Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich, casusluk suçlamasıyla mahkemede yargılanacak.
Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Gershkovich’in Rusya’nın “askeri endüstri komplekslerinden birine dair devlet sırrı olarak kabul edilen bilgileri topladığını” iddia etmişti. Kremlin hükümeti muhabiri suçüstü yakaladığını iddia etmiş ve gözaltına almıştı.
Muhabir, FSB tarafından Moskova’daki Lefortovo bölge mahkemesine götürüldü. Mahkeme, 30 Mart 2023’te muhabirin tutuklanmasına karar verdi, Gershkovic o günden bu yana Lefortovo hapishanesinde tutuklu tutuluyor.
Rusya Başsavcısı dün (13 Haziran) yaptığı açıklamada muhabirin Rusya’da mahkemede yargılanacağını söyledi. Muhabiri “CIA için gizli belge toplamakla” suçlayan başsavcı, Sverdlovsk bölge mahkemesine muhabir hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.
Duruşmanın ne zaman başlayacağı ile ilgili bir bilgi henüz bulunmuyor. Kremlin hükümeti de muhabire yönelik suçlamaların detaylarını kamuoyuyla paylaşmadı. Muhabirin “haksız yere tutuklandığını” iddia eden Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kremlin’in muhabiri bir koz olarak kullandığını söylüyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Gershkovich’i bir esir takası anlaşmasıyla serbest bırakmayı dört gözle beklediğini belirtmişti.
Putin’in Rusya’sı gazetecilere karşı Sovyet Rusya taktikleri kullanıyor
Evan Gershkovich, Soğuk Savaş’tan beri Rusya topraklarında ajanlık suçlamasıyla tutuklanan ilk ABD’li gazeteci. Gershkovich daha doğmadan önce bile birçok meslektaşı, Demir Perde ülkelerinde mesleklerini icra ederken benzer suçlamalara maruz kalmıştı.
En ünlü olaylardan biri, AP muhabiri William Oatis’in 1951’de Çekoslovakya’da ajanlık suçlamasıyla tutuklanmasıydı. O dönemde Sovyetler Birliği’nin uydu devletlerinden biri olan Çekoslovakya, Oatis’i iki yıl boyunca hapiste tuttu. Olayın ardından ABD ve Çekoslovakya arasında ticaret ve seyahat kısıtlamaları gerçekleşti. Oatis’in serbest bırakılmasının ardından durumun vahameti bir kez daha ortaya çıktı. O zaman 39 yaşında olan AP muhabiri, tüberküloza yakalandı. Oatis, Demir Perde ülkelerinde hapse düşen tek muhabir değil. AP muhabiri Leonard Kirschen Romanya’da, United Press muhabiri Endre Marton Macaristan’da benzer suçlamalarla hapse girmişti.
1975’te ABD ve Sovyetler Birliği arasında imzalanan Helsinki Anlaşmaları ile birlikte gazetecilerin durumu biraz daha güvence altına alındı. Ticari anlaşmaların yanı sıra, basın özgürlüğü de garanti altına alındı. Yine de Soğuk Savaş bitene kadar hiçbir gazeteci özgürlüğünden olmadı değil. Moskova’da görev yapan ABD’li muhabir Nicholas Daniloff, 1986’da ajanlık suçlamasıyla tutuklandı. Ardından Daniloff’un Sovyetler Birliği’ni terk etmesine izin verildi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Kaynak: France24