YKS’ye katılan üniversite öğrencisi adayları için tercih dönemi başladı

YKS sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından gözler tercih döneminde çevrildi. Üniversite öğrencisi adayı yaklaşık 3 milyon kişi, tercihlerini bugünden itibaren ÖSYM’nin AİS sistemi üzerinden yapmaya başlayacak. Adaylar, tercihlerini 2 Ağustos’a kadar yapabilecek.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih kılavuzu ve taban puanları ÖSYM tarafından erişime açıldı. Adaylar bugünden itibaren Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) AİS sistemi üzerinden tercihlerini yapabilecek.

YKS’ye bu sene 3 milyon 120 bin 870 aday başvurmuş, sınavın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) 2 milyon 819 bin 362 aday katıldı. Aldıkları sonuçtan memnun olan adaylar toplam 1 milyon 58 bin 345 kontenjanın bulunduğu yükseköğretim kurumları için tercihlerini gerçekleştirecek.

Tercihler nereden yapılacak?

Üniversiteye kayıt yapmak isteyen adaylar, tercih işlemlerini ÖSYM’nin internet sitesinden yapabilecek. Adaylar tercih işlemlerinin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’ndaki kurallara göre ais.osym.gov.tr adresi üzerinden T.C kimlik numaraları ve şifrelerini kullanarak gerçekleştirebilecek. Başvuru merkezlerinde tercih işlemleri yapılamayacak. Ayrıca ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacak.

Üniversite tercihleri ne zamana kadar yapılabilecek?

Bugün başlayan tercih süreci 2 Ağustos 2024 tarihine kadar devam edecek. Bu süre zarfı içinde tercih bildirim işlemini tamamlayan adaylar https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabilecek.

Tercihler nasıl yapılacak?

Adaylar, puanlarını ve mezun oldukları okul türlerini göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyecek. Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını belirleyip, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını tercih sırasına göre yazacak.

Her adayın, girmek istediği programları Tablo-3 veya Tablo-4’ten bularak tercih sırasına koyması gerekiyor.

Tercih alanlarının tamamının doldurulması ise zorunlu değil. Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnızca dört programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa sadece bu dört programı yazabiliyor.

Kayıt işlemleri ne zaman?

YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adaylar, kayıt işlemlerini 19-23 Ağustos’ta yapacak, elektronik kayıtlar ise 19-21 Ağustos’ta alınacak.

Kayıt işlemleri sona erdikten sonra boş kalan kontenjanlar üniversiteler tarafından ÖSYM’ye bildirilecek ve ek yerleştirme işlemleri başlayacak. Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.