Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Antalya Havalimanı için adrese teslim ihale iddiası: “İktidar değişikliği olmadan hukuka aykırı bir işlem mi yapılmak isteniyor?”

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), Antalya Havalimanı’nın işletme hakkı süresi dolmadan ihale ilanı yayımladı. 20 ay önce iptal edilen ihale şartnamesindeki “beş yıl havalimanı işletme” koşulunun esnetilerek üç yıla indirildiği iddia edildi. Medyascope’a konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, ihale kararını eleştirerek, “İktidar değişikliği olmadan rekabete ve hukuka uygun aykırı bir işlem mi yapılmak isteniyor?” dedi. 

Antalya Havalimanı işletme hakkı süresi koronavirüs salgını nedeniyle 2024 yılından 2026’ya uzatıldı. Fakat havalimanı için 20 ay arayla ikinci kez işletme hakkı ihalesi ilanı yayımlandı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, işletme hakkı 2026’da bitecek olan havalimanı için neden erkenden ihale yayınladığı sorusunu gündeme getirerek tepki gösterdi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın

DHMİ tarafından Antalya Havalimanı için 1 Ocak 2020’de açılan işletme hakkına ilişkin ilk ihale gerekçesiz iptal edilmişti. Ancak DHMİ’nin yaklaşık iki yıl sonra Antalya Havalimanı için ikinci kez ihale ilanı yayınlaması kuşkulara neden oldu. Konuya dair Medyascope’a konuşan Akın, ilk ihalede, “beş yıl havalimanı işletme” koşulunun esnetilerek üç yıla düşürüldüğünü iddia etti.

Akın, “Antalya Havalimanı’nın işletme süresi 2024 yılında biterken, salgın nedeniyle iki yıl daha uzatıldı. Normalde 2026 yılında sona erecek işletme hakkı için neden apar topar 2021 yılının sonunda ihale yapılıyor?” diye sordu. 

“İGA için mi yapılıyor?” 

Ahmet Akın, ilk ihalede yer alan “beş yıl havalimanı işletme” maddesinin esnetilerek “üç yıla” düşürülme kararının İstanbul Havalimanı’nın işletme hakkına sahip olan İGA için alındığından kuşkulandıklarını belirterek, “Niye apar topar ihale yapılıyor?” dedi. 

Cengiz Holding, Limak Holding, Kalyon Holding ve Mapa Holding ortaklığı ile faaliyet yürüten İGA’nın İstanbul Havalimanı’ndaki işletme süresi henüz beş yıla ulaşmadı. Akın’a göre 1 Aralık’taki ihaleye İGA’nın girebilmesi için ihale şartları esnetildi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.