Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

FETÖ üyeliğinden ceza alan dört eski Yargıtay üyesinin Yüce Divan’da yargılanmasına 17 Eylül’de devam edilecek

Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliği suçundan hapis cezası alan eski Yargıtay üyeleri Necati Meran, Mehmet Ali Demirezici, Esabil Saylak ile Kenan Karabeyeser’in, “görevi kötüye kullanma” suçu yönünden Yüce Divan’da yargılanmasına 17 Eylül’de devam edilecek. Dört eski Yargıtay üyesi, verdikleri kararlarla dönemin İstanbul İl Jandarma Alay Komutanı Hüseyin Kurtoğlu’nun terfi etmesini engellemek ve MİT TIR’larını durduran eski Adana Jandarma Bölge Komutanı ve eski Tuğgeneral Hamza Celepoğlu’nun generalliğe terfi etmesi için suç uydurmakla suçlanıyor.

Dönemin İstanbul İl Jandarma Alay Komutanı Hüseyin Kurtoğlu ile beş subay hakkında Silivri Cezaevi’nde bulunan tutukluya, babasının ölümü üzerine verilen izni kullandırmadıkları gerekçesiyle dava açılmış, Silivri 2. Asliye Ceza Mahkemesi Kurtoğlu ve diğer sanıkları, “kamu görevinin sağladığı nüfuzu kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan mahkum etmişti. Yargıtay 14. Ceza Dairesi de cezayı onaylamıştı.

Kararda imzası bulunan eski Yargıtay 14. Ceza Dairesi üyeleri Necati Meran, Mehmet Ali Demirezici, Esabil Saylak ile Kenan Kenankarabeyser, Kurtoğlu’nun terfisine engel olarak, örgüt mensubu olan eski Tuğgeneral Hamza Celepoğlu’nun generalliğe terfi etmesi için suç uydurmakla suçlanıyor.

Örgüt üyeliği ve ByLock’tan ceza aldılar

15 Temmuz darbe girişimi sonrası meslekten ihraç edilen sanıklar daha sonra Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nce, “FETÖ üyeliği” suçundan çeşitli hapis cezalarına çarptırılmıştı.

Örgütün gizli haberleşme programı ByLock yazışmalarında adı geçtiği belirtilen eski Yargıtay üyesi Esabil Saylak’a “FETÖ üyeliği” suçundan sekiz yıl dokuz ay, Necati Meran’a “FETÖ üyeliği” ve “ByLock kullanmak” suçundan sekiz yıl dokuz ay ve Mehmet Ali Demirezici’ye de aynı suçtan 10 yıl hapis cezasına verilmişti.

İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nde yargılanan Saylak, Meran ve Demirezici’ye verilen hapis cezaları Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nca da onaylanmıştı.

Karabeyeser 8 Haziran’da tutuklandı

Dava sırasında firari olan Kenan Karabeyeser de Ankara’da saklandığı evde yakalanarak 8 Haziran 2021’de “FETÖ üyeliği” suçundan tutuklanmıştı.

Yüce Divan’da ilk duruşma 22 Aralık 2020’de yapıldı

Dört eski Yargıtay üyesinin Yüce Divan’da yargılandığı ilk duruşma, 22 Aralık 2020’de yapıldı. Davaya Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan başkanlık etti. Koronavirüs salgını önlemleri kapsamında tutuklu sanıklar davaya video konferans yöntemiyle katıldı. Dönemin İstanbul İl Jandarma Alay Komutanı olan Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Hüseyin Kurtoğlu ile avukatı da duruşmada hazır bulundu. Sanıkların eylemleri nedeniyle suçtan zarar gördükleri belirtilen beş askeri personelin davaya katılma talepleri duruşmada kabul edildi.

Yüce Divan’da savunma yapan Saylak, verdiği kararın hukuki görüşü olduğunu ve bunun yargılama konusu yapılamayacağını iddia ederek, davanın usulden reddedilmesini talep etti. Meran da onama kararı ile sadece görevlerini yerine getirdiklerini savundu. Sanıklar onama kararını talimatla almadıklarını ileri sürdü.

İlk duruşmada firari olan ve Ankara’da yakalanarak 8 Haziran 2021’de tutuklanan Kenan Karabeyeser’in ise 17 Eylül’de görülecek duruşmada savunma yapması bekleniyor.

Hüseyin Kurtoğlu davası

Silivri Cezaevi’nde bulunan bir tutukluya babasının ölümü üzerine verilen izni kullandırmadıkları gerekçesiyle o dönem Kurmay Albay olan Hüseyin Kurtoğlu ile beş personel hakkında 2011’de dava açılmıştı. Silivri 2. Asliye Ceza Mahkemesi, “kamu görevinin sağladığı nüfuzu kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan sanıkları mahkûm etmiş, Yargıtay 14. Ceza Dairesi de kararı onamıştı. 

Sanıkların bu onama kararıyla “Kurtoğlu’nun terfisine engel olarak örgüt mensubu olan eski Tuğgeneral Hamza Celepoğlu’nun generalliğe terfi etmesi için suç uydurup, Kurtoğlu hakkında mahkmiyet kararı verilmesini sağladıkları” iddia ediliyor. 

MİT TIR’larını durduran Celepoğlu’na 20 yıl hapis

MİT TIR’larını durduran eski Adana Jandarma Bölge Komutanı Hamza Celepoğlu, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nde görülen 54 sanıklı MİT TIR’ları davasında yargılandı. Celepoğlu, “devletin gizli kalması gereken belgelerini temin etme, açıklama” ve “FETÖ üyeliği” suçlarından 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca eski yüksek yargı mensupları hakkında hazırlanan fezlekelerde “Hüseyin Kurtoğlu davası”, FETÖ’nün kumpas davaları arasında gösterilmişti.

FETÖ üyeliğinden ceza alan eski Danıştay üyeleri Yüce Divan’da beraat etmişti

Yüce Divan’da daha önce de FETÖ üyeliğinden ceza alan eski Danıştay üyeleri de yargılanmıştı. “FETÖ üyeliği ve yöneticiliği” suçlarından hapis cezası alan eski Danıştay üyeleri Galip Tuncay Tutar, Vahit Bektaş ve Bülent Olcay, “görevi kötüye kullanma” suçlarından yargılanmış ve “atılı suçun unsurları oluşmadığı” gerekçesiyle beraat etmişti.

Yüce Divan’da yargılanan ilk yüksek yargıç Hasan Erdoğan

Yüce Divan olarak görev yapan ve bugüne kadar yalnızca siyasileri yargılayan Anayasa Mahkemesi heyeti, tarihinde ilk kez bir yüksek yargıcı 21 Kasım 2011’de yargılamıştı. Yargıtay Başkanlar Kurulu, yüksek yargıda rüşvet iddialarıyla ilgili soruşturmada adı geçen eski Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanı Hasan Erdoğan’ı Yüce Divan’a göndermişti. Kararını 19 Aralık 2012’de açıklayan Yüce Divan heyeti, Erdoğan ve rüşvet vermekle suçlanan 15 sanığın beraatına hükmetmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler