Medyascope editörleri Türkiye’den dünyaya, günün öne çıkan haberlerini sizler için derledi.
UEFA, Avusturya maçında A Milli Takım oyuncusu Merih Demiral’ın “bozkurt” işareti yapması nedeniyle açılan soruşturmada kararını verdi. Milli oyuncuya iki maç ceza verildi. Demiral, Hollanda maçında ve Türkiye’nin turu geçmesi halinde yarı final karşılaşmasında oynayamayacak. Demiral, Avusturya maçından sonra yaptığı açıklamada ”Bir gol sevinci vardı aklımda, onu yaptım, Türklükle alakalı. Türk olduğum için çok gurur duyuyorum, o yüzden golden sonra onu iliklerime kadar hissettim. Bozkurt aklımda yoktu, taraftardan görünce tepkimiz gecikmedi. Öyle bir şey yapmak istedim, yaptığımdan dolayı çok da mutluyum” dedi.
Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’i tasarlayarak öldürme ve yardım etme suçlarıyla yargılanan 22 kişiden 10’u tahliye edildi. Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla serbest kalanlar arasında azmettirici olarak yargılanan Doğukan Çep’e cinayet öncesi para verdiği iddia edilen eski MHP İstanbul İl Yöneticisi Ufuk Köktürk de yer aldı. Mahkeme, Ateş ailesinin avukatlarının cinayete ilişkin taleplerinin yanı sıra azmettirici olarak yargılanan Tolgahan Demirbaş’ın eski MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz’un evinde yakalandığı iddiaları ile cinayetten şüpheli 17 sanık için hazırlanan soruşturma dosyasının ana dosya ile birleştirilmesi taleplerini de reddetti. Duruşma, Cumhuriyet savcısının esas hakkındaki mütalaasını açıklaması için 19 Temmuz’a ertelendi.
- Sinan Ateş davasında ara karar | Çep’e para gönderen MHP’li yönetici dahil 10 sanık serbest, Kılavuz ve 17 sanıklı ek dosya taleplerine ret
Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası onanan iş insanı ve insan hakları savunucusu Osman Kavala’nın, iki ayrı dönemde yapılan “kanun yararına yeniden yargılama” taleplerinden ilki Adalet Bakanlığı tarafından reddedildi. Kavala hakkında reddedilen yeniden yargılama talebi, 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin değişmesinden önce yapıldı. Talebin reddedilmesiyle birlikte gözler yeni heyet döneminde yapılan ikinci başvuruya çevrildi.
- Adalet Bakanlığı Osman Kavala’nın “Kanun yararına yeniden yargılanma” taleplerinden ilkini reddetti, gözler ikinci talepte
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kayseri’de bir Suriyelinin bir çocuğa cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla başlayan olayların ardından 855 kişinin gözaltına alındığını bu kişilerden 13’ünün tutuklandığını, 145 kişi hakkında da adli kontrol kararı verildiğini söyledi.
- İçişleri Bakanı duyurdu: 96 bin 610 göçmenin yaşadığı Kayseri’deki olaylarda ülke genelinde 28 kişi tutuklandı
CHP milletvekillerinden oluşan heyet, Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencilerine destek vermek için üniversiteye gitti. Ancak aralarında CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş’ın da olduğu milletvekilleri atanan rektör Naci İnci’nin talimatıyla okula alınmadı.
DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, yaptığı basın toplantısında 19 Temmuz’da Mardin’in Kızıltepe ilçesinde “Tarım mitingi” yapacaklarını açıkladı. Doğan, “Özgürlük, eşitlik, demokrasi ve emek mücadelemizi ‘Ekmek ve Adalet Kampanyası’yla güçlendiriyoruz” dedi.
AKP’li eski Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, CHP’li Üsküdar Belediyesi’nin, belediyeye ait gayrimenkulleri satışa çıkardığını iddia etti. Üsküdar Belediyesi’nden yapılan açıklamada ise söz konusu iddialar yalanlandı, “Konut projeleri, ‘satışı yapılmak üzere’ Hilmi Türkmen döneminde yapılmıştır” denildi.
- AKP’li eski Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in “Taşınmazlar satışa çıktı” iddialarına, belediyeden yalanlama
Fransa Milli Takımı’nın kaptanı Kylian Mbappé, ülkesinde düzenlenen erken genel seçimlerin ilk turunda aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi’nin elde ettiği büyük kazanımı “felaket” olarak nitelendirdi. Fransızları bir kez daha aşırı sağa karşı oy vermeye çağıran Mbappé, “Ülkeyi bu insanların eline bırakamayız” diye konuştu.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, rakibi Donald Trump ile yaptığı televizyon tartışmasındaki performansı ile ilgili günah çıkarmaya devam ediyor. Biden konuya dair yaptığı son açıklamada, berbat bir performans sergilediğini ve her şeyi “batırdığını” itiraf etti ama adaylıktan çekilmeyeceğini bir kez daha vurguladı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.