Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski Yargıtay üyelerinin Yüce Divan’daki yargılamasında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı sanıklar için 3 yıl 6 aya kadar hapis cezası istedi, bir sonraki duruşma 20 Ocak’ta

Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliği suçundan hapis cezası alan eski Yargıtay üyeleri Necati Meran, Mehmet Ali Demirezici, Esabil Saylak ile Kenan Karabeyeser’in, “görevi kötüye kullanma” suçlamasıyla Yüce Divan’da yargılanmasına devam edildi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı sanıklara “görevi kötüye kullanmak” suçundan 3 yıl 6 aya kadar hapis cezası istedi. Dava, 20 Ocak 2022’ye ertelendi.

Dört eski Yargıtay üyesi, MİT TIR’larını durduran eski Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hamza Celepoğlu’nun generalliğe giden yolunu açmak için, dönemin İstanbul İl Jandarma Alay Komutanı Hüseyin Kurtoğlu’nun terfi etmesini engellemek amacıyla suç uydurmaktan yargılanıyor. Yüce Divan’ın sanıklara ceza vermesi durumunda ise mahkeme tarihinde bir ilk yaşanacak. Mahkeme kurulduğu günden beri hiçbir yüksek yargıç hakkında mahkumiyet kararı vermedi. 

Dava, 20 Ocak 2022’ye  ertelendi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bugün yapılan duruşmada esas hakkında mütalaasını verdi. Sanıkların “görevi kötüye kullanmak” suçundan cezalandırılmasını istedi. Sanıklar suçlamaları reddederken sanık Esabil Saylak ise savunma için ek süre istedi. Mahkeme davayı 20 Ocak 2022’ye erteledi. Esas hakkında mütalaanın verilmesi sonrası davanın bir sonraki duruşmasında karar çıkması bekleniyor.

Hüseyin Kurtoğlu davası

Dönemin İstanbul İl Jandarma Alay Komutanı Hüseyin Kurtoğlu ile beş subay hakkında, Silivri Cezaevi’nde bulunan tutukluya, babasının ölümü üzerine verilen izni kullandırmadıkları gerekçesiyle dava açılmış, Silivri 2. Asliye Ceza Mahkemesi Kurtoğlu ve diğer sanıkları, “kamu görevinin sağladığı nüfuzu kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan mahkum etmiş, Yargıtay 14. Ceza Dairesi de cezayı onamıştı.

Kararda imzası bulunan eski Yargıtay 14. Ceza Dairesi üyeleri Necati Meran, Mehmet Ali Demirezici, Esabil Saylak ile Kenan Kenankarabeyser, generallik sırasında olan Kurtoğlu’nun terfisini engellemek ve örgüt mensubu olan Celepoğlu’nun generalliğe terfi etmesinin yolunu açmak için suç uydurmakla itham ediliyor.

FETÖ üyeliğinden ceza alan eski Danıştay üyeleri Yüce Divan’da beraat etmişti

Yüce Divan’da daha önce de FETÖ üyeliğinden ceza alan eski Danıştay üyeleri de yargılanmıştı. “FETÖ üyeliği ve yöneticiliği” suçlarından hapis cezası alan eski Danıştay üyeleri Galip Tuncay Tutar, Vahit Bektaş ve Bülent Olcay, “görevi kötüye kullanma” suçlarından yargılanmış ve “atılı suçun unsurları oluşmadığı” gerekçesiyle beraat etmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.