İran’ın Güney Horasan eyaletindeki bir kömür madeninde meydana gelen patlamada en az 51 kişi hayatını kaybetti, 20 kişi yaralandı. Kurtarma çalışmaları devam ediyor.
İran’da maden faciası
İran’ın güneyindeki Güney Horasan eyaletinde bir kömür madeninde patlama meydana geldi. Resmi haber ajansı IRNA’nın aktardığına göre, patlamada en az 51 kişi hayatını kaybetti. Yaralı sayısı 20’ye yükseldi.
Patlama nasıl gerçekleşti?
Kaza 21 Eylül Cumartesi akşamı saat 21:00’de Tabas şehrindeki Madanjoo şirketine ait madenin B ve C bloklarında meydana geldi.
Yetkililer, patlamanın nedeni olarak metan gazı birikimini gösterdi. Madenin bu bölgelerinde toplam 69 işçinin çalıştığı belirtildi.
Kurtarma çalışmaları sürüyor
Güney Horasan Valisi Ali Akbar Rahimi, B blokunda kurtarma çalışmalarının tamamlandığını açıkladı. Bu bölümde bulunan 47 işçiden 30’unun öldüğü, 17’sinin yaralandığı bilgisini verdi. C blokunda ise çalışmaların devam ettiğini, yüksek metan yoğunluğu nedeniyle operasyonun 3-4 saat sürebileceğini aktardı.
Bölgenin İran için önemi büyük
Vali Rahimi, ülkenin kömür üretiminin yüzde 76’sının bu bölgeden sağlandığını belirtti. Bölgede Madanjoo dahil 8-10 büyük şirketin faaliyet gösterdiğini söyledi. IRNA’ya göre Tabas madeni, 30 bin kilometrekarelik bir alanı kapsıyor ve İran’ın en zengin kömür rezervlerine sahip.
Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, kaza nedeniyle taziyelerini iletti. Bakanlarla görüştüğünü ve konuyu yakından takip edeceklerini belirtti. Yerel savcı Ali Nesaei ise önceliğin yaralılara yardım etmek ve enkaz altındakileri çıkarmak olduğunu vurguladı. İlgili kişilerin ihmali ve kusuru konusunun daha sonra ele alınacağını ekledi.
İran’ın maden kazası sicili kabarık
İran’da son yıllarda benzer maden kazaları yaşandı.
Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.
Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.
2023 yılında kuzey kesimdeki Damgan şehrindeki göçükte 6 kişi hayatını kaybetti.
2021’de aynı bölgede iki madenci göçük altında kaldı.
2017’de ise Azad Şehir’deki bir patlamada 43 madenci öldü, olay İran yönetimine karşı günler süren bir öfkeye neden oldu.
Kaynak: Reuters