TÜİK’e göre temmuzda aylık enflasyon yüzde 3,23 ve yıllık enflasyon yüzde 61,78 oldu. Önceki ay yüzde 71,6 olan yıllık enflasyonda, baz etkisiyle 10 puanlık düşüş kaydedildi. ENAG ise enflasyonu aylık yüzde 5,91 ve yıllık 100,88 olarak açıkladı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜİK’e göre tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) aylık artış yüzde 3,23 oldu. Bir önceki ay yüzde 71,6 olarak açıklanan yıllık enflasyon ise temmuzda yüzde 61,58’e geriledi. Aylık enflasyon önceki ayın iki katına çıkarken, yıllık enflasyonda baz etkisiyle düşüş oldu.
Genel seçim sonrası yüksek enflasyon, 2024’te dezenflasyon
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası’nın sık sık atıf yaptığı, 2024’ün ikinci yarısındaki dezenflasyon süreci baz etkisiyle kendini gösterdi.
Geçtiğimiz yıl yapılan 14 Mayıs 2023 seçimlerinin ardından yapılan Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarındaki artış, KDV’deki kapsam değişiklikleri, dolar kurundaki sıçramanın etkisiyle aylık enflasyon aylık enflasyonu Temmuz 2023’te yüzde 9,49’a yükseltti. Bu oran, AKP iktidarının en yüksek aylık enflasyonu olarak kaydedildi. Bir yıl önceki yüksek enflasyon, bugün açıklanan oranda 10 puanlık düşüşü getirdi.
- TÜİK’in enflasyonu da yükseliyor | AKP iktidarının üçüncü en yüksek aylık enflasyonu ölçüldü
- Ekonomiye Mehmet Şimşek etkisi | KDV oranları yüzde 2 artırıldı, yurt dışından gelen telefon kayıt harcı 20 bin TL oldu
En yüksek artış alkollü içecekler ve tütünde
Temmuz ayında en yüksek fiyat artışı yüzde 8,08 ile konut harcamalarında oldu. Bu artışta, yüzde 25’lik kira artış sınırlaması uygulamasının sona ermesi de etkili oldu. Alkollü içecekler ve tütün harcama grubunda yüzde 5,84, ulaştırmada yüzde 3,82 ve sağlıkta yüzde 3,74 oranında artış kaydedildi.
TÜİK’e göre temmuz ayında giyim ve ayakkabı fiyatlarında yüzde 2,58 düşüş gerçekleşti.
Bir önceki yılın aynı ayına göre en çok artış gösteren ana grup yüzde 104,5 ile eğitim olarak ölçüldü. Yıllık enflasyonda en çok artış kaydedilen diğer kalemler yüzde 98,48 ile konut, yüzde 76,04 ile lokanta ve oteller, yüzde 63,02 ile sağlık oldu.
Çekirdek enflasyon yüzde 76
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Çekirdek enflasyon olarak bilinen, gıda ve enerji hariç C grubu enflasyon, aylık yüzde 2,45 ve yıllık yüzde 60,23 olarak açıklandı. Çekirdek enflasyonun yüksek olması, enflasyondaki artış eğilimimin sürdüğü şeklinde yorumlanıyor.
ENAG’a göre en yüksek artış giyim ve ayakkabıda
Akademisyen ve ekonomistlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) enflasyonu, temmuzda aylık yüzde 5,91 ve yıllık yüzde 100,88 olarak ölçtü. ENAG’a göre en yüksek fiyat artışı yüzde 18,13 ile konut harcamalarında gerçekleşti. Ev eşyasında yüzde 11,17, giyim ve ayakkabıda yüzde 10,58 fiyat artışı kaydedildi.
ENAG, önceki aylarda olduğu gibi, sağlık harcamalarında fiyatlarda değişiklik olmadığını hesapladı.
Baz etkisi nedir?
Enflasyon hesaplamaları yapılırken, bir dönem baz (temel) alınır. İki dönem arasındaki değişim hesaplanırken, değişime referans alınan dönemde normalden önemli ölçüde düşük veya yüksek bir gerçekleşme olması durumunda, değişim hesaplandığı döneme yansıyan etkiyi ifade eder.