Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Zorunlu deprem sigortasındaki yeni düzenleme ile konut sahiplerinin yükümlülüğü artırıldı

Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme ile zorunlu deprem sigortasında değişikliğe gidildi. Değişiklikle asgari prim tutarları ve esas metrekare bedelleri artırıldı. Değişikliğin ardından ev sahipleri deprem sigortasına daha fazla ödemede bulunacak.

Resmi Gazete’de bugün (17 Kasım) yayımlanan düzenleme ile “Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimat Tebliği”nde değişikliğe gidildi. Yeni düzenlemede, “Belirlenecek asgari prim tutarı her halükârda risk grubuna göre birinci gruptan yedinci gruba sırasıyla 140 TL, 120 TL, 90 TL, 70 TL, 55 TL, 45 TL ve 40 TL’den az olamaz” ifadelerine yer verildi.

Sigorta bedeli hesabına esas metrekare tutarı da betonarme yapı tarzı için bin 268 TL’den bin 508 TL’ye, diğerleri için 874 TL’den bin 40 TL’ye çıkarıldı.

Konut sahiplerinin yükümlülükleri artacak

Medyascope’a konuşan bir sigorta eksperi, sigorta bedelinin tespitinde kullanılan esas metrekare fiyatlarındaki ve asgari prim tutarlarındaki artışların poliçelere yansıyacağını ve konut sahiplerinin yükümlülüklerini artıracağını belirtti.

Bunların yanı sıra “zorunlu deprem sigortası” kapsamında, deprem ve depremden kaynaklanan yangın, infilak, yer kayması ve tsunami meydana gelmesi durumunda sigortalı konut sahiplerine verilebilecek azami tutar 268 bin TL’den 320 bin TL’ye çıkarıldı.

Söz konusu tebliğin hükümlerinin yürütülmesi yetkisi Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı’na verildi. Tebliğin teminat başlangıç tarihi ve hükümlerini yürütme yetkisini düzenleyen maddeler bugünden itibaren, diğer maddeler 1 Ocak 2022’de yürürlüğe konulacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler