AKP’den kafa karıştıran “casusluk” teklifi | Etki ajanlığı var mı yok mu?

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, 9. Yargı Paketi’nde yer verilmeyen bazı düzenlemelerin yer aldığı kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Teklifin 16. Maddesi ise kamuoyunda “etki ajanlığı” olarak nitelendirilen düzenlemeyi akıllara getirdi. Ancak teklifte ifade edilen “casusluk” maddesinin kapsamına ilişkin detay yer almıyor. Güler, maddedin etki ajanlığıyla ilgisi olmadığını söylese de teklifin tartışmalara yol açacağı ifade ediliyor.

AKP, kamuyounda “etki ajanlığı” olarak yorumlanan “casusluk” maddesinin yer aldığı teklifi TBMM Başkanlığı’na sundu.

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, Grup Başkanvekilleri Bahadır Yenişehirlioğlu ve Leyla Şahin Usta ile 23 maddeden oluşan Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni Meclis Başkanlığı’na sundu. Teklifte kamuoyunda “etki ajanlığı düzenlemesi” olarak da yorumlanan “casusluk” maddenin de yer alıyor. Fakat teklif içerisinde yer “casusluk” ifadesinin kapsamı belli değil.

Güler. 16. Madde’nin son zamanlarda yaşanan casusluk eylemleri kapsamında düzenlendiğini belirtti. Gerek Türk vatandaşlarına gerekse yabanacı vatandaşlara yönelik bir başka istihbarat elemanı tarafından işlenen farklı suçlara ayrı bir ceza verileceğine dikkati çekti. Güler, şunları söyledi:

“Türk ve yabancı ülke vatandaşları, adam öldlrme, adam kaçırma, gasp, tehdit gibi suçları işlendiğini görüyoruz. Bu suçların casusluk kapsamında, bir başka ülkenin çıkarlarına ve talimatları noktasında işlendiği için bu hususları ağırlaştırıyoruz.

AKP’nin “casusluk” teklifi tartışmalara yol açabilir

Bir garip tanımlama

Teklifin 16. maddesine göre devletin güvenliği ile iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda suç işleyenlerin üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacağı düzenlenmekte. Böylelikle belge ve bilgi temini veya açıklanması dışında casusluk maksadıyla suç işlenmesi de ayrı bir suç olarak düzenlenmekte ve casusluk faaliyetleriyle daha etkin mücadele edilmesi amaçlanmakta.

10. Yargı Paketi yolda

Güler, son günlerde yaşanan cezasızlık algısı ve infaz sistemindeki bazı hususların yeniden değerlendirildiğini söyledi. Adalet Bakanlığı ile birlikte bu konuda ciddi ve titiz bir çalışma yürütüldüğünü belirtti. Bu kapsamda hazırlanacak bir yasa taslağını da 10. Yargı Paketi olarak önümüzdeki günlerde Meclis Başkanı’na arz edeceklerini dile getirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.