DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ ortak bir bildiri hazırladı. Üç konfederasyonun başkanının açıkladığı bildiride asgari ücrete ara zam, vergide adalet gibi talepler yer aldı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, ortak bildiriyi okurken, TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, “Üç konfederasyon asgari ücret mitingi yapacak mı?” sorusuna, “Evvela bölgelerde, sonuncuyu da Ankara’da yapacağız” yanıtını verdi.
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Ergün Atalay ve Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) Genel Başkanı Mahmut Arslan, bugün Türk-İş Genel Merkezi’nde düzenledikleri basın toplantısıyla asgari ücret için 10 maddelik bildiriyi kamuoyuna sundu. Bildiriyi Çerkezoğlu okudu.
Bildirinin ilk maddesi “Vergide adalet”
Çerkezoğlu, “Vergide Adalet İstiyoruz” başlığını ilk maddeyi “Hayat pahalılığının dar ve sabit gelirli kesimleri daha da zorladığı bu şartlarda sürdürülebilir de değildir. Az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınmalıdır. Vergi sistemi, gelir adaleti dikkate alınarak yeniden düzenlenmeli, aile yükümlülükleri esas alınarak farklılaştırılmalıdır” diye açıkladı.
“Enflasyonla mücadele ücretleri düşük tutarak sağlanamaz”
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon ile yaşanan enflasyon arasında büyük bir fark var olduğuna işaret eden Çerkezoğlu, “Ücretleri enflasyonunun temel nedeni olarak gören yaklaşım terk edilmeli, bilimin ışığında enflasyonla mücadele edilerek fiyat artışlarının önüne geçilmesi sağlanmalıdır. Çalışan kesimin yoksullaşması pahasına bir ekonomi politikası sürdürülmemelidir” diye konuştu.
“Asgari ücret acilen artırılmalıdır”
Enflasyonu yükselteceği iddia edilerek asgari ücrete zam yapılmamasını işçilerin kabul etmesinin mümkün olmadığını aktaran Çerkezoğlu, “İşçiler enflasyonun nedeni değil, mağdurudur. Açlık sınırı altında kalan asgari ücrete Temmuz ayından geçerli olmak üzere zam yapılması gerekmektedir” dedi.
Bildiride ayrıca şu maddelere ve taleplere yer verildi:
“Kamuda Ücret Dengesizliği Sona Erdirilmelidir, En düşük emekli aylığı asgari ücret tutarında olmalıdır. Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalıdır. 696 Sayılı KHK kapsamı dışında bırakılan kamu taşeron işçileri daimi kadroya geçirilsin. Tasarruf tedbirleri gerekçesiyle çalışanların hakları aşındırılmasın. İş kazaları ve meslek hastalıkları. Çalışma hayatında ayrımcılık son bulmalıdır.”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Mehmet Şimşek’in “asgari ücret yüksek” sözlerine tepki: “Anlamsız, ayıp, günah”
Çalışanların insan onuruna yaraşır bir yaşam talep ettiğini kaydeden TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, “Bu yaşadığımız ekonomik kriz ne 1994’e ne 2008’e benziyor” dedi. 14 ay önce sendikaların imzaladığı toplu iş sözleşmelerinden bahseden Atalay, çalışanlar arasında ücret dengesinin bozulduğunu söyledi.
Asgari ücretle bir ay değil bir hafta dahi geçinmenin zor olduğunu belirten Atalay, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Türkiye’de asgari ücretin yüksek olduğuna yönelik sözlerini “Hala bizim ülkemizde ‘Asgari ücret fazladır, 10 sene evvel asgari ücret böyledir…’ Bunları konuşmak anlamsız, ayıp ve günah, tablo ortada, marketlerdeki fiyat ortada” diyerek eleştirdi.
“Öyle bir kötü ekonomi yönetimi oldu ki onun maliyetini de biz ödüyoruz”
Atalay, 6 Şubat depremlerinin, Ukrayna-Rusya savaşının ve Covid-19 salgınının fiyatlara etkisinin farkında olduklarını belirterek, “Öyle bir kötü ekonomi yönetimi oldu ki onun maliyetini de biz ödüyoruz” dedi. TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarının gerçekçi olmadığını ifade eden Atalay, 20 yıllık işçilerin 25-30 bin lira ücret aldığını, yüzde 20l’lik bir kesim refah içinde yaşarken, nüfusun yüzde 80’inin çok zorlandığını söyledi. İktidarın yeniden özelleştirme planları yaptığını öne süren Atalay, özel sektör patronlarının kârlarının gün geçtikçe arttığını dile getirdi.
“‘Kemeri sık, faizi artır, vergiyi yükselt’, üzerimizden ellerini çeksinler”
Üç sendika başkanının sık sık yan yana gelmesi gerektiğini vurgulayan Atalay, “Kemeri sık, faizi artır, vergiyi yükselt, ‘Bahşişten vergi nasıl alırım’ onun yoluna bak. Böyle bir yetkiyi bundan önceki Maliye Bakanı’na versen o da yapardı. Bizim üzerimizden ellerini çeksinler” diye konuştu.
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, yerel seçimlerden sonra 5 binden fazla üye işçilerinin işten çıkarıldığını söyledi. Arslan, vergide adalet sağlanması gerektiğinin altını çizdi.
“Önümüzü görelim, ne yapılacaksa tek tek anlatırız”
Konfederasyon başkanları basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Atalay, “Talepleriniz kabul edilmezse ne yapacaksınız” sorusuna “Bununla ilgili bir süreç işliyor, bölgelerde üç konfederasyon bir çalışma yapıyor. Önümüzü görelim. Ne yapılacaksa tek tek anlatırız” yanıtını verdi.
“Asgari ücret mitingi olacak mı”
Atalay “Üç konfederasyon asgari ücret mitingi yapacak mı” sorusunu ise “Ortak hareket edeceğiz, evvela bölgelerde. Ondan sonra sonunu Ankara’da yapacağız” diye cevapladı.