“Patlarsa Çernobil’in 10 katı büyüklükte olacak” denilen Zaporijya Nükleer Santrali’nde çıkan yangın hakkında neler biliyoruz?

Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya’da yangın çıktı. Rusya, Zaporijya Nükleer Santrali’nin soğutma sistemindeki yangının Ukrayna saldırısı nedeniyle çıktığını öne sürerken Ukrayna ise Rusya’yı suçladı. Peki radyasyon tehlikesi var mı? Yangın söndürüldü mü? Bölgede bir patlamanın gerçekleşmesi halinde “Çernobil’in 10 katı büyüklükte olacak” denilen Zaporijya Nükleer Santrali hakkında bilmeniz gerekenleri derledik.

Ukrayna’nın Rusya’nın batısında yer alan Kursk bölgesindeki sürpriz harekâtı sürerken Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) yangın çıktı. Taraflar çıkan yangında birbirini suçladı. Rus devletine bağlı nükleer enerji şirketi Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu (Rosatom), soğutma sisteminde çıkan yangının önemli oranda söndürüldüğünü açıkladı.

Radyasyon tehdidi var mı?

Rusya Federal Çevre, Teknolojik ve Nükleer Denetim Servisi’nden yapılan yazılı açıklamada, kurumun Zaporijya NGS’deki denetimini tamamladığı ve incelemeler sonucunda radyasyon tehlikesi olmadığı belirtildi.

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev, Ukrayna ordusunun Zaporijya’nın güvenliğini riske attığını ifade etti ve şöyle dedi: “Dün gece Zaporijya santralında yaşananlar, nükleer santrallerin altyapısını hedef alan, hedefli bir saldırganlığın tamamen farklı bir seviyesidir.”

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy X hesabından yaptığı paylaşımda Rusya’nın Zaporijya NGS’de yangın çıkardığını iddia etmiş ve bu saldırıya dünyanın ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (IAEA) tepki göstermesi gerektiğini söylemişti.

Zaporijya Nükleer Santrali hakkında neler biliyoruz?

1984 ve 1995 yılları arasında inşa edilen Zaporijya NGS, Avrupa’nın en büyük ve dünyanın dokuzuncu en büyük nükleer santrali.

Santral, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinden yaklaşık 200 kilometre uzaktaki ve Kiev’in 550 kilometre güneydoğusundaki Enerdohar şehrinde bulunuyor. 

Santralde, her biri 950 megavat enerji üreten altı reaktör bulunuyor. Bu reaktörlerin hepsi çalıştığında da santral beş bin 700 megavat enerji üretiyor.

Altı reaktör Eylül 2022’den beri kapalı.

Santral, Ukrayna’daki tüm elektriğin yaklaşık dörtte birini üretiyor.

Santral, Mart 2022’de Rusya tarafından ele geçirildi.

Zaporijya, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Eylül 2022’de ilhak ettiği dört bölgeden biri.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.