Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yayımladığı bir rapora göre tütün ürünleri, alkol, işlenmiş gıdalar ve fosil yakıtlar Avrupa’da bir yıl içinde yaklaşık 2,7 milyon kişinin ölümüne yol açıyor.
Dünya Sağlık Örgütü, yayımladığı raporla birlikte dünyadaki tüm hükümetlere insan sağlığına zararlı ürünlerin üzerine daha katı regülasyonlar uygulamaları için çağrıda bulundu. WHO, dünyanın en büyük endüstrilerinin “insanları yanıltıcı” pazarlama teknikleri kullanarak hükümetlerin kanser, kalp hastalığı ve diyabet gibi öldürücü hastalıkları önleme çabalarına müdahale ettiğini belirtiyor.
Bulgular, Avrupa’daki 53 ülke genelinde tütün ürünlerinin, alkolün, işlenmiş gıdaların ve fosil yakıtların günde yedi bin 400 kişinin ölümüne yol açtığını gösteriyor. Veriler bu dört büyük endüstrinin yılda 2,7 milyon kişinin ölümüne yol açtığını belirtiyor, bu sayı ölüm oranlarının yüzde 24,5’i ediyor.
Rapor bu verileri gözler önüne sermekle kalmıyor. Raporda ayrıca büyük endüstrilerin pazarlama taktiklerinde kullandıkları yanıltıcı stratejilerle kârlarını nasıl artırdıklarını ve toplum sağlığını kötü etkileyecek politikalara nasıl yön verdiklerini de aktarıyor.
WHO’nun Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Henri P Kluge, “Endüstrilerin stratejileri arasında, savunmasız insanların sömürülmesi, tüketicilerin yanıltılması ve ürünlerin faydaları veya çevresel özellikleri hakkında yanlış iddialarda bulunmak yer alıyor” dedi. Kluge, bu stratejilerin bilinen en büyük dört endüstri tarafından kullanıldığını da vurguladı.
Avrupa hangi aşamada?
Sağlık örgütü ayrıca Avrupa’daki 53 ülkenin de Birleşemiş Milletler’in (BM) sürdürülebilir gelişme endeksindeki hedeflerini tutturamadığını belirtiyor. WHO’ya göre Avrupa ülkeleri obezitedeki yükselmeyi engelleyemezken sigara tüketimini de beklenen kadar azaltamadı. Ayrıca bu ülkeler başka ülkelere oranla daha fazla alkol tüketiyor.
Tüm bu hedeflere rağmen yalnızca birkaç ülke kamusal alanda sigara tüketimini yasakladı. Öte yandan bu ülkeler sağlığa zararlı ürünleri daha az çekici hale getirmek için paketlenmelerinde regülasyonlara gidip vergilendirme stratejisi izlemekte eksik kaldı.
Bu durumda WHO’nun hesaplamalarına göre sigara ve tütün ürünleri nedeniyle yılda bir milyondan fazla insan hayatını kaybediyor. Fosil yakıtlar sebebiyle yaklaşık 600 bin kişi hayatını kaybederken alkol ise 400 bin işinin hayatını kaybetmesine enden oluyor. İşlenmiş gıdalar sözkonusu olduğunda ise Avrupa genelinde 350 binden fazla insan bu ürünler sebebiyle yaşama veda ediyor.
Rapor da bu sebeple hükümetlere acil bir çağrı yapıyor. Sağlığa zararlı ürünlere yönelik daha sert regülasyon çağrısında bulunan WHO, ülkelere toplum sağlığını riske atmayan ticaret anlaşmaları yapmayı öneriyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Kaynak: Guardian