Kadınlar, İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil için sokakta: “Cinsiyetçi diliniz erkekleri cesaretlendiriyor”

Kadınlar, Semih Çelik’in Fatih’te surlardan atlayarak intihar etmeden önce, yarım saat arayla katlettiği Ayşenur Halil ile İkbal Uzuner için sokağa çıktı.

İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil, Ankara’da anıldı

Kadınlar İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil’in saldırgan Semih Çelik tarafından öldürülmesini protesto etti.

Kadınlar eylemde “Cezasızlığa son vereceğiz. Tacizi, cinayeti durduracağız” pankartı açtı.

Kadınlar, Uzuner’in daha önce şikayetçi olduğunu hatırlattı. Failin defalarca Uzuner’i tehdit ettiğini hatırlatan kadınlar, açıklamada, “Fail hem onu hem de arkadaşını öldürdü. Aynı gün yine İstanbul’da bir kadın, iki erkek tarafından tacize uğradı. Biz burada tepki göstermesek o kişiler de sokaklarda özgürce gezecekti” dedi.

Kadınlar Mersin’de erkek arkadaşı tarafından öldürülen bir kadını da anmayı unutmadı.

Peş peşe gelen bu haberlerin tesadüf olamayacağını vurgulayan kadınlar, şunları söyledi:

“Her gün birer birer öldürülüyoruz. Sadece bu ay 34 kadın öldürüldü. Bu cezasızlık politikalarının sonucu olarak öldürülüyoruz. Bu cezasızlığa izin vermeyeceğiz. Bu kentler kadınlar için güvensiz hale gelmeyecek. Sokaklarda yürürken tacize uğrama korkusu yaşamayacağız.”

“Kadınlar karakola değil sosyal medyaya başvuruyor”

Kadınlar İstanbul’da da Uzuner ve Halil için sokaktaydı. Önce Edirnekapı Surları’na, vahşetin yaşandığı yere gidildi. Daha sonra Şişhane-Tünel’de bir araya gelen kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nin önemini vurguladı. Burada bir açıklama yapan kadınlar, cinsel saldırı girişimlerini kınadı. Kadınlar, devletin hiçbir adım atmadığını söyledi. Eylemciler, geçtiğimiz günlerde Beyoğlu’nda bir kadının sokak ortasında tacize uğraması hatırlattı. Kadınlar, Beyoğlu’nda yaşanan olayın sosyal medyada yayılmasının ardından faillerin tutuklandığını hatırlattı:

“Devlet, yargısıyla, kolluğuyla şiddete maruz kalanların beyanlarına göre değil, sosyal medya tepkilerine göre görevini yapmaya tenezzül ediyor. Erkek şiddetine maruz kalan kadınlar seslerini duyurmak için karakollara değil sosyal medyaya başvuruyor.”

“Cinsiyetçi diliniz erkekleri cesaretlendiriyor”

Kadınlar, faillerin karakollardan elini kolunu sallayarak çıktığını hatırlattı. Bu cezasızlık politikalarının failleri cesaretlendirdiğini vurgulayan kadınlar, “Sokakları kadınlar için güvensiz ve tedirgin hale getirmeye çalıştığınızı biliyoruz. ‘O saatte dışarıda ne yapıyordu?’ sözleriyle, ‘güçlü aile birliği’ politikalarıyla bizleri aileye, evlere, dört duvara mahkum etmek istediğinizi biliyoruz” dedi.

Kadınlar, devletin cinsiyetçi dilinin, erkekleri daha fazla cesaretlendirdiğini vurguladı.

(ANKA)

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.