Altı muhalefet partisi arasındaki güçlendirilmiş parlamenter sistem görüşmelerinin sekizincisi yapıldı. Görüşmelerin sonuncusu haftaya yapılacak. 15 Aralık’ta ise altı partinin genel başkanlarına iki buçuk sayfadan oluşan bir metnin sunulması bekleniyor.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) temsilcileri, güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışması için sekizinci kez Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bir araya geldi. Medyascope’un edindiği bilgilere göre altı muhalefet partisinin temsilcileri bu hafta, temel hak ve özgürlükler başlığını görüştü. Basın özgürlüğünün de ele alındığı toplantıda, RTÜK üyelerinin meslek örgütleri ve iletişim sektörünün göstereceği isimler arasından seçilmesi noktasında uzlaşmaya varıldı.
RTÜK üyelerini meslek örgütleri belirleyecek
Muhalefetin sürdürdüğü güçlendirilmiş parlamenter sistem görüşmelerinde basın özgürlüğü konusu toplantının temel konularından biri oldu. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) üye seçimine dair esaslar belirlendi. Alınan karara göre, RTÜK üyelerini yine Meclis seçecek ancak seçilecek adayları meslek örgütleri ve iletişim sektörü önerecek. Görüşmede, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), Anadolu Ajansı (AA) ve Basın İlan Kurumu’nun (BİK) bağımsız ve tarafsızlığının güçlendirilmesine yönelik kararlar da alındı. Medyascope’a konuşan bir muhalefet yetkilisi, TRT’nin muhalefet partisi ve temsilcilerine yeterince yer vermemesi ve BİK’in muhalif yayın organlarına yeterince reklam vermemesi nedeniyle bu kararları aldıklarını belirtti.
Kadın hakları güçlendirilecek
Toplantının bir önemli gündem maddesi ise kadın hakları oldu ve kadınların karar alma mekanizmasındaki yeri, kadın-erkek eşitliği, eşit işe eşit ücret, eşit yükselme imkanı ele alındı. Anayasa ile korunan eşitlik ilkesinin uygulamada sorunlu olduğunu belirten partiler, bunların devlet politikası haline getirilmesi noktasında uzlaşı sağladı. Yine bu konuda yaşanabilecek sorunlara karşı uluslararası sözleşmeler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları etkin uygulanacak.
Son hafta gündem kamu yönetimi
Önümüzdeki hafta partiler kamu yönetimi gündemiyle toplanacak. Toplantıda kamuya girişte sınav, mülakat ve torpil gibi konular ele alınacak. Yine kamudaki yolsuzlukla mücadeleye dair kararların alınacağı toplantıda üniversitelerin yapısı, düzenleyici-denetleyici kurumlar ve siyasi etik kanunu da görüşülecek. Yapılacak bu toplantıyla çalışma tamamlanmış olacak.
Ortak metin 15 Aralık’ta liderlere sunulacak
Haftalar süren görüşmeler sonrası uzun bir metin kaleme alan partiler, kamuoyuna açıklanacak olan metni iki buçuk sayfa ile sınırlı tutmak istiyor. Önümüzdeki haftadaki son görüşme sonrası ortaya çıkan metnin düzeltilmesi sonrasında iki buçuk sayfalık metin, 15 Aralık’ta genel başkanlara sunulacak. Parti temsilcileri, genel başkanların bir araya gelerek ortak metni birlikte kamuoyuyla paylaşmalarını istiyor. Bu konuda bir uzlaşı sağlanması durumunda altı muhalefet partisinin genel başkanı, ortak bir açıklama ile metni kamuoyuna duyuracak.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.