Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ömer Faruk Gergerlioğlu, yeniden milletvekili olduktan sonra ilk kez Medyascope’a konuştu: “Yanlış iş yaptığım için değil doğru iş yaptığım için cezaevine girmiştim, hak yerini buldu, kazanan demokrasi ve adalet oldu”

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında verdiği “hak ihlali” kararının ardından Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği “infazın durdurulması” kararı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na ulaştı. Kararın TBMM Genel Kurulu’nda okunmasının ardından Gergerlioğlu yeniden milletvekili oldu. Karar Genel Kurul’da bulunan HDP’liler tarafından zılgıt ve alkışlarla kutlandı. Gergerlioğlu yeniden milletvekili olmasının ardından ilk kez Medyascope’tan Özgür Özdemir’e konuştu: “Yanlış iş yaptığım için değil doğru iş yaptığım için cezaevine girmiştim. Hak yerini buldu, kazanan demokrasi ve adalet oldu.”

“Hangi kesimden olursa olursa direnenler bir arada olduktan sonra demokrasiyi geliştirebiliriz”

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, AYM’nin milletvekilliğinin düşürülmesi sonrası tutuklanmasına dair verdiği “hak ihlali” kararının ardından tutuklu bulunduğu Ankara-Sincan Cezaevi’nden 6 Temmuz 2021 Salı günü tahliye edilmişti. AYM kararının ardından Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin “infazın durdurulması” kararı TBMM Başkanlığı’na ulaştıktan sonra karar TBMM Genel Kurulu’nda okundu ve Gergerlioğlu tekrar milletvekili olarak yasama faaliyetlerine katıldı.

Yeniden vekil olmasının ardından Medyascope’a konuşan Gergerlioğlu, “Hak ve adalet yerini buldu. Kazanan halk, demokrasi ve anayasa oldu. Halk adına mutluyum. Onların gülen yüzünün daha da gülümseyeceğini biliyorum. Ben tek başıma cezaevinde değildim. Halkla birlikte cezaevindeydim. Tek başıma değil, halkla destansı bir mücadele yürüttük. Bu süreçte her kesimden vicdanlı gazeteciler, siyasetçiler ve halk yanımdaydı. Hangi kesimden olursa olursa direnenler bir arada olduktan sonra demokrasiyi geliştirebiliriz” dedi.

“Yanlış iş yaptığım için değil, doğru iş yaptığım için cezaevine girdim”

Yeniden milletvekili olan Gergerlioğlu, yasama faaliyetlerine de katılabilecek. Gergerlioğlu, bundan sonraki sürece ilişkin “Bundan sonra yaptığım işleri daha da artıracağım. Aileme ‘Yanlış iş yaptığım için değil, doğru iş yaptığım için cezaevine giriyorum’ demiştim. Halk nasıl vekiline sahip çıktıysa vekili de onlara sahip çıkmaya devam edecektir. Onların mücadelesi olmasa asla kazanamazdık” diye konuştu.

“Toplum her zaman siyasetin önünde”

Yaşadığı süreçte bazı siyasilerden yeteri kadar destek alamadığını belirten Gergerlioğlu, şöyle devam etti:

“Milletvekiliğimin düşmesi ve sonrası cezaevi sürecinde yaşadıklarımdan sonra şunu hep söyledim. Toplum her zaman siyasetin önünde. Siyasetçilerin gösteremediği vicdani tavrı toplum gösterdi. Net tavırlar gösterenler ve yanımızda duranlar kazanacaktır. Kem küm edenler değil. Vekilliğim düştüğü anda ‘Bana sahip çıkmak demokrasiye sahip çıkmaktır, partime değil’ demiştim. Burada çiğnenen halkın iradesiydi. Ancak bazı siyasetçiler kendilerine göre farklı bir tavır içindeydi.”

“Birlikte dayanışıp, birlikte direniyoruz”

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Melih Bulu’nun görevden alınmasını da hatırlatan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Cezaevindeyken Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri beni ziyaret etmişlerdi. Bana küçük bir sade bir defter hediye etmişlerdi. İçeride hep bunu kullanmıştım. Birlikte dayanışıp, birlikte direniyoruz diye düşündüm. Hangi kesimden olursa olursa direnenler bir arada olduktan sonra demokrasiyi geliştirebiliriz. Bu mücadelenin yanında olanlar kazanmış, kem küm edenler kaybetmiştir. ‘Ben kazandım’ diyordum, ‘Seni içeri atıyorlar, ne kazanması’ diyorlardı. Ben haklıydım halkın vicdanı benim yanımda. Karşılık buldum. AYM olumsuz karar verse bile ben kendimden emindim” dedi.

AYM’nin tüm üyelerinin “hak ihlali” kararı vermesinin de anlamlı olduğunu belirten Gergerlioğlu, “Tüm üyeler bu ağır hukuksuzluğa karşı birleşti. Türkiye tarihinde bu az görülen bir tavırdır” diye konuştu.

Ne olmuştu?

Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği, 2016’daki bir sosyal medya paylaşımı nedeniyle “terör örgütü propagandası yapma” suçundan 2018’de verilen iki yıl altı ay hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasının ardından düşürülmüştü. Vekilliği düşürüldükten sonra Meclis’te “Adalet Nöbeti”ne başlayan ve bunu HDP Genel Merkezi’nde devam ettiren Gergerlioğlu, kararın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.

Gergerlioğlu, 21 Mart sabahı hakkında başlatılan başka bir soruşturma nedeniyle Meclis’te gözaltına alınmıştı. Aynı gün serbest bırakılan Gergerlioğlu’na bir sonraki gün Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında kesinleşen hapis cezası uyarınca 10 gün içinde teslim olması gerektiğini bildiren bir tebligat gönderilmişti. Teslim olmayan Gergerlioğlu hakkında yakalama kararı çıkarılmış ve Gergerlioğlu, 2 Nisan günü evinde gözaltına alınarak Sincan Cezaevi’ne gönderilmişti. Gergerlioğlu’nun bireysel başvurusunu değerlendiren AYM, 1 Temmuz günü Gergerlioğlu hakkında “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği hak ihlali” kararı vermişti. Gergerlioğlu, kararın ardından 6 Temmuz 2021 Salı günü tahliye olmuştu. Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin “infazın durdurulması” kararının TBMM Başkanlığı’na ulaşmasının ardından karar TBMM Genel Kurulu’nda okundu ve Gergerlioğlu yeniden milletvekili oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler