2 Ağustos günü Ankara’da gerçekleşen ve Rusya ile başını ABD’nin çektiği Batı ülkelerinden esirlerin karşılıklı takası kapsamında serbest bırakılan Vladimir Kara-Murza, BBC’ye verdiği röportajda hapishane deneyimini ve geleceğe dair düşüncelerini paylaştı.
Soğuk Savaş sonrası yapılan en büyük tutsak takası kapsamında özgürlüğüne kavuşan Rus muhalif Vladimir Kara-Murza, BBC muhabiri Sarah Rainsford ile görüştü. Kara-Murza, hapishane yaşamının zorluklarını ve beklenmedik tahliyesinin şokunu anlattı.
“Putin’in hapishanesinde öleceğime emindim,” diyen Kara-Murza, iki yılı aşkın süren tutukluluğunun ardından Sibirya’daki yüksek güvenlikli cezaevinden aniden çıkarılışını “gerçeküstü” olarak nitelendirdi. İngiliz vatandaşlığı da bulunan muhalif, Putin rejimine ve Ukrayna işgaline yönelik sert eleştirileri nedeniyle 25 yıl hapse mahkum edilmişti.
Kara-Murza, hapishanedeki yaşam koşullarının ağırlığını vurgulayarak, 11 ay boyunca tek kişilik hücrede tutulduğunu ve günde sadece bir saat kalem kağıt kullanabildiğini belirtti. Daha önce iki kez zehirlenme girişimine maruz kalan muhalif, sağlık durumunun cezaevi koşullarına uygun olmadığını ve bir doktorun kendisine en fazla 18 ay ömür biçtiğini açıkladı.
Tutuklu takası sürecini anlatan Kara-Murza, Omsk’taki hücresinden çıkarıldığında idam edileceğini düşündüğünü, ancak sonrasında diğer muhaliflerle birlikte Moskova’ya transfer edildiğini söyledi. Takas kararının kendilerine danışılmadan alındığını ve “hayvan gibi” uçağa bindirildiklerini ifade etti.
Kara-Murza, tartışmalı takasa ilişkin görüşlerini de paylaştı. Berlin’de bir cinayet işleyen Rus ajanın serbest bırakılması karşılığında gerçekleşen takası savunarak, “16 hayat kurtarmak, bir katili serbest bırakmaya değmez mi?” diye sordu.
Ukrayna savaşı konusunda da konuşan Kara-Murza, yaptırımların daha iyi hedeflenmesi gerektiğini savundu ve Batılı ülkelerin Putin rejimiyle yıllarca iş yapmasının sorumluluğuna dikkat çekti. Ukrayna’nın savaşı kazanması gerektiğini vurgulayarak, Batı’dan daha fazla destek istedi.
Röportajın sonunda geleceğe dair umutlarını dile getiren Kara-Murza, “Bir tarihçi olarak, ülkeme döneceğimden eminim. Ve bu, düşündüğünüzden çok daha çabuk olacak” diyerek, Rusya’ya dönme inancını ifade etti.