Yavuz Ağıralioğlu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinin ardından yeni bir parti kuracağını açıkladı. Peki bu partide hangi isimler yer alacak, kimler partiye katılmak için ikna edilmeye çalışılıyor?
İYİ Parti ile yolları 2023 genel seçimlerinden önce ayrılan Yavuz Ağıralioğlu, kuruluş hazırlıkları süren yeni partisini 29 Ekim’de duyurmaya hazırlanıyor. Ağıralioğlu’nun kuracağı yeni parti için birçok isimle görüşülüyor. İYİ Parti’den istifa eden Ankara Milletvekili Koray Aydın’ın da partiye katılması için ikna edilmeye çalışılan isimler arasında olduğu öğrenildi.
Eski İYİ Parti’li Erel teşkilatlardan sorumlu
Edinilen bilgiye göre, Ağıralioğlu’nun partisi 29 Ekim 2025’te, Cumhuriyet’in 101. yılında faaliyetlerine başlamayı hedefliyor. Ağıralioğlu’nun partisinin kurmay kadrosu arasında Ayhan Erel de yer alıyor. Erel’in yeni partide teşkilatlardan sorumlu olacağı belirtiliyor.
27. dönem Aksaray Milletvekili Erel, kurucuları arasında yer aldığı İYİ Parti’den istifa ettiğini 7 Eylül Cumartesi günü duyurdu. Erel, Müsavat Dervişoğlu’nun genel başkan seçildiği İYİ Parti 5. Olağanüstü Kurultayı’nda Koray Aydın’ı destekledi.
Koray Aydın ikna edilmeye çalışılıyor
İYİ Parti’nin önceki genel başkanı Meral Akşener’in AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesine tepki göstererek İYİ Parti’den istifa eden Ankara Milletvekili Koray Aydın’ın, Ağıralioğlu ile hareket etmesi için çabalar sürüyor. Aydın’ın ikna edilmeye çalışıldığı kulislere yansırken, İYİ Parti’den istifa eden ancak bağımsız olarak yoluna devam eden Ankara Milletvekilleri Yüksel Arslan ve Adnan Beker ile de görüşme yapıldığı belirtildi.
“Merkezimiz Millet” sloganı ve “kadro hareketi”
Partinin “Merkezimiz Millet” sloganıyla çıkış yapacağı öğrenilirken ideolojik çizgisinin “ne sağ ne de sol” olarak tarif edileceği dile getiriliyor. Ağıralioğlu’na yakın isimler, siyasetin merkezinde olmayı hedeflediklerinin altını çizerek, muhalif seçmenin sadece Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) muhtaç bırakılmak istendiğini söylüyor. Bu isimler, popüler siyasi figürlerin yerine “liyakatli ve şöhretsiz” isimlerin parti içinde önemli görevler üstleneceğini dile getirilirken, yeni bir “kadro hareketi” kurulacağı iddiasını taşıdıklarını belirtiyor.
Yavuz Ağıralioğlu kimdir?
Yavuz Ağıralioğlu, İYİ Parti için önemli bir isimlerdendi. Daha önce Büyük Birlik Partisi’nde (BBP) siyaset yapan Yavuz Ağıralioğlu, Mayıs 2018’de İYİ Parti’ye katıldı.
2018 genel seçimlerinde İstanbul’dan milletvekili seçilen Ağıralioğlu, İYİ Parti’de TBMM Grup Başkanvekilliği, parti sözcülüğü, Türk dünyası ve yurtdışı Türkler Başkanlığı gibi görevler üstlendi. Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı çıkan ve aday belirlenene kadar her platformda bunu dile getiren Ağıralioğlu, Millet İttifakı’nın 3-6 Mart krizinden sonra İYİ Parti’nin adaylığını kabul etmesine rağmen Kılıçdaroğlu’na oy vermeyeceğini açıkladı.
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin de içinde yer aldığı Emek ve Özgürlük İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı çıkarmayarak Kılıçdaroğlu’na destek vermesinin ardından Ağıralioğlu, İYİ Parti’den 28 Mart 2023’te istifa etti.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.