Burdur diyaliz faciası | Ölenlerin sayısı 3’e yükseldi, olayın nedenine dair ayrıntılar ortaya çıktı

Burdur Devlet Hastanesi’nde diyaliz tedavisi sonrası rahatsızlanıp çevre illere sevk edilen hastalardan yaşamını yitirenlerin sayısı, 67 yaşındaki Amina Abas Jama’nın da hayatını kaybetmesiyle üçe yükseldi. Sağlık Bakanlığı ve Burdur İl Sağlık Müdürlüğü’nden olayların nedenine ilişkin bir açıklama yapılmazken Türk Tabipleri Birliği, hastanede klima sistemleri çalışması yapılırken antifriz maddesinin hastanenin su sistemine karışmasıyla diyaliz merkezinde distile su elde etme ünitesinin etkilendiğini duyurdu.

Burdur Devlet Hastanesi’nde 25 Mayıs’ta diyaliz tedavisi gördükten sonra evlerine dönen hastalar baş dönmesi, mide bulantısı, şuur bulanıklığı ve nakil aracından inememe tarzı şikâyetler ile tekrar hastaneye geldi. Burdur İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre olay sonrasında ambulansla çevre illere sevk edilen 33 hastadan 12’si taburcu olurken 3’ü ise entübe edildi.

Mustafa Demir ve Saniye Aksöz’ün ardından Amina Abas Jama’nın da hayatını kaybetmesiyle yaşamını yitirenlerin sayısı 3’e yükseldi. Denizli, Afyonkarahisar, Isparta, Antalya’daki hastanelerde 18 hastanın daha tedavisine devam ediliyor.

Ambulans ile Antalya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edilerek burada tedavi altına alınan ve entübe edilen hastalardan Mustafa Demir iki gün önce (28 Mayıs), Antalya Şehir Hastanesi’nde entübe edilen hastalardan 88 yaşındaki Saniye Aksöz ise dün (29 Mayıs) hayatını kaybetti. Dün akşam saatlerinde 67 yaşındaki Amina Abas Jama isimli hasta da tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi. Yaşanan olayda hayatını kaybedenlerin sayısı 3’e yükseldi.

TTB: “Klima sistemleri çalışması yapılırken eklenen antifriz maddesi hastanenin su sistemine karıştı”

Türk Tabipleri Birliği (TTB), ilk günden beri sağlık müdürlüğü, valilik ve Sağlık Bakanlığı ile görüşme çabalarının sonuçsuz kaldığını belirtti:

“Sağlık Bakanlığı diyaliz hastalarını ve toplum sağlığını tehlikeye atan bu durum hakkında kamuoyuna henüz yeterince bilgilendirici bir açıklama yapmamıştır.

Edindiğimiz bilgilere göre, olayın geçtiği hastanede klima sistemleri/iklimlendirme çalışması yapılırken antifriz maddesinin hastanenin su sistemine karışmasıyla diyaliz merkezinde distile su elde etme ünitesi de etkilenmiştir. O gün hastane musluklarından mavimtırak su akışı gözlemlenmiştir. Antifriz madde diyaliz alan hastaları etkilemiştir. Bir dialkol türü olan etilen glikol (etandiol) ve propilen glikol (propandiol) ün antifriz olarak kullanıldığı bilinmekle birlikte söz konusu hastanede hangi kimyasal bileşimin antifriz olarak kullanıldığı henüz öğrenilememiştir.”

Burdur İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

“25 Mayıs 2024 Cumartesi günü Burdur Devlet Hastanesi Diyaliz Ünitesinden hizmet almış olup çevre illere nakilleri gerçekleştirilen hastalarımızın durumları hakkında süreç Müdürlüğümüz tarafından çok yakın takip edilmektedir. Antalya ilinde 23 hastamızın, Afyon ilinde 6 hastamızın, Isparta ilinde 3 hastamızın ve Denizli ilinde 1 hastamızın takipleri yapılmıştır. 2 hastamız Antalya ilinde, 1 hastamız da Afyon ilinde entübe halde tedavi altındadır. 28.05.2024 Salı günü, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi altındayken, birlikte KOAH rahatsızlığı da bulunan 70 yaşındaki Mustafa Demir ve 29.05.2024 Çarşamba günü, entübe halde 2. basamak yoğun bakım hastası olup, diyaliz tedavisi de alan ve Antalya Şehir Hastanesi’nde yoğun bakım servisinde takibi yapılan konjestif kalp yetmezliği hastası 87 yaşındaki Saniye Aksöz adlı hastalarımız yapılan tüm müdahalelere rağmen vefat etmişlerdir.

Bugün itibari ile Afyon iline sevk edilen hastalardan 5’i ve Antalya Şehir Hastanesi’nde takip edilen hastalardan 7’si taburcu edilmiştir, diğer hastalarımızın durumları iyiye gitmektedir. Kederli ailelerimize başsağlığı diler, tedavisi devam eden hastalarımıza acil şifalar dileriz. Konuyla ilgili adli ve idari soruşturma devam etmektedir. Süreç ve hastalarımızın durumları hakkında kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Ne oldu?

Burdur Devlet Hastanesi’nde 25 Mayıs’ta diyaliz tedavisi gördükten sonra evlerine dönen hastalar baş dönmesi, mide bulantısı, şuur bulanıklığı ve nakil aracından inememe tarzı şikâyetler ile tekrar hastaneye geldi. Hastalardan bazılarının durumunun ağırlaşması üzerine yetkililer tarafından gün içinde diyaliz alan hastalar aranarak ambulanslarla hastaneye getirildi. 33 hasta çevre illerdeki hastanelere sevk edildi.

Burdur İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada hastaların durumları hakkında sürecin yakından takip edildiği belirtilirken dört hastanın entübe edildiği diğer hastaların genel durumlarının iyi olduğu söylendi.

Diyalize giren toplam 31 hastadan 23’ünün çevre hastanelere sevk edildiği, önlem olarak diyaliz merkezinin kapatıldığı, adli ve idari tahkikat başlatıldığı belirtildi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.