MHP’de etki ajanlığı öfkesi: Geri adım AKP içindeki “Batıcı kanada” bağlanıyor

MHP’liler, “etki ajanlığı” olarak bilinen casusluk maddesinden vazgeçilmesini AKP içinde AB yanlısı olan “Batıcı kanada” bağlıyor. MHP kaynakları, maddeyi yeniden gündeme getirme konusunda kararlı.

etki ajanlığı teklifi

Kamuoyunda “etki ajanlığı” olarak bilinen casusluk maddesi geri çekildi. Ancak bu durum Milliyetçi Hareket Partisi’nde (MHP) hayal kırıklığına neden oldu. Medyascope‘un ulaştığı MHP kaynakları, maddeyi geri çektirenin AKP içindeki “Batıcı kanat” olduğunu iddia etti.

MHP kaynakları, AKP’nin, Avrupa Birliği (AB) ile yakın ilişkilerde olan bazı medya ve sivil toplum kuruluşlarının taleplerini karşılayan “Batıcı kanat” tarafından baskıya maruz kaldığı öne sürüyor. Medyascope’a konuşan MHP’li kaynaklar, AKP’lilerin bu nedenle maddeyi tekliften çıkardığını söyledi. MHP’liler, “Batıcı kanat ne yerli ne millî. AKP’nin içerisindeki bu grup son zamanlarda güçlenmeye başladı” yorumu yaptı.

MHP’nin işaret ettiği “Batıcı kanat” nedir?

MHP, AKP’nin içindeki bir grup milletvekilinin Türkiye’nin Batı ile daha yakın ilişki kurmasını istediğini öne sürüyor. Ayrıca MHP, AB’ye katılımın şart olmasını gerektiğini savunmaları nedeniyle bu vekilleri “Batıcı kanat” olarak nitelendiriyor.

İsmail Özdemir’in teklifi sonrası baskı iddiaları

MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir’in TBMM’ye sunduğu ve RTÜK’ün yabancı fonlardan destek alan medya kuruluşlarının lisanslarını iptal etmesini talep eden teklif, “etki ajanlığı” yasası ile ilişkilendiriliyor. MHP kaynakları, Özdemir’in teklifinden sonra “Batıcı kanadın” AKP’ye yoğun baskı yaptığını belirtti.

MHP’nin geri getirme ısrarı

Medyascope‘a konuşan kaynakları, “etki ajanlığı” maddesinin yeniden ve düzenlemeye uğramadan, gündeme alınması için çaba göstereceklerini söyledi. MHP kaynakları, “Bu konuda ısrarcıyız. Türkiye hiç kimsenin uydusu olmayacak. AKP’nin de bu şekilde düşüneceğini tahmin ediyoruz” dedi.

AKP’nin açıklaması

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, yasa teklifinin tamamen geri çekildiği iddiasını yalanladı. Güler, “Kanun teklifinin tamamının çekildiği doğru değil, daha sonra bunu tekrar gündemimize alacağız” dedi. AKP’nin yasaya karşı olan partilerden, maddeyle ilgili düzenleme önerisi istediği de belirtiliyor.

Son olarak, Meclis kulislerinde MHP’nin iktidar üzerindeki etkisi ve AKP içindeki farklı güç odakları arasındaki ilişki yeniden tartışmaya girdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.