İsrail’in abluka altındaki Gazze’ye saldırıları devam ederken İsrail’e ateşkes baskısı da artıyor. Fransa, Almanya ve İngiltere, Gazze’deki Filistinlilerin yardıma ihtiyacı olduğunu vurguladı ve acilen müzakerelere başlanması çağrısı yaptı. İsrail geçtiğimiz günlerde müzakere masasında bulunacağını açıklarken Hamas’tan müzakereler için şartlı bir yanıt geldi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer Gazze için ortak açıklama yaptı. Açıklama ilk olarak İngiltere Başbakanı Keir Starmer tarafından paylaşıldı. Gazze’de ateşkes çağrısı yapan liderler, Hamas’ın elindeki İsrailli rehineleri serbest bırakmasını ve Gazze’ye bir an önce insanî yardımların ulaştırılması için çağrı yaptı.
A joint statement from the leaders of France, Germany and the United Kingdom on the Middle East. pic.twitter.com/zqXplcegeB
— Keir Starmer (@Keir_Starmer) August 12, 2024
Liderlerin ortak çağrısı şöyle:
“Biz, Fransa’nın, Almanya’nın ve Birleşik Krallık’ın liderleri; Katar ve Mısır’daki ortaklarımızın yorulmak bilmeyen çalışmalarını memnuniyetle karşılıyoruz.
Şeyh Tamim bin Hamad el Sani, Başkan Sisi ve Başkan Biden acilen müzakerelere yeniden başlama çağrısında bulundu. Daha fazla gecikme olamayacağı konusunda hemfikiriz. Biz gerilimi önlemek için tüm taraflarla birlikte çalışıyoruz ve gerginliği azaltmak ve istikrara giden yolu bulmak için hiçbir çabadan kaçınmayın.
Çatışmaların artık sona ermesi gerekiyor ve tüm rehineler hâlâ tutuklu durumda. Hamas’ın rehineleri serbest bırakması gerekiyor. Gazze halkının acilen yardımların sınırsız bir şekilde dağıtımına ihtiyacı var.
Bölgede artan gerilimlerden derin kaygı duyuyoruz ve gerilimi düşürme ve bölgesel istikrar konusunda hemfikiriz. Bu bağlamda özellikle İran ve müttefiklerine, bölgesel gerilimleri daha da tırmandıracak, ateşkes anlaşması ve rehinelerin serbest bırakılması fırsatını tehlikeye atacak saldırılardan kaçınmaları çağrısında bulunuyoruz. Barış ve istikrar fırsatını tehlikeye sokan eylemlerin sorumluluğunu üstlenecekler. Ortadoğu’da gerilimin daha da artmasından hiçbir ülke veya milletin kazancı olmayacak.”
ABD, Mısır ve Katar, İsrail ve Hamas’a Gazze’de ateşkes sağlanması ve esir takası için 15 Ağustos’ta Kahire veya Doha’da müzakerelere yeniden başlanması çağrısı yapmıştı.
Hamas’tan müzakerelere şartlı onay
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Hamas, Gazze’deki ateşkes planının 2 Temmuz 2024 tarihinde arabulucular tarafından kabul edilen ilk öneriye dayanması gerektiğini açıkladı. 11 Ağustos pazar gecesi yaptığı açıklamada Hamas, arabuluculardan 30 Mayıs’ta yayınlanan “Biden Planı” ve BM Güvenlik Konseyi kararına dayalı olarak 2 Temmuz’da üzerinde müzakere edilmeye başlanan ateşkes şartlarının yeniden uygulanması için bir plan sunmalarını” istedi. Geçen hafta Katar, Mısır ve ABD’nin 15 Ağustos’ta Doha’da acil görüşme çağrısına İsrail olumlu yanıt vermişti.
Biden nasıl bir ateşkes önermişti?
30 Mayıs’ta Biden’ın açıkladığı İsrail’in üç aşamalı ateşkes önerisi şu şekildeydi:
- İlk aşama: Altı haftalık bir ateşkes başlayacak. Bu süre zarfında İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Gazze’nin yerleşim bölgelerinden çekilecek. Gazze’ye yoğun insani yardım girişi sağlanacak ve günde 600 yardım kamyonu bölgeye girecek. Bazı rehineler Filistinli tutsaklarla takas edilecek.
- İkinci aşama: Hayatta kalan tüm rehineler, erkek askerler de dahil olmak üzere, serbest bırakılacak. Ateşkes, kalıcı olarak “çatışmaların sona ermesi”ne dönüşecek.
- Üçüncü aşama: Hayatını kaybeden İsrailli rehinelerin cenazeleri iade edilecek. ABD ve uluslararası yardımla Gazze’de evleri, okulları ve hastaneleri yeniden inşa etmek için büyük bir yeniden yapılandırma planı uygulanacak.
Biden, bu planın “savaşı sona erdirmek” için bir fırsat olduğunu vurgulamıştı ve Hamas’ı bu teklifi kabul etmeye çağırmıştı.
Hamas kaynakları BBC’ye yaptıkları açıklamada, İsrail’in müzakerelere yeni şartlar getirdiğini ve bunların görüşmelerde tıkanıklığa neden olduğunu belirtti. İsrail’in dayattığı yeni şartlar arasında, yerinden edilmiş Filistinlilerin Gazze’nin kuzeyine dönüşlerinde kontrollerden geçmeleri ve Mısır sınırındaki Filadelfiya Koridoru’nun kontrolü gibi konular yer alıyor. Hamas, İsrail’in yeni koşullarını reddetmekle birlikte, önceki noktadan görüşmelere devam etmeye açık görünüyor.