Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HEDEP’li Gergerlioğlu’nun yurtdışı yasağı kaldırıldı  | “Numan Kurtulmuş ve Yılmaz Tunç önemli gayret sarf etti, hacca gidemiyordum”

HEDEP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun, yurtdışı çıkış yasağı mahkemeye yaptığı itirazın 17 Kasım’da kabul edilmesiyle kaldırıldı ve Gergerlioğlu iki buçuk yılın ardından yurtdışına, Meclis heyetiyle birlikte çıktı. 14 Mayıs seçimlerinin ardından “Yeni dönemde gelişme olabilir” diyerek tekrar başvurduğunu söyleyen Gergerlioğlu, yasağın kaldırılmasında Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yardımcı olduğunu Medyascope’a anlattı. 

Aralarında Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanı, Meclis Başkanvekili ve Parti Sözcüsü’nün bulunduğu 20 milletvekili, mahkeme kararı veya İçişleri Bakanlığı’nın tahditi nedeniyle yurtdışına çıkamıyordu ancak Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun yasağı kaldırıldı. HEDEP Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu’nun, mahkemeye yaptığı itiraz 17 Kasım’da kabul edildi. 

Gergerlioğlu, yasağın kaldırılmasının ardından iki buçuk yıl sonra ilk kez yurtdışına çıktı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) heyetiyle birlikte Azerbaycan’a gitti. Gergerlioğlu, yasağın kaldırılması sürecini Medyascope’a anlattı.

“İki buçuk yıldır gitmek istediğim hacca gidemiyordum”

Gergerlioğlu, birçok milletvekilinin yurtdışına çıkış yasağının idari tahditle alındığına değindi, “Partimiz de bu noktada yoğun bir gayret sarf ediyor çünkü milletvekiline konulan bir yurtdışı yasağı yurtdışındaki seçmenleriyle görüşmesini ve siyaset yapmasını engelliyor” dedi.

HEDEP milletvekillerinin İçişleri Bakanlığı’nın tahditler kararlarına itirazlarını sürdürdüğünü belirten Gergerlioğlu, hakkındaki karara ilişkin “Büyük bir sevinçle karşıladım çünkü iki buçuk yıldır gitmek istediğim hacca eşimle birlikte gidemiyordum, birçok yurtdışı davetine katılamıyordum” diye konuştu.

“Numan Kurtulmuş ve Yılmaz Tunç önemli gayret sarf etti”

Gergerlioğlu, önceki dönem Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un ve ilgili bakanların konuyla ilgili hiçbir desteği olmadığını vurgulayarak, yeni Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un ve Numan Kurtulmuş’un yardımcı olduğunu söyledi:

Aslında bu büyük bir skandaldı ve önceki Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un bu konuda hiçbir desteği olmamıştı. Önceki Bakanların ve Meclis Başkanı’nın aksine, bu dönemde biraz daha bize destek olundu. Yasak sonunda kaldırıldı. Adalet Bakanımız da bu noktada önemli bir gayret sarf etti. Meclis Başkanımız da keza önemli bir gayret sarf etti en sonunda.

“AYM’ye siyaset yapma hakkımın gasp edildiğini belirterek başvurduk”

Gergerlioğlu, dokunulmazlığının kaldırılmasına ve milletvekilliğinin düşürülmesine sebep olan ceza kararına ilişkin Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) hak ihlali kararı 1 Temmuz 2021’de verdiğini ancak aynı gün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hakkında soruşturma açarak yeniden yurtdışına çıkış tedbiri uygulandığını söyledi. Gergerlioğlu, “Bunun siyasi bir hamle olduğu apaçık ortada” diyerek yasağa tepki gösterdi. 

Mart 2021’de milletvekilliği düşürülen Gergerlioğlu, AYM’nin ihlal kararının ardından 16 Temmuz 2021’de tekrar milletvekili olarak Meclis’e döndü. Gergerlioğlu, tekrar dokunulmazlığını kazanmasının ardından, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yurtdışına çıkış yasağı tedbirinin kaldırılması için başvurdu:

İtirazımı yapmıştım ancak Başsavcılık kararını kaldırmadığı için gidemedim. Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği’ne itiraz hakkımızı kullandık, o da reddetti. Biz de AYM’ye siyaset yapma hakkımın gasp edildiğini belirterek yurtdışı yasağının kaldırılması için başvurduk.”

“Yeni dönemde gelişme olabilir diye yeniden mahkemeye başvurdum”

Gergerlioğlu, 14 Mayıs seçimlerinin ardından yeniden sulh ceza hakimliğine başvuru yaptığını söyledi. Konuyu Meclis Başkanı seçilen Numan Kurtulmuş’a, İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’na ilettiğini aktaran Gergerlioğlu, yurtdışı yasağının nasıl kaldırıldığını anlattı: 

“Türk heyetiyle Bakü’deki bir ziyaret için Azerbaycan’a gitme durumundaydık fakat yurtdışı yasağım hâlen kaldırılmamıştı. Bunu Meclis Başkanvekilimiz Sırrı Süreyya Önder’e de söyledik. O da tam Azerbaycan tezkeresinin kabul edildiği gün, ‘Azerbaycan’a asker gönderebiliyoruz ama milletvekili gönderemiyoruz’ esprisini yaparak iktidar çevrelerinin harekete geçmesinde uyarıcı bir faktör oldu. Biz de baskılarımızı yoğunlaştırdık. 20 Kasım pazartesi günü Azerbaycan’a biletimizi almışken geçen hafta cuma günü (17 Kasım) saat 16.00’da itirazımızın kabul edildiğini, Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararıyla öğrendik.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.