Ankara Kadın Platformu: “Kadınlar olarak hangi soyadını kullanacağımızı biz belirleriz, yasayı geri çekin”

Ankara Kadın Platformu, Yargı Paketi’nde yer alan kadınların evlendikten sonra bekarlık soyadlarını tek başına kullanamamasına ilişkin maddeye karşı eylem yaptı. Kadınlar açıklamalarında “Kadınlar olarak hangi soyadını kullanacağımızı biz belirleriz, yasayı geri çekin” dedi.

Ankara Kadın Platformu, 9. Yargı Paketi’nde yer alan kadınların evlendikten sonra bekarlık soyadlarını tek başına kullanamamasına ilişkin maddeye karşı Adalet Bakanlığı önünde toplanmak istedi. Polis “izinsiz” olduğu gerekçesiyle kadınların Güvenpark’ın arkasında açıklama yapmasına izin verdi.

Kadınlar alanda, “AKP’den hesabı kadınlar soracak”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Erkek adalet değil, gerçek adalet”, “Yaşasın feminist mücadelemiz” sloganları attı.

“ÇEDES gibi projelerle çocukların eşit, parasız, nitelikli eğitim hakkı gasp ediliyor”

Basın açıklamasında AKP-MHP iktidarının “aile politikaları” adı altında kadınları ve LGBTİ+ları hedef aldığını söylendi, “Nefret rejimini kurumsallaştırıyor, kendinden olmayanı yok etmeye, biz kadınları şiddete karşı korumasız kılmaya çalışıyor. ÇEDES gibi projelerle çocukların eşit, parasız, nitelikli eğitim hakkı gasp ediliyor. Dini eğitimi, eğitimin her aşamasına sokarak gençleri geleceksizleştiriyorlar” denildi.

“Erdoğan iktidarı kadınları çalışmaktan uzaklaştıracak planlar yapıyor”

9. Yargı Paketi’nin “erkek adalet anlayışının” yeni yüzü olduğu iddia edilen basın açıklamasında şunlar söylenildi:

“9. Yargı Paketi, ‘ailenin korunması ve güçlendirilmesi’ adı altında, kadınları şiddete daha açık hale getirecek ve şiddeti kabullenmesini sağlayacak Erdoğan projesinin bir parçası. Erdoğan iktidarı, düşen evlilik oranlarını tehlike olarak nitelendirip kadınları örgün eğitimden, evin dışında çalışmaktan uzaklaştıracak planlar yapıyor. Yaşlı bakımı, çocuk bakımı, evde eksenli üretim yapabileceği meslekler ile kadını eve hapsederek ‘makbul kadını’ yaratmaya çalışıyor. Mehmet Şimsek’in sermayeye kazandırmayı amaçladığı Orta Vadeli Plan ile kadınların esnek, güvencesiz, ucuz işgücü olarak kullanılması tasarlanıyor. Kazanılmış haklarımıza her gün yeni bir saldırı yaşıyoruz. Kadınlar olarak 9. Yargı Paketi ile önümüze sunulan ‘soyadında eşitlik’ hakkımızdan vazgeçmiyoruz. Kadınlar olarak hangi soyadını kullanacağımızı biz belirleriz.”

https://twitter.com/medyascope/status/1814328199800643609?s=19

Ne olmuştu?

Anayasa Mahkemesi (AYM), Şubat 2023’de kadınların evlenmeden önceki soyadlarını evlendikten sonra kullanamamalarının Anayasa’nın eşitlik ilkesini ihlal ettiği sonucuna ulaştı ve Medeni Kanun’un ilgili maddesini iptal etti. AYM’nin gerekçeli kararında, kadının evlendikten sonra da isterse bekarlık soyadını tek başına kullanmasına olanak tanınması gerektiği vurgulandı ve TBMM’ye de bu doğrultuda yeni düzenleme yapması için 9 aylık süre verdi. 

TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilen 9. Yargı Paketi’nde yer alan 15. maddeye göre ise kadınlar evlendikten sonra bekarlık soyadlarını tek başına kullanamayacak. Gerekçede de, “anne ve babanın ayrı ayrı soyadı kullanmalarının, çocuk üzerinde olumsuz etkiler doğurabileceği, çocuğun hangi soyadını kullanacağını tartışma konusu haline getireceği” savunuldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.