Muhalefet partileri, AYM’nin Can Atalay kararı nedeniyle Meclis’i olağanüstü toplanması için ortak dilekçe hazırlayarak TBMM Başkanlığı’na sundu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Gelecek Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi, Saadet Partisi, Türkiye İşçi Partisi ve EMEP, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği Can Atalay kararı nedeniyle Meclis’i 16 Ağustos’ta olağanüstü toplanması talebiyle hazırlanan ortak dilekçeyi TBMM Başkanlığı’na sundu. Daha sonra CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, TİP Milletvekili Ahmet Şık, Saadet-Gelecek Grubu Başkanvekili Bülent Kaya, DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin ortak açıklama yaptı.
Günaydın, Can Atalay’ın hukuksuz yere hapishanede tutulduğunu ve haksız yere milletvekilliğinin düşürüldüğünü hatırlattı, “Anayasa’nın 153. maddesi çok açık bir hükme sahip, ‘AYM’nin kararları, Resmî Gazete’de hemen yayımlanır’ diyor. 22 Şubat’ta verilen AYM kararının Resmî Gazete’de yayımlanması için beş buçuk ay beklendi? Neden TBMM kapandıktan sonra yayımlandı? Bu bile Türkiye’nin adeta planlanmış hukuk kumpası ile karşı karşıya bulunduğunun göstergesidir” dedi.
Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmediğini vurgulayan Günaydın, “16 Ağustos’ta saat 14:00 TBMM’yi çağırın ve bu görüşmeyi yapın. Bu TBMM Başkanı açısından takdir değil, bağlı yetkidir. Çünkü Meclis’i toplantıya çağırma yetkisi üye tam sayısının beşte biri kadar milletvekiline verilmiştir. Biz çok daha fazla milletvekili imzasıyla bu başvuruyu yaptık. TBMM Başkanı en geç yedi gün içinde Meclis’i toplantıya çağırmak zorundadır. Umarız hukuka uygun davranılır. Bu mesele milletvekilliği meselesi olmaktan çıkmıştır, adeta Türkiye’nin demokratik düzeninin ve anayasal çerçevesinin ihlal edildiği bir noktaya getirilmiştir” diye devam etti.
TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, imza veren tüm partilere teşekkür etti, “Burada tartıştığımız şey Can Atalay’ın milletvekili olup olmadığı değil. Türkiye’de hukuk ve demokrasi normlarının egemen olup olmayacağını tartışıyoruz. Gezi, Kobani, bir grup avukatların yargılandığı davalar… Yargının mağdur ettiği insanların gerçekten hukuk normuyla özgürlüğüne tekrar kavuşmasını umut ediyoruz” dedi.
DEM Parti Milletvekili Sezai Temelli, hem Can Atalay hem de siyasi tutsaklar için Meclis’i çağırdıklarını aktardı. Anayasa’nın ihlal edilemeyeceğini vurgulayan Temelli, 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin suç işlediğini vurguladı, “Yetmedi, Meclis’te de aynı suç işlendi” diye konuştu.
Bu suçun ortadan kaldırılabileceğini ve hukuk katliamının önüne geçilebileceğini, bunun için 16 Ağustos’ta Meclis’in toplanıp Can Atalay’ın tutukluluğunun görüşülmesinin önemli olduğunu vurgulayan Temelli, iktidarı Anayasa’yı değiştirmek istemesi üzerinden eleştirdi.
TBMM’de olağanüstü toplantı için ne gerekiyor?
Meclis, en az 120 milletvekilinin imzasıyla olağanüstü toplantıya çağrılabiliyor. Olağanüstü toplantı başvurusunun ardından Meclis Başkanı’nın 48 saat içerisinde yanıt vermesi gerekiyor ancak toplantının ne zaman yapılacağı Meclis Başkanı’nın takdirinde.
TBMM İçtüzüğü gereği olağanüstü toplantı çağrısının yapılmasının ardından en geç yedi gün içerisinde başvuru konusunun görüşülmesi için Meclis’in toplanması gerekiyor. Toplantının başlayabilmesi için en az 200 milletvekilinin Genel Kurul salonunda olması zorunluluğu bulunuyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Meclis Başkanlığı’na talepte bulunan ve olağanüstü toplantı çağrısına katılan partiler, toplam 229 milletvekili ile Genel Kurul’un açılmasını sağlayacak sandalye sayısına sahip.