Finlandiya, iki pandayı Çin’e iade edecek: Gerekçe ekonomik sıkıntılar

Finlandiya’daki Ahtari Hayvanat Bahçesi, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in 2018’deki ziyaretinden birkaç ay sonra ülkeye gönderilen iki büyük pandayı “enflasyon” nedeniyle geri gönderme kararı aldı. Finlandiya, Lumi ve Pyry adındaki pandalar için 8 milyon euro harcadığını iddia ediyor.

Lumi ve Pyry adındaki pandalar, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in 2018’deki Finlandiya ziyaretinin ardından ülkeye getirildi. Ziyaret sırasında hayvanların korunmasıyla ilgili ortak bir anlaşma imzalandı. Anlaşmaya göre pandalar 15 yıl Finlandiya’da kalacaktı. Ancak pandalar, yakında Çin’e gönderilecek.

Yıllık bakım maliyetleri çok fazla

Guardian’ın aktardığına göre Ahtari Hayvanat Bahçesi, hayvanların yaşadığı tesise 8 milyon euro’dan fazla yatırım yapıldığını ve yıllık 1,5 milyon euroya ulaşan bakım maliyetleriyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Pandalar, Finlandiya’nın merkezindeki bu yere turist çekeceği de umuluyordu. Ancak beklendiği gibi olmadı.

Çin Halk Cumhuriyeti, ticari ilişkileri güçlendirmek, diplomatik bağları pekiştirmek ve uluslararası imajını yükseltmek için pandaları yabancı hayvanat bahçelerine gönderiyor. Buna panda diplomasisi deniyor.  Bu sevimli hayvanlar, uluslararası ilişkilerde yumuşak güç kullanımının bir örneği olarak görülüyor. Çünkü pandalar, genellikle sevgi ve pozitif duygularla ilişkilendirilir, bu da ülkeler arasında olumlu bir hava yaratmaya yardımcı olabilir.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

“Müzakereler üç yıl sürdü”

Hayvanat bahçesinden yetkililer, enflasyonun maliyetleri giderek artırdığına vurgu yaparak, Finlandiya hükümetinin mali destek taleplerini reddettiğini açıkladı. Yetkililer, pandaların geri gönderilmesi yönündeki müzakerelerin üç yıl sürdüğünü açıkladı.