İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, “milletvekili transferi” tartışmaları üzerinden CHP lideri Özgür Özel’e yüklendi. Dervişoğlu, Özel’in açıklamalarını hatırlatarak, “Utanın beyler utanın” diye konuştu. Hakkari’de atanan kayyuma da değinen Dervişoğlu, “Dava sonlanmadıysa neden kayyum atıyorsunuz, memleketi karıştırıyorsunuz” dedi.
İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) gerçekleşen haftalık grup toplantısında CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “milletvekili transferi” üzerine yaptığı açıklamalarla birlikte, Hakkari’de atanan kayyum hakkında konuştu.
“Utanın beyler utanın”
Dervişoğlu, Özgür Özel’in dün (4 Haziran 2024) TBMM Grup Toplantısı’nda yerel seçim öncesi Bilecik Belediye Meclisi’nde yapılan oylamada Melek Mızrak Subaşı karşısında yer alan AKP-MHP-İYİ Parti blokunu eleştirdiği sözlerine sert yanıt verdi.
İYİ Parti’nin yüksek bir siyasi ahlakının olduğunu belirten Dervişoğlu, şunları kaydetti:
“Bizi ilgilendiren asıl mesele milletvekili transferlerinin, Güneş Motel pazarlıklarını aratmayacak bir arsızlıkla ve siyasi ahlaktan nasiplenmemiş bir pervasızlıkla yapılmış olmasıdır. Bir de utanmadan mazeretlerini sıralıyorlar. Yok, yerel seçimlerde şu oldu. Yok, Bilecik’te şöyle böyle oldu türünden gerekçeler yaratarak, güya bir haklılık oluşturmaya çaba sarf ediyorlar. Utanın beyler utanın!”
Özgürlük ve güvenlik dengesi yoksa hukuk ve demokrasi krizi başlar
Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın gözaltına alınarak yerine kayyum atanmasını değerlendiren Dervişoğlu, özgürlük ve güvenlik dengesinin sağlanmadığı takdirde hukuk ve demokrasi krizinin başlayacağını söyledi. Adalet ve hukukun tesis edilmediği durumlarda Cumhuriyet düzeninin de bozulacağını kaydeden Dervişoğlu, “ruh ikizi” diye tarif ederek MHP’nin ismini vermeden AKP ile ortak politikalarını eleştirdi.
“Dava sonlanmadıysa neden kayyum atıyorsunuz, memleketi karıştırıyorsunuz”
Kayyum uygulamasının böyle bir hadise olduğunu savunan Dervişoğlu, şöyle devam etti:
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Hakkari Belediye başkanı seçilen kişi tam10 yıldır yargılanıyor. Hem de terör suçundan…Kimse bu kişinin neden aday gösterildiğini tartışmıyor. Sanki bugünler düşünülmüş, Planlanan vadede toplumsal bir kargaşaya vesile olacak şekilde, Beklemişler, beklemişler, beklemişler…Soruşturmayı açan savcı Fetöcü, yargılanıyor. Dava sonlanmadıysa bu kayyumu neden atıyorsunuz da memleketi karıştırıyorsunuz.”
“Muhalefet tek elde toplanılsın isteniyor”
“Bir dalı bırakmadan başka bir dalı tutmanın maymunların hareket stratejisi” olduğunu söyleyen Dervişoğlu, muhalefetin tek elde toplanılması istendiğini ve iktidara yeşil ışık yakıldığını öne sürdü.
“Normalleşme-yumuşama” tartışmalarına çağrıda bulundu
Dervişoğlu, 31 Mart 2024 yerel seçimleri sonrası başlayan “normalleşme-yumuşama” tartışmaların dair de çağrı yaptı. AKP iktidarına seslenen Dervişoğlu, yargıda, emniyette, jandarmada, devletin tüm kurumlarından cemaatleri ve tarikatları tasfiye edilmesi gerektiğini savundu. İktidar mitinglerinde Kur’an-ı Kerim’in konuşmacılar tarafından ellerinde sallandırılmasını ve şehit tabutları üstünde vaaz verilmesini eleştiren Dervişoğlu, normalleşmek için kutuplaştırma politikalarından vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı.
“Yevmiyeli figüran olmayız”
Dervişoğlu’nun normalleşme için yaptığı çağrıda Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi de vardı. Sistemden vazgeçilmesi gerektiğinin altını çizen Dervişoğlu, “Hukukun üstünlüğüne, kuvvetler ayrılığına dönün normalleşelim” dedi. Dervişoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Devletin içinde örgütlerin, sokaklarda çetelerin, medyada trollerin, piyasada baronların başrol olduğu bu oyunda biz yevmiyeli figüran olmayız…Milletimizle birlikte bu oyunu da başınıza yıkarız!”