Norveç Prensesi Märtha Louise, Amerikalı şaman Durek Verrett ile Norveç’teki Geiranger kasabasında özel bir törenle evlendi. Çift, düğünün medya haklarını Hello! dergisine ve Netflix’e sattı. Kraliyet görevlerinden feragat eden 52 yaşındaki prensesin düğünü, çiftin ruhani inançları ve ticari faaliyetleri ülkede tartışmalara yol açmıştı.
Norveç Prensesi Märtha Louise, 19 Ağustos Cumartesi günü Batı Norveç’teki Geiranger’da bulunan bir otelde özel bir törenle Amerikalı şaman Durek Verrett ile evlendi. 52 yaşındaki prenses ve 49 yaşındaki Kaliforniyalı şaman, iki gün süren kutlamaların ardından hayatlarını birleştirdi.
Törene yaklaşık 350 konuk katıldı. Prensesin ebeveynleri Kral Harald ve Kraliçe Sonja’nın yanı sıra Norveç kraliyet ailesinin diğer üyeleri ile İsveç ve Hollanda’dan prens ve prensesler de hazır bulundu. Prenses Märtha Louise’in ilk evliliğinden olan üç kızı da törende yer aldı.
Düğünün medya hakları Netflix ve Hello!’nun
Çift, düğünün medya haklarını Hello! dergisine ve Netflix’e sattı. Bu durum, yerel basın organlarının büyük ölçüde dışarıda bırakılmasına ve eleştirilere yol açtı. Düğün öncesi ve sırasındaki görüntüler, çadır veya beyaz örtülerle gizlendi. Diğer kraliyet düğünlerinin aksine, halkın sokaklarda toplandığı görüntüler yerine, sadece bir avuç insan töreni izleyebildi.
2022 yılında Norveç sarayı, Märtha Louise’in “hamilik rolünden feragat edeceğini” açıkladı. Bu karar, çiftin “faaliyetlerini Norveç Kraliyet Ailesi’nden daha net bir şekilde ayırt etmek” ve “Kraliyet Ailesi ile ilgili yanlış anlamaları önlemek” amacıyla alındı. Prenses, kraliyet unvanını taşımaya devam edecek ancak resmi görevleri yerine getirmeyecek.
Prenses Märtha Louise, geçmişte kendisinin medyum olduğunu iddia etmiş ve 2018 yılına kadar öğrencilere “mucizeler yaratmayı” ve meleklerle konuşmayı öğrettiğini söylediği bir okul işletmişti. Durek Verrett ise altı nesil şamanın sonuncusu olduğunu ve bir keresinde dört dakika yirmi beş saniye boyunca öldüğünü iddia etmişti.
Çiftin ilişkisi ve evliliği, Norveç’te büyük tartışmalara yol açtı. Kraliyet sarayı ve Norveç parlamentosunun bazı üyeleri, çifti ticari faaliyetlerini prensesin kraliyet statüsüyle ilişkilendirdikleri için eleştirdi. Norveç’in NRK TV’sinin kraliyet muhabiri Kristi Marie Skrede, ilişkinin kraliyet ailesi içinde bir çatışmaya ve kamuoyunda tartışmalara neden olduğunu belirtti.
Geçen yıl BBC’ye verdiği röportajda Märtha Louise, “geleneksel bir kraliyet mensubu” olmaktan farklı bir yol seçmesi nedeniyle çok fazla “kargaşa” yaşandığını söyledi. “Yıllar boyunca çok fazla eleştiri oldu, özellikle de ruhani olmamla ilgili – ve Norveç’te bu bir tabu” dedi. Tartışmalara rağmen, Kral Harald daha önce Norveçli gazetecilere Durek Verrett’in “harika bir adam” olduğunu ve “bu zor zamanda bile çok güldüklerini” söylemişti.
Evliliğin kraliyet tarihindeki yeri ve geleceğe etkisi
Durek Verrett, evlilik sonrasında prens unvanı almayacak. Çift, ticari faaliyetlerini sürdürmeye devam edecek ancak bu faaliyetleri kraliyet ailesiyle ilişkilendirmemeye özen göstereceklerini açıkladı. Bu evlilik, Norveç kraliyet tarihinde bir ilki temsil ediyor. Prenses Märtha Louise, kraliyet ailesi dışından biriyle evlenen ilk üst düzey kraliyet mensubu oldu.
Bu durum, ülkede geleneksel kraliyet değerleri ile modern toplum arasındaki dengenin nasıl kurulacağı konusunda tartışmalara yol açtı. Evliliğin, Norveç kraliyet ailesinin geleceğini ve toplumdaki rolünü nasıl etkileyeceği merak konusu. Ayrıca, bu birlikteliğin Norveç’in kültürel ve sosyal normlarını nasıl şekillendireceği de önümüzdeki yıllarda gözlemlenecek.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Kaynak: BBC