Akdeniz’de hayat kurtarmaya çalışan sivil toplum kuruluşları, İtalya açıklarında batan Bayesian süper yatına gösterilen yoğun ilgi ve seferber edilen kaynakların, bölgedeki kurtarma çalışmalarında çifte standart uygulandığını gösterdiğini savundu. Guardian gazetesine konuşan STK’lar, lüks yatta 7 kişinin hayatını kaybetmesinden duydukları üzüntüyü dile getirirken, benzer trajedilerin sık sık yaşandığı Akdeniz’deki diğer kazalara gösterilen tepkinin çok daha sınırlı kaldığına dikkat çekti.
Alman insani yardım örgütü Sea-Eye, “Akdeniz’deki her ölüm bizim için fazladır, nereden geldikleri ya da ne kadar para kazandıkları fark etmez” açıklamasını yaptı. Örgüt, son görevlerinde 262 kişiyi kurtardıklarını belirterek, “Ne yazık ki boğulan kişinin kim olduğu medyada, toplumda ve siyasette fark yaratıyor” dedi.
Resmi kurumları STK’ları görmezden geliyor
Yaklaşık 50 metre derinliğe batan Bayesian’ın içinde İngiliz teknoloji milyarderi Mike Lynch’in de bulunduğunun ortaya çıkmasıyla dünya medyası olayı yakından takip etmeye başladı. Özel mağara dalgıçları 12 dakikalık nöbetlerle dalış yaparken, uzaktan kumandalı sualtı aracı da yardımcı oldu. İngiliz Deniz Kazaları Araştırma Birimi olay yerine 4 müfettiş gönderdi.
Kurtarma çabalarının çelişkisi
Sea Watch STK’sına göre, Bayesian yardım çağrısından dakikalar sonra yardım aldı. Akdeniz’de 43 kişiyi taşıyan ve batan bir bottan gelen yardım çağrılarıysa günlerce görmezden gelindi.
Sea-Watch durumu şöyle özetledi:
“Avrupa yetkilileri için iki tür gemi kazası var: Biri büyük harfle yazılıp hemen kurtarılıyor. Diğeri küçük harfle yazılıp kaderine terk ediliyor” dedi.
Yetkililer bottakileri 24 saatten fazla bekletirken, bir STK kurtarma gemisi “tam zamanında” yetişerek onları kurtardı. Sea-Watch, “Yetkililerden hiçbir kurtarma çabası gelmedi. Bu tesadüf değil; AB’nin çifte standardı” açıklamasını yaptı.
Papa: “Yardım etmemek ağır günah“
Bir kınama da Papa Franciscus’dan geldi. Papa gemilere yardım etmeyi reddetmenin “ağır günah” olduğunu söyledi.
Sea-Watch raporuna göre kurtarma gemilerinin işi çok zor. Rapora göre insani kurtarma gemilerine uzak limanlar veriliyor. Bu yüzden geçen yıl kurtarma gemileri denizde 374 gün boşa harcadı. Bu zaman kaybı gemiler için ek maliyet demek. Ayrıca daha az insan kurtarılıyor.
Open Arms adlı STK’dan Òscar Camps şöyle diyor:
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Lüks bir gemi ya da yat aramak için ayrılan kaynaklar hiç aynı değil. Sanki daha düşük kategoride bir gemi kazasına müdahale ediyoruz.”
Camps, cesetlerin toplanmasında da ayrımcılık yapıldığını belirtti. Ona göre yetkililer bu konuda isteksiz davranıyor ve daha iyi bir yaşam arayışında ölenlerin çoğu sualtında bırakılıyor..
Kaynak: The Guardian