Beşiktaş’taki 29 kişinin hayatını kaybettiği “Masquerade” isimli gece kulübü yangınına ilişkin dokuz sanığın yargılandığı davada iki tutuklu sanığın tahliyesine karar verildi. Metal işleri yapan firma sahibi Çağatay Altunel mahkemede tahliyesini talep ederek, “Biz de işi bitirmek için acele ediyorduk. Bu olay takdir-i ilahidir. Affınıza sığınıyorum” dedi.
İstanbul Beşiktaş’taki Gayrettepe Mahallesi’nde, Yıldız Posta Caddesi Gündoğdu Sokak’ta 16 katlı bir binanın bodrum katında bulunan “Masquerade” adlı gece kulübünde 2 Nisan’da çıkan ve 29 kişinin hayatını kaybettiği yangına ilişkin dokuz kişinin yargılandığı dava bugün (17 Temmuz 2024) İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Marmara Cezaevi karşısındaki duruşma salonunda başladı. Duruşmaya sanıklar ve taraf avukatları ile yangında hayatını kaybedenlerin yakınları katıldı.
Yedisi tutuklu olmak üzere dokuz sanığın yargılandığı davada, ayrı ayrı 22 yıl altı aya kadar hapsi istendi.
“Bu olay takdir-i ilahidir”
DHA’nın haberine göre işletmedeki tadilat sırasında metal işlerini yapan tutuklu sanık Çağatay Altunay savunmasında tahliyesini talep ederek şöyle konuştu:
“Yaşanan bu elim kazadan dolayı çok üzgünüm. Ramazan ayının bir hafta öncesinde gece kulübünün metal işlerini yapmak için konuştuk. Daha sonra mekanın sahibiyle iş için konuşup anlaştık. Biz mekanda 15 gün kadar sorunsuz çalıştık. Olay günü ben Pendik’te ki işyerimde çalışıyordum. Benim elamanlarımdan biri olay yerinde malzemeleri toplamak için oradaydı. Yangını duyunca bende hızlıca olay yerine geldim. Benim personelimde yangında üst kattan yangına müdahale etmek için indiği görülüyor. İstese yangından kaçabilirdi. Üzerime atılan suçu kabul etmiyorum. Benim personelim yabancı uyruklu olduğu için defalarca çalışma izni almaya çalıştım ama alamadım. İş güvenliği için üzerime düşeni yapamadım. Ben 15 yıldır metal işiyle uğraşmaktayım bu zamana kadar iş kazası yaşamadık. İş sağlığı ve güvenliği için tüm yükümlülüklerimizi elimizden geldiğince yerine getirmeye çalıştım. Ben adalete güveniyorum. Üzerime düşen maddi tazminat için avukatlarımla görüşerek üzerime düşeni yapmak istiyorum. İşletme sahiplerinin işi erken bitirmek için baskı kurduklarını duymuştum. Bizde işi bitirmek için acele ediyorduk. Bu olay takdir-i ilahidir sizin de takdir ettiğiniz gibi. Affınıza sığınıyorum. Tahliyemi talep ediyorum.”
“Tadilat sırasında küçük ama yanıcı bir madde gördük”
Sanık Kahraman Erdem ise, “Mobilya dekorasyon firmam vardır. Çağatay’la gece kulübünün tadilat işini almak için teklif verdik. Daha öncede burada iş yapmıştım. Tadilat sırasında küçük ama yanıcı bir madde gördük. Bunun üzerine imalat yaptığımız yerin dışına çıkardık yanıcı maddeyi. Olay günü üst katta ben teknik konularla ilgileniyordum. Birinin bağırdığını duyunca aşağıya doğru koşanları görünce pasaja çıkan kapı vardı, normalde kitliydi. Memduh o kapının anahtarı olduğunu söyledi. Anahtarı getirdi ve kapıyı açtı dışarı çıkıldı” dedi.
“Benim bildiğim, işletmenin tek eksiği florsean lambalardı“
Gece kulübü sahibi Şahzade Şekergümüş savunmasında, “Biz her yıl ramazan ayında dükkanımızı kapatır tadilat yaparız. Bu senede aynı şekilde dekorasyon değişikliği için Ersin Bey’le anlaştık. O daha önceden de dekorasyon işlerimizi yapmıştı. Tadilat öncesi belediyeye gittim ama seçim arifesi olduğu için randevu verilmedi. Belediyede bir görevli seçim döneminde oldukları için kimsenin şu an bu işle ilgilenemeyeceğini söyleyerek ‘sen tadilatını’ yap dedi. Daha öncede yaptığım tadilatlarda evraklı bir izin almamıştım. Mimarların çizmiş oldukları tasarımları işleyişi daha iyi bildikleri için çalışanlarla bir gün işyerinde toplantı yaparak değerlendirilmesini istedim. Tadilat süreçlerinde genelde hep gece kulübünde bende olurdum. Yangından önceki gece bende sahuru yaptıktan sonra evime gittim. Öğlen saatlerinde yangın çıktığını öğrenince direk arabamla işyerine geldim” diye konuştu.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Şekergümüş, “Olay günü personel şefimiz kendi aralarında oluşturduğu sosyal medya grubuna mesaj atarak tüm personelin saat 11.00’de işletmede olmasını istemiş. Bu yüzden yangın saatinde o kadar personelin olduğunu düşünüyorum. Daha öncede tadilat öncesi belediyeye gittiğimizde bağış karşılığı izin veriliyordu. Farklı ilçelerde de gece kulübü işlettim. Orada da aynı şekilde ilgili belediye nereye bağış yapmamı isterse oraya bağış yapardım. Paraları da vezneden yatırıyordum. İşletmede iki girişimiz vardır. Biri mal kabulünün olduğu diğeri ise müşterilerin giriş çıkış yaptığı kapı” dedi. Mahkeme başkanının “çıkış tabelaları var mıydı?” sorusu üzerine Şekergümüş, “Benim bildiğim işletmenin tek eksiği floresan lambalardı. Loca ve sahne yanlarında vardı. Normalde her yerde tabela vardı. Tadilat sırasında çıkarılıp çıkarılmadığını bilmiyorum” ifadelerini kullandı.
Müşteki avukatının ruhsat devri sırasında itfaiye raporu olmadan nasıl gece kulübü açtığını sorması üzerine Şekergümüş, “Ben 37 yıldır gece kulüplerinde çalışırım. Devirlerde itfaiye raporu alındığını ne gördüm ne duydum” diye cevap verdi. Müşteki avukatları Şekergümüş’e, “Tadilat boyunca İstanbul Büyükşehir Belediyesi ya da Beşiktaş Belediyesi sizi denetime geldi mi?” diye sordu.
Ancak Şekergümüş seçim döneminde olduğu için izin alma döneminde de kendilerini kimsenin önemsemediğini, tadilat sırasında da denetim olmadığını söyledi. Müşteki avukatının yangın poliçesinin olup olmadığının sorulmasını üzerine Şekergümüş, işletmenin sigortasının olduğunu ancak yangın poliçesinin olmadığını söyledi. Sanık avukatları müvekkillerinin tahliyesini ve beraatını talep etti.
Mahkeme heyeti tutuklu sanıklar, Dursun Çelik ve İbrahim Bildirici’nin adli kontrol kararıyla tahliyesine karar verdi. Diğer sanıklar İsmet Şen, Şahzade Şekergümüş, Çağatay Altunel, Kahraman Erdem ve Mehmet Memduh Ceylan’ın ise tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Heyet, işletme ruhsatı ve itfaiye raporlarının gerekli kurumlardan istenilmesine karar vererek duruşmayı 7-8 Ekim tarihine erteledi.
Ne oldu?
Beşiktaş Belediyesi sınırları içindeki Gayrettepe‘de bulunan, bölgenin en büyük eğlence mekânı olan ve “Eski Discorium” olarak da bilinen “Masquarade” adlı gece kulübünde 2 Nisan 2023 öğle saatlerinde tadilat yapıldığı sırada sahnenin yanında bir patlama oldu. Patlamanın ardından gece kulübünü alevler sardı. Mekânda mahsur kalan 29 kişi ise hayatını kaybetti.
Yangının ardından başlatılan soruşturma kapsamında iş yeri sahipleri Mehmet Menduh C. ve Şahzade Ş. ile sorumlu müdür İsmet Ş., işletme müdürü Arda Arman P. ve işyeri muhasebecisi Salim A., tadilat ile ilgili metal işleri sorumlusu Kahraman E., metal işleri firma sahibi Çağatay A., mobilyacı Ercan E. ve işyeri ortağı Fatma D. olmak üzere toplam dokuz şüpheli gözaltına alındı.
İmamoğlu: “Kaçak müdahale yürütülmüş”
Olay ardından yangın yerine giden İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, yapıyla ilgili hiçbir tadilat inşaat başvurusu olmadığını söyledi, “Dolayısıyla tabiri caizse kaçak bir müdahale içeride yürütülmüş” dedi ve devam etti:
“İnşaatla ilgili birtakım malzemeler vesaireler çok düzensiz bir biçimde içeride yığılmış durumda gözüküyor. İçeride yapılan yapıyla ilgili hiçbir tadilat inşaat başvurusu yok. Tabii yapının içeride altta iki kat altta olmasından ötürü de biraz görünmeyen bir alandı. Bir şikâyet vesaire de ilçe belediyesine ulaşmış durumda değil. Dolayısıyla tabiri caizse kaçak bir müdahale içeride yürütülmüş.”
“Tadilat için belediyeye başvuru yapılmadı”
Olaya ilişkin Beşiktaş Belediyesi tarafından da gece saatlerinde tadilat ruhsatına ilişkin açıklama yapıldı. Tadilat ruhsatı alınmadığını duyuran Beşiktaş Belediyesi’nin şu ifadeler yer aldı:
“Bahse konu olan işletme ilk olarak 1987 yılında ruhsatını almış olup, 2018 yılında ise devretmeye bağlı olarak ruhsatının yenilenmiş olduğu anlaşılmaktadır. Ancak iddia edilen tadilat süreciyle ilgili belediyemize herhangi bir başvuru yapılmamış, izin alınmamış, bilgi verilmemiştir.”
Apartman yöneticisi: “Daha önce şikayetçi olduk”
Apartman yöneticisi Şule Şakat, bina içerisinde gece kulübü bulunması nedeniyle şikâyetçi olduklarını söyledi. Binanın projesinde alanın sinema salonu olarak gözüktüğünü söyleyen Şakat, şunları dedi:
“Binamızda gece kulübü istemedik. Aynı yerden girip çıkıyoruz. İftar için davet edilmişler. Tadilat vardı, ‘herkes gelsin ortalığı toparlar iftar yaparız’ demişler. 15 gün önce belediyeye başvuru yapmıştık karot almalarını istedik ama mal sahibi izin vermediği için onu bile yapamadık”