Hindistan’ın en büyük şirketlerinden Tata Group’u 21 yıldan uzun süre yöneten Ratan Tata, 86 yaşında hayatını kaybetti. Tata, uluslararası alanda tanınan bir iş insanıydı.

Ratan Tata 86 yaşında hayatını kaybetti
Tata Group, eski başkanı Ratan Tata’nın 86 yaşında öldüğünü açıkladı. Grubun mevcut başkanı Natarajan Chandrasekaran, Tata’nın ölümünü bizzat duyurdu.
Tata, grubun başında 21 yıldan fazla kaldı. Hindistan’ın en büyük şirketlerinden biri Tata Grup. Grubun yıllık gelirleri 100 milyar doların üzerinde.
Ratan Tata’nın liderlik dönemi
Tata’nın başkanlığı döneminde grup, önemli satın almalar gerçekleştirdi. Bunlar arasında:
- İngiliz-Hollanda çelik üreticisi Corus
- İngiliz otomobil markaları Jaguar ve Land Rover
- Dünyanın ikinci büyük çay şirketi Tetley
Bu satın almalar, grubun küresel varlığını genişletti.
Tata’nın kariyeri ve eğitimi
Ratan Tata 1937’de doğdu. Cornell Üniversitesi’nde mimarlık ve yapı mühendisliği eğitimi aldı. 1962’de Tata Industries’te çalışmaya başladı. Kariyeri boyunca grubun çeşitli şirketlerinde çalıştı.
1991’de grubun başına geçti. 2012’de emekli oldu ve Tata Sons’un onursal başkanı olarak atandı.

Aldığı ödüller ve tanınırlığı
2008’de Hindistan hükümeti Tata’ya ülkenin ikinci en yüksek sivil nişanı olan Padma Vibhushan’ı verdi. Tata, uluslararası iş dünyasında tanınan bir isimdi.
The Economist dergisi 2011’de Tata için bir profil yayınladı. Dergi, Tata’nın aile grubunu “küresel bir güç” haline getirdiğini yazdı.
Kişisel hayatı
BBC’nin haberine göre, Tata’nın hızlı arabalara ve uçaklara ilgisi vardı. Tata Grubu’nun web sitesi bunları onun “kalıcı tutkuları” olarak tanımlıyor. Ayrıca köpek severdi.
Tata’nın sadeliği sık sık dikkat çekiyordu. 2022’de Nano marka bir arabaya bindiği görüntüler sosyal medyada paylaşıldı. Nano, dünyanın en ucuz arabalarından biri olarak biliniyor.
Tata’nın vefatına tepkiler
Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Tata’nın ölümü üzerine bir mesaj paylaştı. İngiltere İş Dünyası Bakanı Jonathan Reynolds da Tata için bir açıklama yaptı.
Cenaze töreni Mumbai’de
Tata’nın naaşı, insanların saygı duruşunda bulunabilmesi için Mumbai’deki bir kültür merkezinde bekletiliyor. Daha sonra devlet töreniyle defnedilecek.








