AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Albayrak Grubu’nun İznik Gölü’nün kıyısına kağıt fabrikası kurması için verilen izne karşı yaşam savunucuları basın açıklaması yaptı.

Bursa’da bulunan İznik Gölü, geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayımlanan bir kararla birlikte yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla, Albayrak Grubu’na ait Varaka Kağıt Fabrikası için İznik Gölü’ne 350 metre mesafede 2 bin 550 metrekarelik alan, “özel endüstri bölgesi” ilan edildi. Yayımlanan karara karşı bugün (21 Ağustos) DOĞADER ve Bursa Kent Konseyi’nin çağrısıyla düzenlenen eyleme Nilüfer Kent Konseyi, Bursa Barosu, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Kayın Ormanı Derneği, CHP Orhangazi İlçe Başkanlığı, Bursa Milletvekilleri Hasan Öztürk, Orhan Sarıbal, Kayıhan Pala ve Selçuk Türkoğlu da katılım gösterdi.
“Gölü besleyen kaynaklar kurutuluyor”
Bursa Muhalif’in haberine göre İznik Gölü Koruma Bölgesi’nin yıllar içinde sanayi bölgesi olduğunu, onlarca tesisin ya gölden su çektiğini ya da gölü besleyen su kaynaklarını sömürdüğünü söyleyen DOĞADER Başkanı Murat Demir, “Biz DOĞADER ve paydaşlarımız olarak yıllardır İznik Gölü’nü kurumaması için, gelecek nesillere sağlıklı, temiz bir şekilde devretmesi için mücadele ediyoruz. Kime karşı mücadele ediyoruz? Bu ülkenin taşını, toprağını, suyunu, havasını, doğasını talan edenlere karşı mücadele ediyoruz” dedi.
İznik Gölü’nün koruma altında olduğunu belirten Demir, “Koruma bölgesi artık sanayi bölgesi haline gelmiştir. Az ileride Cargill fabrikası var. Cargill, Türk hukuk tarihine kara bir leke olarak geçti. Kazandığımız davalar, elde ettiğimiz hakları hiçe saydılar. Bugün de burada yine bir özel endüstri bölgesi ilan edilerek, bir aileye imtiyazlı bir karar çıkartarak İznik Gölü’nü talan ettirmek istiyorlar. 20 yıldır diyoruz, İznik Gölü artık sanayi baskısını, etrafındaki yapılaşmayı kaldırmıyor. Az ileride, Gemlik’te Gemlik Gübre, DSİ’nin teminatı olmamasına rağmen yılda 10 milyon ton su çekiyor. Etrafındaki sanayiler İznik Gölü’nü kurutuyor, gölü besleyen su kaynaklarını sömürüyor” diye konuştu.
CHP Orhangazi İlçe Başkanı Berna İl, “Bu sefer karşımızda Varaka Kağıt var. Varaka Kağıt kimin şirketi biliyor musunuz; Albayrakların. Hani meşhur bir beş arkadaş var, nasipli doğmuş beş arkadaş… Vergi vermezler, engel tanımazlar, bizi sevmezler. İşte o beş kafadardan birinin firması bu” diyerek kağıt fabrikasının sahiplerini işaret etti.
“Biz Orhangazi’den tarafız”
Bileşenler adına açıklamayı gerçekleştiren, dava sürecinin takipçisi olan avukat Erol Çiçek, “Albayrak Holding 2013’de bu alana kağıt fabrikası kurmak için kendine özel plan değişikliği yaptırmış, ‘ÇED olumlu’ kararı alınmıştı. Bursa Barosu ve tarafımdan açılan davalarla hem plan değişikliği hem de ‘ÇED olumlu’ kararı iptal edilmişti. Şimdi de Albayrak Grubu’ndan Varaka Kağıt oluklu mukavva fabrikası kurmak istiyor. Bu tesis için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararına karşı açılan davada bilirkişi incelemesi yapıldı, rapor bekleniyor” dedi.
“Aral Gölü artık haritalarda yok”
“Mesele şu, bu kadro doymaz, öyle bir kabarık iştah var ki… Kupon araziye doymaz, orman arazisine doymaz, göle doymaz, sahillere doymaz. Akrabaları, eşi dostu, yandaşlarıyla bir yağma düzeniyle karşı karşıyayız” diyen İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, İznik Gölü’nün geleceğini Aral Gölü’ne benzetti. Dünyanın dördüncü büyük gölü olarak bilinen Aral Gölü’nün su tüketimi ve besleyen kaynaklarının kurutulması nedeniyle artık haritalarda yer almadığına değinen Türkoğlu, İznik Gölü’nü bekleyen tehlikeye işaret etti. “Bu kadar hukuksuzluğun olduğu memlekette ne gölü koruyabiliriz, ne doğayı koruyabiliriz, ne sokak hayvanlarını koruyabiliriz, ne insanımızı koruyabiliriz” diyen Türkoğlu insanın, doğanın ve Bursa’nın yanında olan her mücadeleye omuz vereceğini söyledi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“İktidarı değiştirelim”
CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, İznik Gölü kıyısındaki fabrikadan yayılan emisyon nedeniyle bölgede kötü kokunun fark edildiğine dikkat çekerek sözlerine başladı. “Bu kötü kokunun yayılmasını isteyen bir iktidar var. Eğer ülkenin yağmalanmasını engelleyeceksek, yapmamız gereken tek şey, bu yönetimi değiştirmek. Gelin hep birlikte seçimi bir an önce yapmak için uğraşalım” diyerek erken seçimi işaret etti.
Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Fevzi Çakmak da, “Birinci sınıf tarım arazisi bu alan, 2018 yılında ‘ulusal öneme sahip sulak alan’ olarak kabul edildi. Sanayiyi getirmeye çalışmak, tarımı yok etmek, geleceği yok etmek demektir. Önce Cargill, sonra Döktaş, ardından Hektaş ve bugün Varaka Kağıt Fabrikası. Tüm bunlar yaşam alanlarımızı, tarım alanlarımızı, sulak alanlarımızı yok edecek projeler. Biz, Ziraat Mühendisleri Odası olarak bu alanlarımıza zarar veren her noktada mücadele edeceğiz” dedi.