Baro itiraz etti, savcılık harekete geçti: Diyarbakır’daki yangın faciası soruşturması için yeni bilirkişi heyeti oluşturulacak

Diyarbakır’ın Çınar ve Mardin’in Mazıdağı ilçeleri arasındaki bölgede çıkan ve 15 kişinin hayatını kaybettiği yangınının çıkış nedenini araştıran bilirkişi heyetinin hazırladığı rapordan somut bir sonuç çıkmadı. Soruşturma açısından tatmin edici bulunmayan rapora Diyarbakır Barosu itiraz etti, savcılık yeni bilirkişi heyeti oluşturmaya karar verdi.

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde çıkan ve Mardin’in Mazıdağı ilçesine sıçrayan, 15 kişinin de ölümüne neden olan yangınla ilgili bilirkişi heyetinin hazırladığı ikinci rapor da Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma açısından tatmin edici bulunmadı.

Bilirkişi heyetinin hazırladığı ve yangının çıkış nedeniyle ilgili somut bir sonuç ortaya konulmayan rapora Diyarbakır Barosu itiraz edince, savcılık yeni bir bilirkişi heyeti oluşturmak üzere çalışmalara başladı.

Soruşturma devam ediyor

Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma başlattığı yangının çıkış nedeninin tespit edilmesi için oluşturulan bilirkişi heyetinin hazırladığı ön rapor da yetersiz bulunmuştu.

“Ön rapor elektrikten kaynaklı”

Olay yerinde yapılan çalışmadan sonra hazırlanan ilk bilirkişi ön raporunda, yangının sebebi olarak Köksalan Köyü’ndeki elektrik direği gösterildi ve “Sigortalı ayırtıcı (seksiyoner) direğinde sigorta yerine iletken tel sarılmış olup, iletken telinin koparak yerdeki otları tutuşturması ve şiddetli rüzgârın etkisi ile geniş bir alana yayılmıştır” denildi.

7 kişilik yeni bilirkişi heyeti oluşturuldu

Savcılık, bu raporu yetersiz buldu ve daha geniş bir rapor istedi.

Sayısı üçten yediye çıkarılan bilirkişi heyeti, yaklaşık 1,5 aylık çalışmasını tamamlayarak, yeni bir rapor hazırladı. Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı’na 14 Ağustos’ta sunulan raporda bu kez yangının neden çıktığı somut bir şekilde ortaya konamadı. Raporda, “Yangının elektrikten kaynaklandığına dair somut bir bulguya rastlanmamıştır” denildi.

Dosyaya konan her iki bilirkişi raporu da savcılığı tatmin etmedi.

Diyarbakır Barosu’nun da itirazları nedeniyle şüphelilerin belirlenmesi ve davanın açılması için somut deliller isteyen savcılık, yeni bir bilirkişi heyeti oluşturulmasına karar verdi.

Ankara ve İstanbul’dan uzmanların yer alacağı bilirkişi heyetinin en kısa sürede oluşturularak, yeni bir rapor hazırlanması için çalışmalara başlanacağı öğrenildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.