Erdoğan-Akşener görüşmesi İYİ Parti’de nasıl yankılandı?: Tabanda huzursuzluk, yeni oyuna figüran, CHP’ye geçişler

Eski İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi İYİ Parti’de farklı şekillerde yorumlandı. Parti tabanında rahatsızlık yaratabileceği görüşünün yanı sıra, Erdoğan’ın “yeni anayasa” için Akşener’e ihtiyaç duyduğu yorumları da yapıldı. Bir kesim ise İYİ Parti’den CHP’ye başka geçişlerin de olabileceği endişesi taşıyor.

31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından İYİ Parti Genel Başkanlığı’nı bırakan Meral Akşener’in AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Beştepe’de yaptığı görüşme gündeme oturdu. İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Erdoğan’ın Akşener’e cumhurbaşkanı yardımcılığı teklif ettiği iddialarına “İhtimal vermem” derken, görüşme İYİ Parti kulislerinde farklı yankılandı.

“Erdoğan ile verilen fotoğraf tabanda huzursuzluk yaratabilir”

Akşener’in Erdoğan ile bir araya gelmesi, İYİ Partililer arasında görüş ayrılığına yol açtı.

Partinin bir kanadı görüşmeyi eleştirerek, İYİ Parti’nin kuruluş dinamiklerinde 2017’de yapılan anayasa değişikliği ile kurulan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne karşıtlık olduğunu vurguladı.

İYİ Parti’nin 22 yıllık AKP iktidarında kurulup, barajı geçecek bir destek kazanmasında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne karşı yürütülen muhalefetin önemli etkisi olduğunu dile getiren partili kaynaklar, Erdoğan ile yan yana fotoğraf vermenin tabanda huzursuzluk yaratabileceğini kaydetti.

Erdoğan’ın yeni kurduğu oyunun adı “anayasa”, figüranı “Akşener” mi?

Görüşme sonrası kulislerde 31 Mart Yerel Seçimleri’nden sonra AKP’nin başlattığı “yeni anayasa” tartışmaları da gündemde. Erdoğan’ın “yeni anayasa” üzerine bir oyun kurduğu dile getirilerek Akşener’den destek isteyebileceği dillendiriliyor.

Yeni bir istişare kurulu mu?

Kulisleri hareketlendiren bir diğer iddiayı “Yeni bir Yüksek İstişare Kurulu kurulabilir mi” sorusu oluşturuyor. Hali hazırda bir kurulun olduğu ancak “kağıt üzerinde kalarak etkin olmadığı” belirtilerek yeni bir danışma, istişare kurulu oluşturulabileceği ve Akşener’in de davet edilebileceği öngörülüyor.

CHP’ye geçişler artar mı?

Erdoğan ile Akşener görüşmesinin yansımalarından birisi de “milletvekili transferleri” tartışmaları etrafında şekilleniyor. Bazı İYİ Parti’liler, görüşme sonrası CHP’ye daha fazla milletvekili transferinin tetiklemesinden endişe duyduklarını kaydediyor. Partililer bu konuda Genel Başkan Dervişoğlu’nun komuya ilişkin tutumunun belirleyici olacağı kanaatini taşıyor.

“Görüşme normal, siyasal birlik olamaz”

İYİ Parti içerisindeki diğer bir görüş ise Akşener’in partisinin “çok üzerinde bir siyasal figür” olduğu. Bu açıdan değerlendirildiğinde Erdoğan ile görüşmesinin “normal” karşılanması gerektiğini ifade edenler arasında, Erdoğan ile Akşener’in “herhangi bir siyasal birlik içinde olamayacağı” fikri ağırlık kazanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.