Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ile söyleşi: “Özel şirketler şekere yüzde 25 daha zam yapılması için Türkşeker’e baskı yapıyor, yeni şeker zammı yolda”

Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ (Türkşeker), maliyetlerdeki artış ve üretimin durma noktasına geldiği gerekçesiyle şekere yüzde 25 zam yaptı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Medyascope yayınında özel şirketlerin baskısı nedeniyle Türkşeker’in şekere yüzde 25 daha zam yapacağını söyledi.  

Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ (Türkşeker), şekere geçtiğimiz günlerde yüzde 25 zam yapmıştı. Yapılan zam ile şekerin kilogram satış fiyatı 5 lira 30 kuruşa yükseldi. 50 kilogramlık çuval fiyatı ise 212 liradan 265 liraya çıktı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Medyascope özel yayınında Özgür Özdemir‘in sorularını yanıtladı. 

“Özel şirketler şekerin yüzde 50 zamlanmasını istiyor”

Özel şirketlerin şekere yeni zamlar yapılması için Türkşeker’e baskı yaptığını belirten Gürer, şöyle konuştu:

“Türkiye’de 2020’de 1 milyon 200 bin ton civarında şeker elde edildiği duyuruldu. 400 bin tonunu Türkşeker, kalanını özel şirketler üretti. Özel şirketler dogalgaz ve elektriğe gelen zamları hemen fiyatlara yansıttı. Yine yükselen işçi maliyetlerini fiyatlara doğrudan yansıtıp zam yaptı. Türkşeker fiyatlara herhangi bir zam yapmadı ve fiyatlar düşük olduğu için talepler buraya yöneldi. Stoklarında yeterli şekerin olmaması nedeniyle sınırlı satış yaptı. Türkşeker, yüzde 25’lik zammı özel sektörün baskısı yaptı. Bu nedenle şekerden etkilenen her ürün yüzde 25 artacak. Ancak özel şirketler yüzde 25 daha zam yapılmasını istiyor. Sürecin sonunda yüzde 50 zam olmalı diyor. Şekere yakın bir süreçte yüzde 25 daha zam gelmesini bekliyorum.”

“Türkiye şeker ithal etmek zorunda kalacak”

İktidarın yanlış tarım politikaları nedeniyle Türkiye’yi zor günlerin beklediğini belirten Gürer, şöyle devam etti: “IMF ve Dünya Bankası, Şeker Yasası dayatması yaptı ancak iktidar bu politikayı sürdürdü. Kuraklık, salgın ve döviz kurundaki sorunlar elbette son derece önemli ancak buradaki esas sorun mevcut siyasi iktidarın tarım politikasıdır. Tarımda ithalatçı bir kafayla olaylara yaklaşıldı. Bugün paranız olsa bile yurtdışından alamıyorsunuz. İleride bunun sıkıntıları iyice belli olur. Hükümet bu kafayla giderse önümüzdeki süreç daha zor olacak. Eskiden 400 bin çiftçi şeker pancarından geçim sağlıyordu. Şu an bu sayı 97 bine düşmüş durumda. Şeker fiyatının artması çiftçiye bir şey kazandırmıyor. Girdi maliyetlerinde çok artış var. Çiftçi para kazanmadığı için ekim yapamıyor. Bu gidişle Türkiye şeker ithal etme yoluna girecek.”

“Şeker fiyatlarının artması üretimde nişasta bazlı şekere yönelime neden olacak”

Gürer, sözlerini şöyle bitirdi:

“Nişasta bazlı şekerde kota yüzde 2,5 gösteriliyor ancak bu Türkiye’deki üretim kotasını gösteren bir oran. Türkiye’nin ithal ettiği birçok üründe bu tatlandırıcı kullanıyor. Dışarıdan alınan ürünün içindeki bu oran söylenmiyor, burada bir kelime oyunu yapılıyor. Şeker fiyatlarının artmasının en büyük sorunlarından biri de üretimde nişasta bazlı şekerin daha çok kullanımına neden olacak olması.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.