Kenya’da hükümet ile halk arasında kriz büyümeye devam ederken, Cumhurbaşkanı William Ruto geri adım attı. Ruto, en az 22 kişinin öldürüldüğü protesto eylemlerinin ardından, tasarıyı geri çekeceğini açıkladı.
Kenya’da hükümetin önerisiyle çok sayıda vergi artışı içeren ve bu nedenle de eleştirilen mali yasa tasarısı, binlerce kişi tarafından geçtiğimiz günlerde protesto ediliyordu. Bu tasarının parlamentodan geçmesiyle birlikte tepkiler daha da büyüdü.
Hayat pahalılığının arttığı Kenya’da binlerce kişi, dün (25 Haziran) sokaklara çıktı, yasa tasarısını protesto etti. Tasarıya karşı çıkan kişiler, başkent Nariobi’deki hükümet binasını bastı. Protestolara müdahale eden güvenlik güçleri, parlamento binasını basan halka ateş açtı, açılan ateşler sonucunda en az 22 kişinin öldüğü belirtildi. Bu protestolarda yüzlerce kişi ise yaralandı.
Ruto, eylemcilerin parlamento binasını basmasının ardından bir açıklama yaptı ve tasarıyı imzalamayacağını duyurdu:
“Yüksek sesle bu yasa tasarısını istemediklerini ifade eden Kenya halkını yakından dinledikten sonra geri adım atmaya karar verdim. Tasarıyı imzalamayacağım ve daha sonra geri çekilecek.”
Kenya’da neler oluyor?
Öte yandan parlamentonun değiştirilmiş yasa tasarısını kabul etmesi eylemleri daha da şiddetlendirdi. Protestocular, parlamento önündeki polis güçlerini aşarak parlamentoya girdi ve binanın bazı kısımlarını ateşe verdi.
Kenya Tabipler Birliği’ne göre polis gerçek mühimmatla ateş açarak en az 10 kişiyi öldürdü. Güvenlik güçleri protestocuları engellemek için plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanıyor. Yaralı protestocularla ilgilenmek için başkentte bir katedralde geçici bir sağlık merkezi kuruldu.
Olay yerindeki bir BBC muhabiri, sokakta kan içinde yatan cesetler gördüğünü bildirdi.
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
Protestocular arasında Derrick Mwathu (24), “Bazı şeyleri anlamak güç, örneğin ekmeğe nasıl yüzde 16 vergi uygulayabilirsiniz? Hijyenik pedlere nasıl vergi uygulayabilirsiniz?” dedi.
Hükümet orijinal tasarıdaki bazı önerilerde geri adım attı ancak protestocular yasanın tamamının geri çekilmesini ve bir kısmı da Cumhurbaşkanı William Ruto’nun istifa etmesini talep ediyor.
Eylemlere genellikle genç kuşak öncülük ediyor. Protestocular arasındaki Maureen Awour (23), “Sesimiz duyulmalı, biz gelecek kuşağız. Bizi dinlemeleri gerekiyor” dedi.
Ülkedeki internet bağlantısında büyük bir kesinti yaşanıyor.
Kaynak: BBC