CHP tüzük kurultayı öncesinde, Parti Meclisi ve ardından milletvekilleri Özgür Özel başkanlığında toplandı. Önerilerin dile getirildiği toplantılarda, eleştiriler dönem kuralı, ön seçim ve genel merkeze adaylıkları belirlemede verilen yüzde 15’lik kontenjan konularında yoğunlaştı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 4-9 Eylül arasında yapılacak olağanüstü kurultaya hazırlanıyor. CHP lideri Özgür Özel, Parti Meclisi (PM) ve ardından milletvekilleriyle toplantılarda öneri ve eleştirileri dinledi.
CHP Sözcüsü Deniz Yücel, “katılımcı bir tüzük” için 19 bin görüş aldıklarını dile getirmişti. Özel, eski genel başkanlar Hikmet Çetin, Altan Öymen, Murat Karayalçın ve Kemal Kılıçdaroğlu ile de görüştü. İl danışma kurulları ve tüzük komisyonu çalışmalarının ardından oluşturulan taslak, partinin ilgili birimlerine iletildi.
Özel, kontenjan eleştirilerine kadın ve genç kotasıyla yanıt verdi
PM toplantısında dönem kuralı, ön seçim ve genel merkezin aday belirlemede yüzde 15’lik kontenjan konularında eleştiriler yoğunlaştı.
Tüzük taslağında örgüt denetiminde önseçim veya örgüt denetiminde aday yoklaması yapılan seçim çevrelerinde PM’nin, TBMM üye tam sayısının yüzde 15’i kadar sırayı “genel merkez kontenjanı” olarak belirleyebileceği maddesi yer aldı. Edinilen bilgiye göre, bazı PM üyeleri milletvekili adaylarını belirlemek için genel merkeze yüzde 15 kontenjan verilmesini, hepsi seçilecek yerlerden aday yapılırsa yönetimin doğrudan 90 milletvekili belirleyebileceği gerekçesiyle eleştirdi.
Özel’in kontenjan eleştirilerine “Gençlerin ve kadınların önünü açmamız için bu gerekiyor” diye karşılık verdiği öğrenildi. Bunun yanı sıra Özel, metnin son ana kadar değişime açık olduğunu kaydetti.
Ön seçim tartışması
PM toplantısında ön seçim uygulaması da tartışma konusu oldu. Mevcut tüzükte ön seçim, aday yoklaması ve merkez yoklaması ile milletvekili adayı belirleneceği ifade ediliyor. Tüzük taslağında “örgüt denetiminde ön seçim” tarifi, “oy pusulasında adayların bölge, cinsiyet, yaş veya meslek dağılımlarının dengeli olmasını sağlayacak önlemler alınarak” yapılacağı detayları yer aldı.
Edinilen bilgiye göre, bazı PM üyeleri ön seçimin hakim gözetiminde yapılmasını istedi. Özgür Özel ise hakim gözetiminde yapılacak bir ön seçimde genel merkez kontenjanının kullanılamayacağı, kotalara uymayacağı ve bazı seçim çevrelerinde seçim yenilgisine yol açabileceğini savundu.
Medyascope’un aldığı bilgiye göre PM’den bazı isimler kurultaylarda blok listenin yarışı kısıtladığını, çarşaf listeninse güçlendirdiğini düşünüyor. Özel’in bu yorumlara sıcak baktığı öğrenildi.
Dönem sınırının CHP tüzük kurultayı itibariyle geçerliliği talebi
Taslakta genel başkanın seçtiği Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyelerinin PM’den güvenoyu alması öngörüldü. Ancak bazı PM üyeleri, MYK’yi de PM’nin seçmesini önerdi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
CHP’li kaynaklar, belediye başkanlıkları ve milletvekilleri için uygulanması planlanan üç dönem sınırlamasının da hemen hayata geçirilmesi talebinin dillendirildiğini aktardı. Aynı kaynaklar Özel’in konuya ilişkin geriye dönük bir uygulamanın hukuken mümkün olmadığını ancak gözden geçirileceğini söylediğini belirtti.
Özgür Özel’den “cinsiyet kotası” sözü
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftci Binici’nin Medyascope’a henüz fikir birliği sağlanmayan konulardan biri olarak aktardığı cinsiyet kotası da toplantıda gündem oldu. Mevcut tüzükte yüzde 33 olarak belirlenen kadın kotasının kademeli olarak önce yüzde 40’a ardından yüzde 50’ye yükseltilmesi hedefinde uzlaşılmadı. Medyascope’un edindiği bilgilere göre Özel, kadın kotasını her dönem yüzde 5 artıracak.