Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Putin, Ukrayna’nın işgal altındaki dört bölgesini törenle ilhak etti: “Açgözlü Batı’nın değil, bizim Rusya’ya ihtiyacımız var”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün (30 Eylül), Ukrayna’nın işgal altındaki dört bölgesinin ilhak edildiğine dair bir imza seremonisi düzenledi. İmzalar atılmadan önce konuşan Putin, “Ukrayna topraklarındaki halk referandumlarda seçimini yaptı. Rusya’nın dört yeni bölgesi var” dedi.

Ukrayna’nın işgal altındaki dört bölgesi Rusya Federasyonu’na bağlandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün (30 Eylül) Donetsk, Luhansk, Zaproijya ve Herson’un ilhak edildiğine ilişkin bir imza töreni düzenledi. Kremlin’de düzenlenen imza törenine Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un yanı sıra milletvekilleri, senatörler ve dört bölgenin liderleri de katıldı.

İmza töreninde konuşan Putin, Ukrayna’nın dört bölgesinde yapılan referandumlarda halkın seçimini yaptığını söyledi:

“Rusya’nın dört yeni bölgesi var. Bugün Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya’ya alınmasıyla ilgili anlaşmaları imzalayacağız. Bu dört bölgede yaşayan insanlar artık bizim vatandaşımız oluyor.”

Batı’nın düzmece olarak nitelendirdiği referandumlarda “sonuçların gayet iyi bilindiğini” savunan Putin, “İnsanlar seçimlerini yaptı” dedi. Federal Meclis’in Rusya Federasyonu’nun dört yeni bölgesini destekleyeceğini umduğunu söyleyen Putin, “Bu, milyonlarca insanın iradesi” ifadelerini kullandı. Donbas’taki halkın “Kiev rejimi tarafından gerçekleştirilen insanlık dışı terör saldırılarının kurbanı” olduğunu öne süren Putin, Kiev’in, Doğu Ukrayna’da Rusça konuşan insanlarını hedef aldığını ve bu bölgede soykırım gerçekleştirdiğine yönelik iddialarını tekrarladı.

Putin, söz konusu bölgelerde harap olan yerleşim yerlerini yeniden inşa edeceklerini, altyapı, sağlık ve eğitim sistemlerini geliştireceklerini de aktardı. Güvenlik konusunda da her daim çalışacaklarını belirten Putin, “Böylece tüm vatandaşlarımız ‘anavatanları’ tarafından desteklendiklerini hissedecekler” diye konuştu.

Öte yandan Putin, Rusya’nın “özel askeri operasyonu”nda ölen askerleri andı. “Toprakları için savaşırken öldüler” diyen Putin, hayatını kaybeden askerleri anmak için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

“Kiev müzakere masasına dönmeli”

Ukrayna’nın müzakere masasına geri dönmesi gerektiğini söyleyen Putin, “Biz buna açığız ve bunu defalara dile getirdik. Ukrayna makamlarının ‘halkın iradesine saygı duyması’ gerekiyor. Tüm gücümüzle topraklarımızı koruyacağız ve insanların güvenliğini sağlamak için her şeyi yapacağız” dedi.

“Onların değil, bizim Rusya’ya ihtiyacımız var”

Batı’nın Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) dağılmasından bu yana Rusya’ya diz çöktürmeye çalıştığı iddialarını yineleyen Putin, Batı’nın yeni para birimleri ve teknolojik gelişmelerle Rusya’yı ele geçirmek istediğini ve kültürlerini yok etmeye çalıştığını da sözlerine ekledi. “Bizim gibi zengin bir ülkenin varlığından huzursuzlar” diyen Putin, Rusya’nın geniş maden kaynaklarına da işaret etti. Batı’yı “açgözlü” olarak nitelendiren Putin, Rusya’nın kendi sömürgeleri olmasını istediklerini ve bu yüzden kendilerine karşı bir melez savaş yürüttüklerini ileri sürdü:

“Bizi özgür bir toplum olarak görmek istemiyorlar. Bizi bir köle kalabalığı olarak görmek istiyorlar. Onların Rusya’ya ihtiyacı yok. Bizim Rusya’ya ihtiyacımız var!”

Putin’in konuşmasının ardında dört bölgenin Moskova tarafından atanan liderleri kürsüye çağrıldı ve bu bölgelerin Rusya’ya katılması için gerekli belge imzalandı.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov’un dün, bu bölgelerin Rusya’ya katılmasına yönelik anlaşmanın bugün imzalanacağını açıklamasının ardından akşam saatlerinde Putin, Zaporijya ve Herson’u bağımsız bölgeler olarak tanıyan iki kararnameyi imzalamıştı. Rusya, Donetsk ve Luhansk’taki yönetimlerin bağımsızlıklarını ise 21 Şubat’ta tanımıştı. Peskov bugün yaptığı açıklamada, ilhak edilen bölgelere yönelik saldırıların “Rusya’ya saldırı” olacağını açıkladı.

Kızıl Meydan’ın çevresindeki panolara da dört bölgenin Rusya Federasyonu’nun bir parçası olduğuna dair posterler asılmıştı.

Kızıl Meydan’a kurulan sahnede “Luhansk, Donetsk, Zaporijya ve Herson, Rusya” yazıyor.

2014’te Kırım’ın ilhakının ardından da Putin, benzer bir şekilde sahneye çıkmış ve kalabalığa seslenmişti.

Putin, 2015’te Kırım’ı ilhakının birinci yılı töreninde konuşurken.

Putin’in açıklamalarının ardından akşam saatlerinde Kızıl Meydan’da kutlamalar yapılacak ve konserler düzenlenecek. BBC’nin edindiği bilgilere göre halka, bu etkinliklere katılmaları için para verildi.

İşgal altındaki Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde 23 Eylül’de başlayan referandumlar 27 Eylül’de sona ermişti. Rus yetkililer, söz konusu bölgelerdeki referandumların ardından “tam bir halk desteği” sağladıklarını iddia etmişlerdi. Söz konusu bölgeler Ukrayna’nın yüzde 15’ine tekabül ediyor.

Ukrayna hükümeti ve Batılı ülkeler ise bu referandumları, Moskova’nın daha fazla toprak ilhak etmek için kullandığı “düzmece referandumlar” olarak nitelendirmiş ve sonuçları tanımayacaklarını açıklamıştı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) referandumlar nedeniyle Rusya’ya yaptırım uygulayacağını açıklarken, Avrupa Birliği (AB) üye ülkeleri ise yaptırımların sekizinci paketini değerlendiriyor. ABD Başkanı Joe Biden da dün yaptığı açıklamada, “Bu konuda çok açık olmak istiyorum. ABD asla, asla, asla Rusya’nın Ukrayna’nın egemen toprakları üzerindeki iddialarını tanımayacak” demişti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, ilhak kararının”tehlikeli bir kışkırtma olacağını ve kabul edilmemesi gerektiğini söyledi. Guterres böyle bir girişimin olası bir barış sürecini tehdit edeceğini de sözlerine ekledi.

İngiltere Başbakanı Liz Truss da bugün yayımladığı açıklamada Putin’i uluslararası hukuku ihlal etmekle suçladı ve ilhak kararını asla kabul etmeyeceklerini söyledi: “Birleşik Krallık, Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerini Ukrayna topraklarından ayrı olacak asla kabul etmeyecek. Putin’in kaba kuvvet kullanarak uluslararası sınırlarını değiştirmesine asla izin vermeyeceğiz.”

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, işgal altındaki bölgelerde insanların tehditle ve silah zoruyla evlerinden ve işyerlerinden alındığını belirterek, “Bu, özgür ve adil seçimlerin tersidir. Bu dikte edilmiş bir barıştır” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.