Beykoz Kundura’da “Hafıza Konuşmaları” paneli

Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma Merkezi’nin cumhuriyetin 100. yıldönümü kutlamalarına eşlik eden ve Sümerbank’ın 90. yıldönümünü hatırlatan “Hafıza Konuşmaları” isimli panel serisinin üçüncüsü 26 Ekim 2024 Cumartesi günü Beykoz Kundura’da gerçekleşecek.

Hafıza Konuşmaları III

1933 yılında kurulan ve cumhuriyet tarihinin önemli simgelerinden birine dönüşen Sümerbank’ın mottolarından “Her Şeyi Daha İyi Başaracağız” sloganıyla yola çıkan konferans serisinin ilki 28 Ekim 2023’te, ikincisi ise 23 Mart 2024’te düzenlendi.

Prof. Dr. İlhan Tekeli, Doç. Dr. Murat Koraltürk, Prof. Dr. Arzu Öztürkmen, Prof. Dr. Gülhan Balsoy gibi alanlarının öncüsü birçok tarihçi, sosyolog, ekonomist ve şehir plancısını ağırlayan Hafıza Konuşmaları serisinin üçüncü buluşmasında “Endüstri Mirası” ve “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Kağıt Endüstrisi” başlıklı iki farklı oturum yer alacak.

Endüstri Mirası 

Türkiye’nin sahip olduğu Endüstri Mirasları’nın tüm boyutlarıyla tartışılacağı oturuma Dr. Gülsün Tanyeli başkanlık ederek, Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası’nın özelleştirme sürecinde yaşadığı deneyimleri aktaracak.

Özyeğin Üniversitesi’nden Dr. Mehmet Saner, Endüstri Mirası yapılarının kent ölçeğinde korunması ve yeniden kullanılmasında yapılabilecekler, Mimar Sinan Üniversitesi’nden Ekin Sarıca, Endüstri Mirası’nın korunması ve yeniden işlevlendirilmesinde yaratıcıya düşen rol, Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi’nden Burak Asıliskender ise Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası’nın üniversiteye dönüşüm sürecinde yaşananlar ve elde edilen deneyimler üzerine sunumlarını gerçekleştirecekler.

Osmanlı’dan cumhuriyete Kağıt Endüstrisi

Türkiye’de sanayi ve sendika tarihi üzerine önemli çalışmaları bulunan Hakan Koçak’ın moderatörlüğünü üstleneceği ikinci oturumda, 1893’te Sultan İkinci Abdülhamid’in Beykoz’da, Mabeynci Osman Bey’e kurdurduğu Hamidiye Kağıt Fabrikası’nın kuruluş sürecini Boğaziçi Üniversitesi emekli öğretim üyelerinden Prof. Dr. Nedret Kuran, cumhuriyet dönemi kağıt endüstrisinin öncü ismi Mehmed Ali Kağıtçı’nın Atatürk ile olan ilişkilerini ve yaptığı çalışmaları “Bir Cumhuriyet Aydını: Mehmed Ali Kağıtçı” kitabının yazarı Mehmet Sarıoğlu, cumhuriyet dönemi ilk kağıt fabrikalarından İzmit Seka Fabrikası’nın tarihini ve günümüzde bir müze olarak faaliyetlerini ise Seka Kağıt Müzesi’nden Salim Saraç anlatacak.

Kayıt Bilgisi

26 Ekim 2024 Cumartesi günü 14:00 – 18:00 saatleri arasında gerçekleştirilecek Hafıza Konuşmaları serisinin üçüncü paneline www.beykozkundura.com adresi üzerinden ücretsiz kayıt yaptırabilirsiniz. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.