Avrupa Komisyonu Parlamenterler Meclisi’nin toplantısı için Paris’e gitmek isteyen DEM Parti Sözcüsü ve Şırnak Milletvekili Ayşegül Doğan’ın yurtdışına çıkması engellendi. Medyascope’a konuşan Doğan, Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı bir davada daha önce kendisine verilen yurtdışı çıkış yasağının 2019’da kaldırıldığını belirterek, “Akıl tutulması gibi bir durum yaşanıyor. Tahminime göre kalkan yurtdışı çıkış yasağımı ya bir memur sistemden düşmeyi unuttu, ya da bilinçli olarak yurtdışına çıkışım engellendi” dedi.
DEM Parti Sözcüsü ve Şırnak milletvekili Ayşegül Doğan, 2 Haziran Pazar günü, Avrupa Komisyonu Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) toplantısı için Paris’e gitmek isterken yurtdışına çıkması engellendi.
Diyarbakır’da 2019 yılında yargılandığı davada hakkındaki yurtdışı çıkış yasağı kalkmasına rağmen vekil olduktan sonra gittiği havalimanında ülke çıkışı engellenen Doğan, Medyascope‘a konuştu.
“Yurt dışı çıkış yasağımın kaldırıldığına dair Medyascope dahil birçok yerde haber konusu oldu. Milletvekili seçildikten sonra bugün ilk kez AKPA toplantısına katılmak için saat 18.00’de havalimanına gittim ve pasaportumu verdim. Uçağın kalkmasına beş dakika kala üç polis gelip bana yurtdışına çıkış yasağım olduğunu söylediler. Kendilerine bu yasağın 2019’da kaldırıldığımı anlatmama rağmen maalesef buna izin vermediler. Yarın Avrupa’daki bir toplantıda asil üye olan benim üç polisin engellemesi ile toplantıya katılamadığım söylenecek. Akıl tutulması gibi bir durum yaşanıyor. Benim tahminime göre kalkan yurtdışı çıkış yasağımı ya bir memur sistemden düşmeyi unuttu, ya da bilinçli olarak yurtdışına çıkışım engellendi.”
Ne oldu?
Ayşegül Doğan, 2016’da kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan İMC TV’de program koordinatörü ve “Gündem Müzakere” programının sunucusu olarak çalışıyordu. Doğan hakkında 2010-2011 yıllarında katıldığı iddia edilen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) faaliyetleri gerekçe gösterilerek, Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2018’de dava açıldı.
Mahkeme, Doğan’ı gazeteci olarak takip ettiği DTK faaliyetleri nedeniyle “DTK Daimi Meclisi üyesi olma” gerekçesiyle 7 Aralık 2020’de “örgüt üyesi olma” suçundan altı yıl üç ay hapse mahkûm etti.
Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi, “eksik inceleme” nedeniyle Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hapis cezasını bozdu. Böylece dava yeniden görülmeye başlandı ve bugün yargılamanın durdurulmasına karar verildi.
DEM Parti milletvekilleri hakkında süren davalar ve uygulanan adli kontrol tedbirleri, DEM Parti İstanbul Milletvekili ve Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’in Meclis’te yaptığı konuşmayla gündeme geldi.
Aralarında DEM Parti Eş Genel Başkanı, Parti Sözcüsü, Meclis Başkanvekili’nin de bulunduğu 20 milletvekili mahkeme kararı veya İçişleri Bakanlığı’nın tahditi nedeniyle yurtdışına çıkamıyordu. Konu gündeme geldikten sonra bazı milletvekilleri hakkındaki tedbir kararları kaldırıldı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.