Macaristan Budapeşte kentinde 45.Satranç Olimpiyatları 10 Eylül tarihinde açılış seremonisiyle başlıyor. Neredeyse iki hafta boyunca sürecek olan olimpiyatlarla ilgili sizlere ufak bir rehber hazırlamak istedik. Buyurun her birlikte bakalım bizi neler bekliyor.
45. Satranç Olimpiyatları başlıyor
Olimpiyatlar, açılış seremonisinde Vincze Villa ve Jason Kouchak “Royal Game” isimli yeni şarkılarını bizlerle paylaşacak. Satranç oyunları ve insan ilişkileri hakkında olan bu şarkı dışında Macarca ve Fransızca parçalar da sunacaklar. 11 Eylül’den itibaren de çeşitli seminerler ve oyunlar da başlıyor. Uluslararası Satranç Federasyonu FIDE’nin kuruluşunun 100. yılı olması sebebiyle de bu olimpiyat çok daha büyük bir önem arz ediyor.
Olimpiyatlar sırasında bir çok etkinlik planlanmış durumda. Bunlardan biri Juga tarafından bestelenmiş olan Queen Trap şarkısı ve bu şarkıya Olimpiyatlar sırasında bir klip çekilecek. Özellikle kadınların satrançtaki görünürlüğünü, saygınlığına ve önemine dikkat çekilmek isteniyor. Klipte yer almak isteyenler için bir kayıt formu da paylaşıldı. Detaylara ve kayıt formuna buradan ulaşabilirsiniz.
17-23 Eylül tarihleri arasında “Capture” isimli fotoğraf sergisi satranç severlerle buluşacak. Olimpiyatlardan önce İsviçre, Fas, Polonya, Kazakistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde gösterilen sergi, Olimpiyatlardan sonra da Letonya ve Amerika Birleşik Devletleri’nde sergilenmek üzere turuna devam edecek.
17-18 Eylül’de Judith Polgar’ın 10.Global Satranç Festivali gerçekleştirilecek. Oyunlar, atölyeler, gösteriler ve turnuvalar dışında 4. EDU Satranç Zirvesi gerçekleştirilecek. Bu zirvede konuşmacılar satrancın eğitimdeki yerine ve önemine dair bilgiler verecek.
19 Eylül’de Fide 100. Yıl Ödülleri sahiplerini bulacak. Ödül kategorilerini ve detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
12-17 Eylül tarihleri arasında #SocialChess Konferansı ve FIDE Hakemler Semineri gerçekleştirilecek. Seminerin özellikle sertifika edinmek için önemli olduğunu vurgulayalım. Detaylara buradan ulaşabilirsiniz.
15-18 Eylül tarihleri arasında FIDE Fair Play ve Uluslar arası Hakem Sertifika Semineri gerçekleştirilecek. 21 Eylül’de ise Kadınlar&Satranç&Denge Konferansı satranç severlerle buluşacak. Çok daha fazlasını ve detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
Olimpiyatlar nerede yayınlanacak
Gelelim Olimpiyat müsabakalarını nasıl takip edebileceğimiz kısma. Bunun için Chess.com sitesinin Türkçe yayını olacak, Satranç 365’in de canlı yayın yapmasını bekliyoruz. Youtube ve Twitch üzerinden maçların yayınlarını bulmak mümkün olacaktır.
Son dönemlerde gelen güncel haberlerle birlikte Olimpiyatlar için vize problemi yaşayan ülkeler olduğunu öğrendik. Başta Afrika ve Karayipler bölgelerinden ülkeler olmak üzere dünyada pek çok ülke vize problemleri yaşıyor. FIDE Yönetim Kurulu Başkanı Dana Reizniece-Ozala’nın vize problemlerini azaltmak için günlerdir çaba sarf ettiği söyleniyor. Bunun dışında çeşitli problemlerin ortaya çıkışı Olimpiyatlara gölge düşürecek gibi duruyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Yayınlar ve turnuva bilgileri konusunda Hindistan çok iyi durumda. Turnuvanın da favorileri arasında gösterilen ve satrancın da önde gelen ülkeleri arasında olan Hindistan’ın ChessBase India Youtube kanalı da maçları canlı şekilde yayınlayacak. İçerik üretimi konusunda da epey başarılı olduklarını söylemek lazım.
Özgür Akman ve Seçkin Serpil’le yaptığımız programda da bahsettiğimiz gibi genelde ABD, Hindistan, Çin ve Özbekistan büyük favoriler olarak göze çarpıyor. Kadınlar kategorisinde ise Hindistan, Ukrayna, Gürcistan ve Polonya öne çıkan favoriler. Programı izlemeyenler için linke buradan ulaşabilirsiniz.
Rehberimizin burada sonuna gelirken bizi temsil edecek Türk Milli Takımımıza başarılar diliyor ve sonuç ne olursa olsun kendileriyle gurur duyuyoruz. 2016’dan bu yana ilk defa çok iddialı bir takımla gidiyoruz. Nice güzel ve başarılı haberler almaya diyelim. Satrançla kalın, tekrar görüşmek üzere!
Not: Rehberin hazırlanmasındaki yardımları için Özgür Akman ve Seçkin Serpil’e çok teşekkürler.
Yazan: Öner Tavtay
Editör: Yahya Kemal Doğan