılının darbe anayasasıyla geçirilmesi zaten siyaset kurumu adına büyük bir mahcubiyet kaynağıdır.”
“Darbeciler, otoriteyi artırır, hak ve özgürlükleri sınırlar”
Gökçen, Erdoğan’ın “mevcut Anayasa’nın darbe anayasası olduğuna” ilişkin sözlerine yönelik “Darbeciler, otoriteyi artırır, hak ve özgürlükleri sınırlar. Toplumun özgürce konuşmasının, haklarını kullanmasının, itiraz edebileceği, örgütlenebileceği alanların önüne engeller koyar. Aynı zamanda hukuk devletini ortadan kaldırır ve denetimsizliğin kural olduğu bir düzen yaratırlar” diye konuştu.
“Önce darbe döneminden kalan kanunlar değiştirilmelidir”
Darbe döneminden kalan kanunların hâlâ yürürlükte olduğunu söyleyen Gökçen, “Önce bunlar değiştirilmelidir. Ülkemizi darbe hukukundan arındırmak isteyenlerin öncelikle payına düşen sorumluluğu yerine getirerek darbe dönemi kanunlarını değiştirmesi, uygulamada da özgürlük alanlarını genişletmesi gerekir. Örneğin önceden izin almadan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı anayasada güvence altına alınmasına rağmen kanunla bu özgürlük alanı daraltılmıştır” dedi.
“Değişiklik yapılabilmesi için önce yürürlükteki Anayasa’nın ve Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanıyor olması gerek”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Gökçen, darbecilerin kuralsızlık zemini yarattığını ve bu istisna haline dayandıklarına değinerek şöyle konuştu:
“Anayasa Mahkemesi kararını uygulamamak, yürürlükteki anayasayı ve mevzuatı tanımamak; yargının olaya göre değil, kişiye göre karar vereceği bir ortam yaratmak, hukuku askıya almak demektir. Bir anayasa değişikliği yapılabilmesi için önce yürürlükteki Anayasa’nın ve Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanıyor olması gerekir. Anayasa’ya saygının olmadığı bir ortamda anayasa tartışmanın bir anlamı yoktur.”