Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan artık yurtdışına çıkabilecek | Mahkeme yargılamanın durdurulmasına karar verdi

Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sözcüsü ve Şırnak Milletvekili Ayşegül Doğan’ın yargılandığı davada, “yasama dokunulmazlığı” gerekçesiyle yargılamayı durdurdu ve adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına karar verdi. Tedbirlerin kaldırılmasıyla Doğan’ın 2017’den devam eden yurtdışına çıkış yasağı da sona erdi.

DEM Parti Sözcüsü ve Şırnak Milletvekili Ayşegül Doğan’ın yargılandığı davada mahkeme, “yasama dokunulmazlığı” gerekçesiyle yargılamanın durdurulmasına ve uygulanan adli kontrol tedbirinin kaldırılmasına karar verdi. Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren davanın altıncı duruşması bugün (11 Aralık) yapıldı. Doğan, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle “örgüt üyesi olma” suçlamasıyla 2018’den beri yargılanıyordu.

Mahkeme “yargılamanın durdurulması” talebini reddetmişti

Doğan’ın avukatları, 4 Ekim’de yapılan beşinci duruşmada, 14 Mayıs’ta milletvekili seçilen Doğan hakkında, Anayasa’nın 83. maddesinde düzenlenen “yasama dokunulmazlığı” kapsamında yargılamanın durdurulmasını istedi ancak mahkeme talebi reddetti. Avukatların bugün talebi yinelemesi üzerine savcı tekrar reddedilmesi yönünde görüş bildirdi, mahkeme heyeti ise Doğan’ın yargılanmasının durdurulması yönünde karar verdi.

Ne olmuştu?

Ayşegül Doğan, 2016’da kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan İMC TV’de program koordinatörü ve “Gündem Müzakere” programının sunucusu olarak çalışıyordu. Doğan hakkında 2010-2011 yıllarında katıldığı iddia edilen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) faaliyetleri gerekçe gösterilerek, Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2018’de dava açıldı.

Mahkeme, Doğan’ı gazeteci olarak takip ettiği DTK faaliyetleri nedeniyle “DTK Daimi Meclisi üyesi olma” gerekçesiyle 7 Aralık 2020’de “örgüt üyesi olma” suçundan altı yıl üç ay hapse mahkûm etti.

Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi, “eksik inceleme” nedeniyle Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hapis cezasını bozdu. Böylece dava yeniden görülmeye başlandı ve bugün yargılamanın durdurulmasına karar verildi.

DEM Parti milletvekilleri hakkında süren davalar ve uygulanan adli kontrol tedbirleri, DEM Parti İstanbul Milletvekili ve Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’in Meclis’te yaptığı konuşmayla gündeme geldi.

Aralarında DEM Parti Eş Genel Başkanı, Parti Sözcüsü, Meclis Başkanvekili’nin de bulunduğu 20 milletvekili mahkeme kararı veya İçişleri Bakanlığı’nın tahditi nedeniyle yurtdışına çıkamıyordu. Konu gündeme geldikten sonra bazı milletvekilleri hakkındaki tedbir kararları kaldırıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.