Van’ın Bahçesaray belediyesine kayyum atandı. Karar belediyeye tebliğ edildi. Aynı gün Bahçesaray Belediye Eş Başkanı Ayvaz Hazır’a dokuz yıl önce katıldığı bir basın açıklamasında söylediklerinde ötürü üç yıl 11 ay hapis cezası verildi.
Esenyurt, Mardin, Halfeti, Tunceli, Ovacık’tan sonra Bahçesaray Belediye’sine de kayyum atandı. Kayyum, DEM Partili Eş Başkan Ayvaz Hazır’a verilen hapis cezasının ardından geldi. Karar belediyeye tebliğ edildi. Belediye binası ve çevresini polisler kuşatma altına aldı.
AKP-MHP iktidarı ısmarlama dosyalar ve kararlar ile kayyım gaspına kendince zemin yaratmaya devam ediyor. Bahçesaray Belediyemiz, polis ve asker kuşatmasına alınarak gasp edilmeye çalışılıyor. Halkın iradesini kendisine hedef bilen bu hukuk tanımazlara karşı tüm halkımızı… pic.twitter.com/x8NjdHl1kM
— DEM Parti Demokratik Yerel Yönetimler (@DEMPartiDYYK) November 29, 2024
Bahçesaray Belediye Eş Başkanı Ayvaz Hazır’a hapis cezası
Eşbaşkan Hazır’a hakkında katıldığı bir etkinlik gerekçe gösterilerek 24 Aralık 2015’te dava açıldı. Van 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve 15 kişinin yargılandığı davada dün (28 Kasım) karar çıktı. Hazır’a “terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” iddiasıyla üç yıl 11 ay hapis cezası verildi.
Ayvaz Hazır’ın yerine Bahçesaray Kaymakamı getirildi
İçişleri Bakanlığı paylaştığı yazıda Ayvaz Hazır’ın Bakanlık tarafından görevden uzaklaştırıldığını yerine Bahçesaray Kaymakamı Harun Arslanargun’un getirildiğini açıkladı:
“Bahçesaray (Van) Belediye Başkanı Ayvaz Hazır’ın
a) Van 4. Ağır Ceza Mahkemesinin 2022/196 esas sayılı dosyası kapsamında “PKK/KCK silahlı terör örgütüne üye olmamak ile birlikte terör örgütü adına suç işlemek” suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası alması,
b) Van 2. Ağır Ceza Mahkemesinin 2023/130 esas sayılı dosyası kapsamında “PKK/KCK silahlı terör örgütünün propagandasını yapmak” suçundan soruşturmasının devam etmesi nedeniyle,
Ayvaz Hazır’ın Anayasa’nın 127’inci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 47’inci maddesi gereğince geçici bir tedbir olarak İçişleri Bakanlığı’nca görevden uzaklaştırılmıştır.
5393 sayılı Belediye Kanunun 45 ve 46’ıncı maddeleri uyarınca Bahçesaray Kaymakamı Harun Arslanargun, Van Valiliğince Bahçesaray Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmiştir.”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Bahçesaray (Van) Belediye Başkanının İçişleri Bakanlığınca Görevden Uzaklaştırılmasına Dair Basın Açıklaması: pic.twitter.com/drB40Lzf9p
— T.C. İçişleri Bakanlığı (@TC_icisleri) November 29, 2024
DEM Parti’den çağrı: “Halkımızı iradesine sahip çıkmaya çağırıyoruz”
Bahçesaray Belediyesi’ne kayyum atanmasının ardından DEM Parti’den ilk açıklama geldi. Parti X hesabından yaptığı açıklamada çağrıda bulundu:
“Van Bahçesaray Belediye Eş Başkanımız Ayvaz Hazır’a jet hızıyla ceza verilerek kayyım atanmasına gerekçe yapıldı. Haksız ve hukuksuz bir şekilde irademizi gasp eden kayyım darbesine karşı halkımızı demokratik protesto hakkını kullanmaya, iradesine sahip çıkmaya çağırıyoruz!”
Van Bahçesaray Belediye Eş Başkanımız Ayvaz Hazır’a jet hızıyla ceza verilerek kayyım atanmasına gerekçe yapıldı. Haksız ve hukuksuz bir şekilde irademizi gasp eden kayyım darbesine karşı halkımızı demokratik protesto hakkını kullanmaya, iradesine sahip çıkmaya çağırıyoruz! pic.twitter.com/7Yt2JhTarF
— DEM Parti (@DEMGenelMerkezi) November 29, 2024
Tülay Hatimoğulları: ” Bu irade gaspını kınıyoruz!”
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Bahçesaray Belediyesi’ne kayyum atanmasına ilişkin, “Van Bahçesaray Belediyesi’ne kayyım atanması, halk iradesinin hiçe sayılmasıdır. Bu irade gaspını kınıyoruz! Demokrasinin kırıntısının dahi ortadan kaldırıldığı bu kayyım zorbalığı ile iktidar meşruiyetini sıfırlamaktadır” dedi.
Van Bahçesaray Belediyesi'ne kayyım atanması, halk iradesinin hiçe sayılmasıdır. Bu irade gaspını kınıyoruz!
— Tülay Hatimoğulları (@TulayHatim) November 29, 2024
Demokrasinin kırıntısının dahi ortadan kaldırıldığı bu kayyım zorbalığı ile iktidar meşruiyetini sıfırlamaktadır.
Kayyıma gerekçe yapılan suçlamaların hepsi safsatadır.… https://t.co/2CBsqNzAgc
Tuncer Bakırhan: “Kayyum darbesini lanetliyorum”
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Bahçesaray Belediyesi’ne kayyum atanmasına ilişkin, “Van Bahçesaray belediyemize dönük yapılan kayyım darbesini lanetliyorum. İktidarın bu darbeci politikaları halkın iradesine her seferinde çarpıp tuzla buz olacaktır” dedi.
Van Bahçesaray belediyemize dönük yapılan kayyım darbesini lanetliyorum.
— Tuncer BAKIRHAN (@tuncerbakirhan) November 29, 2024
Van'da 14-0 hezimetini yaşayanlar iflas etmiş kayyım siyasetinden medet umacak kadar aciz bir yönetim aklıyla hareket ediyorlar. İktidarın bu darbeci politikaları halkın iradesine her seferinde çarpıp… https://t.co/7WnUQefpxn
Özgür Özel: “Milletin iradesi hiçe sayılıyor”
CHP Genel Başkanı Özgür Özel de Bahçesaray Belediyesi’ne kayyum atanmasına X hesabından tepki gösterdi:
“İktidarın ardı ardına seçilmiş belediye başkanlarına yönelttiği operasyonlar, milletin iradesini hiçe saymaktır, bir çaresizliğin itirafıdır. Dün nasıl Esenyurt’un, Tunceli’nin, Mardin’in yanındaysak bugün de Bahçesaray’ın ve Bahçesaray halkının iradesinin yanında duracağız.”
İktidarın ardı ardına seçilmiş belediye başkanlarına yönelttiği operasyonlar, milletin iradesini hiçe saymaktır, bir çaresizliğin itirafıdır.
— Özgür Özel (@eczozgurozel) November 29, 2024
Dün nasıl Esenyurt'un, Tunceli'nin, Mardin'in yanındaysak bugün de Bahçesaray'ın ve Bahçesaray halkının iradesinin yanında duracağız.
DEM Parti Van İl Örgütü: “Kayyum darbesini kabul etmiyoruz”
Partinin Van İl Örgütü kurumsal X hesabı da şu açıklamayı paylaştı:
“Bahçesaray belediyemize yönelik kayyum darbesini kabul etmiyor, tüm halkımızı bu hukuksuzluğa karşı demokratik tepkisini göstermeye çağırıyoruz. Kayyum gaspını kabul etmeyeceğiz!”
Değerli Halkımız,#Bahçesaray belediyemize yönelik kayyım darbesini kabul etmiyor, tüm halkımızı bu hukuksuzluğa karşı demokratik tepkisini göstermeye çağırıyoruz. #KayyımGasp'ını Kabul Etmeyeceğiz! @DEMGenelMerkezi @DBP_GenelMerkez @dbp_wan @OhdVan @VanBaro @ihdvan pic.twitter.com/IFepzJAmrC
— DEM PARTİ WAN (@DEMPartiWan) November 29, 2024