CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bugün (17 Kasım) sürpriz bir görüşme yaptı. İki lider görüşmenin ardından yaptıkları ortak açıklamada erken seçim çağrısında bulundu. Kılıçdaroğlu, “Türkiye’nin bir an önce seçime gitmesi gerekiyor” dedi. Akşener de “Seçimden başka çare yok” diye konuştu.
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün (17 Kasım) İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i, İYİ Parti Genel Merkezi’nde ziyaret etti.
Kılıçdaroğlu’na, CHP TBMM Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ile Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın eşlik etti.
Kılıçdaroğlu: “Bu gidişe seyirci kalmak doğru değil”
İki lider görüşmenin ardından ortak açıklamada bulundu. İktidarı ekonomi üzerinden eleştiren Kılıçdaroğlu, “Mutfaklarda yangın var, Türk Lirası olağanüstü değer kaybediyor fakat çözüm üretecek organ yok. Normalde Merkez Bankası’nın fiyat istikrarıyla uğraşması gerekirken, işlerini bırakmış Türk Lirası’nın değer kaybetmesi, dövizin yükselmesine seyirci olarak bakan kurum. Yasal olarak fiyat istikrarıyla yetkilendirilen bir kurum nasıl olup da seyirci pozisyonunda kalabilir. 128 milyar doları buharlaştırdılar, nereye gittiği belli değil. Bütün bunlara karşı bizim sorumluluğumuz var. Bu gidişe seyirci kalmak doğru değil” dedi.
“Türkiye bir an önce seçime gitmeli”
Kılıçdaroğlu, eleştirilerini şöyle sürdürdü:
“Çözüm üretsinler, ekonominin gidişi konusunda bir şeyler söylesinler, Türk Lirası’nın erimesini nasıl eritecekler, birisi çıksın açıklama yapsın diyoruz, karşımızda duvar var. Bizler de sorumluluk hisseden genel başkanlar olarak bir araya geldik. Sonunda bütün fatura sokaktaki vatandaşa çıkıyor, Saraydakilerin keyfi yerinde. Böyle zırvalıklarla, saçmalıklarla ekonomi yönetilemez. Yönetemiyorsunuz. Merkez Bankası’nın müdürü ol, açıklama yap ya da müdahale etme. Koskoca bir kurum dünyada bile itibarsızlaştırdı. Kendisine çağrıda bulunuyorum: Yönetemiyorsun. Milletin üzerine bu kadar yük yükleme. Türkiye’nin bir an önce seçime gitmeli.”
Akşener: “Seçimden başka çare yok”
Kılıçdaroğlu’nun seçim çağrısına katıldığını belirten İYİ Parti Lideri Akşener de şunları söyledi:
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Türkiye’de tencerelerin kaynayamadığı, gençlerin umutlarının kalmadığı, üniversite mezunu gençlerimizin yurtdışına garsonluk yapmak için yol aradığını görüyoruz. Bu şahsım devletinin ülkemizi uçuracak söylemlerinin dışında yere çaktığı gerçeğiyle karşı karşıyayız. İYİ Parti’nin yaptığı yoksulluk araştırmasında, yoksulluğun boyutunu çok arttığını gördük. Bunun karşısında ekonomi kitabını yazdığını söyleyen bir kişinin, bilgisine bağlı hükümet sisteminin Türkiye’yi getirdiği nokta ortada. Bugün itibarı ile CHP ve İYİ Parti’nin ekonomi, kurmayları birlikte çalışacak. Seçimden başka çare yok.”
“Artık yolun sonu görünmüştür”
Akşener, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Artık yolun sonu görünmüştür. Eğitim konusunda hocamızın, uzman arkadaşımızın Eğitim Politikaları Komisyonu’na gönderdiği bana verdiği raporu okudum. Yoksulluğun yanında yoksunluk. Gıda bulamamaya doğru giden, eğitime erişememe konusunda ağır problemle karşı karşıyayız. Bir yıl sonra hepimizin görüp eyvah diyeceğimiz konu bu.”
“Merkez Bankası başkanı yazlık ve kışlık olarak değişiyor”
İki lider daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Akşener, bir soru üzerine şöyle konuştu: “Merkez Bankası başkanı yazlık ve kışlık olarak değiştiği için, ömrünü doldurmuş gibi görünüyor. Sayın Elvan’ı umarım istiskal etmeden görevinden kenara koyar. O yapının içinden dürüst bildiğimiz bir insandır sayın Maliye Bakanı. Bütün kurumları insanların şahsında yerle bir eden bir partili cumhurbaşkanımız var. Bütün mesele bu. Kendisi Nobel’e aday gösterilecek ‘faiz sebep enflasyon sonuç’ teziyle. Bir ülke nasıl batırılır kitabıyla da umuyorum aday gösterilir.”
Kılıçdaroğlu: “Bunlar artık gidici”
50 +1 tartışmalarıyla ilgili soru üzerine ise Kılıçdaroğlu, “Hangi oranı getirirlerse getirsinler, bu millet bunlardan bıktı. Bunlar artık gidici. Gideceklerini görüyorlar. Ülkeyi yönetemediklerini herkes biliyor. Üzüldüğüm şu seçimlerle gelen milletvekili, halkın içine giremiyor. Biz ona iyilik yapıyoruz aslında. Geçen her günün maliyeti onun için de toplum için de ağırlaşıyor” dedi.