İsrail, ateşkese rağmen Lübnan’ı vurdu: En az 10 ölü

İsrail ile Hizbullah arasında varılan ateşkes sona mı erdi?

İsrail-Hizbullah arasında varılan ateşkes, İsrail ordusunun saldırıları ile bozuldu. İsrail, Lübnan’a yönelik saldırılarına tekrara başladı. İsrail’in Lübnan’ın güneyine düzenlediği saldırılarda en az 11 kişi öldü, 3 kişi yaralandı.

İsrail’in Lübnan’a saldırıları, Hizbullah’ın İsrail’i “ateşkesi ihlal etmekle” suçlaması ve Hizbullah’ın stratejik öneme sahip olan Şeba Çiftlikleri’ndeki bir İsrail noktasına füze ateşlemesinin hemen ardından geldi. Beyrut’ta yaşayanlar, Reuters’a akşam saatlerinde alçak irtifada uçan drone sesleri duyduklarını söyledi.

İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmalar, iki ülke arasında ABD ve Fransa’nın arabuluculuğunda yürürlüğe giren ateşkesi kırılgan bir konuma getirdi. Ateşkes uyarınca, İsrail güçleri Lübnan’dan çıkacak, Hizbullah Litani Nehri’nin kuzeyine geçecek. Lübnan ordusu 5 bin askerle bölgeyi kontrol edecekti.

Netanyahu: “Sert karşılık vereceğiz”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hizbullah’ın roket saldırısını “ateşkesin ciddi bir ihlali” olarak nitelendirdi ve “İsrail buna sert karşılık verecektir” dedi.

Lübnan adına ateşkesi müzakere eden isimlerden Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, İsrail’in bir haftadır Beyrut’ta en az 54 kez ateşkesi ihlal ettiğini açıkladı. Berri, ateşkesi izlemekle görevli komiteden, İsrail’in ihlallerini “acilen” durdurmasını sağlamalarını istedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, “Fransa, İsrail ve Lübnan ile ihlalleri araştırmak için bir mekanizma aracılığıyla çalışıyoruz” dedi.

Lübnan ve İsrail daha önce de birbirlerini ateşkesi ihlal ettikleri gerekçesiyle suçlamıştı.

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Sa’ar, Hizbullah’ın anlaşmayı hiçe sayarak Litani Nehri’nin güneyine silah taşıdığını ileri sürmüştü. Sa’ar, “İsrail ateşkesin başarılı bir şekilde uygulanması konusunda kararlı. Ancak 6 Ekim 2023’teki duruma dönmeyi kabul etmeyeceğiz” dedi.

İsrail devlet televizyonu Kan’ın aktardığına göre ABD’li temsilci Amos Hochstein, İsrail’i ihlaller konusunda uyardı.

İsrail ile Hizbullah ateşkesi 27 Kasım saat 04'00'te yürürlüğe girdi.
İsrail ile Hizbullah ateşkesi 27 Kasım saat 04’00’te yürürlüğe girdi.

Ateşkesin detayları nasıldı?

Anlaşmaya göre İsrail ve Hizbullah güçleri 60 gün içinde askerlerini ve silahlarını bölgeden çekecek. Taraflar Mavi Hat olarak bilinen gayri resmi sınır hattından uzaklaşacak. Hizbullah güçleri Litani Nehri’nin kuzeyine geçecek. ABD ve Fransa, ateşkesi denetleyen mekanizmaya dahil olacak.

Üst düzey bir ABD yetkilisi, anlaşmanın uygulanma sürecine ilişkin yeni detayları paylaştı. İsrail ordusu 60 günlük süreçte kademeli olarak Lübnan’dan çıkacak. Lübnan ordusu, İsrail güçleri güneye, Hizbullah kuzeye çekilirken Mavi Hat bölgesini devriyelerle kontrol edecek.

ABD ve Fransa, Üçlü Mekanizma’ya dahil oldu. Bu mekanizmada Lübnan ordusu, İsrail ordusu ve Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü yer alıyor. Ateşkes ihlallerine ilişkin tüm şikayetler ABD’ye iletilecek.

ABD ve Fransız güçleri Lübnan’da konuşlanmayacak. Ancak iki ülke, Lübnan ordusuna eğitim ve iletişim desteği sağlayacak. ABD, Askeri Teknik Komite aracılığıyla Lübnan ordusuna teknik ve mali destek verecek.

Plan ayrıca kalıcı ateşkes için uygun koşulların oluşturulması amacıyla Güney Lübnan’da ekonomik ve altyapı gelişimini desteklemeyi öngörüyor. Uluslararası toplum bu konuda destek sağlayacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.