CHP’den sokak hayvanları yönetmeliğine karşı belediyelerine genelge: “Amaç tepkiyi belediyeye yöneltmek” 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, “Katliam Yasası” olarak anılan Hayvanları Koruma Kanunu’nun uygulama yönetmeliğine karşı CHP’li belediyelere genelge gönderdiklerini söyledi. Zeybek “Yasanın nihai hedefi sokak hayvanlarını yok etmek” dedi. Genelgede hayvanları öldürme yetkisinin belediye meclislerine verilmesinin halkla belediyeleri karşı karşıya getirmeyi amaçladığı ve barınaktan hayvan sahiplenmenin imkansız hale getirildiği vurgulandı. 

CHP sokak hayvanları ile ilgili kanunun uygulama yönetmeliğine karşı belediyelerini uyardı
CHP sokak hayvanları ile ilgili kanunun uygulama yönetmeliğine karşı belediyelerini uyardı

CHP, 13 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlanan Hayvanları Koruma Kanunu’nun uygulama yönetmeliğine karşı belediyelerine genelge gönderdi. 25 bin nüfus üzerindeki tüm belediyelere gönderilen genelgede CHP sokak hayvanları ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususlara yer verildi.

Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek “Yönetmeliğin amacı belediyeyle vatandaşı karşı karşıya getirmek” değerlendirmesini yaptı. 

CHP sokak hayvanları yönetmeliğine itiraz ediyor: Öldürme yetkisi belediye meclisinde: Amaç tepkiyi belediyeye yöneltmek

Sokak hayvanları popülasyonunun kontrol altına alınamayacağı durumlarda, hayvanların öldürülmesi kararının belediye meclislerinin yetkisine bırakılmasının, toplumsal tepkinin yerel idareye yönelmesine neden olacağı vurgulandı. Genelge, yönetmeliğin yedinci maddesinde yer alan bu düzenlemede amacın belediye ve vatandaşları karşı karşıya getirmek olduğuna dikkat çekti. 

“Belediye Meclisi hangi yetkinlikle bu kararı alabilecek? Hangi uzmanlığa ve bilimsel bilgiye sahip ki böyle bir kararı alabilecek” sorularıyla belirsizliğe dikkat çekildi. 

Barınakların kapasitesini aşması ötanazi kararlarının önünü açacak

Genelgede, bakımevlerinde hayvan üretiminin engellemesi sorumluluğunun da belediyelere verilmesinin üzerinde duruldu. Burada sadece belediyelerin kendi bakım evlerinden mi, yoksa sorumlu olduğu idari alandaki resmi ve özel tüm bakım evlerinden de mi sorumlu olduğu konusunun da muğlak olduğu vurgulandı.

Uygulama yönetmeliği, barınağı olmayan yerel yönetimlerin topladıkları hayvanları en yakın barınağa bırakmasını düzenliyor. Ancak ilgili barınağın bağlı olduğu idare tarafından barınağın kapasitesinin uygun olup olmadığına bakılmaksızın kabul etme zorunluluğu da getiriyor. CHP, bu düzenlemeyi sokak hayvanları için belediye meclislerince ötanazi kararı aldırabilmenin önünü açmak olarak değerlendirdi.

Kanun sahiplenmeyi özendirmiyor, imkansız kılıyor

CHP’nin belediyelere gönderdiği genelgede ayrıca hayvan sahiplenmenin zorlaştırılmasına da dikkat çekildi. “Hayvan bakımevinden köpek sahiplenmek isteyenlerden, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki yönetim planını ve bu doğrultuda bağımsız bölümde köpek bulundurabileceğine dair yöneticiden temin edilen izin belgesini istemek” koşulu getirildiği hatırlatıldı. Benzer yükümlülüğün, evhayvanı satış yerlerinin görev ve sorumlulukları arasında da yer aldığı kaydedildi. 

“Katliam yasası” olarak anılan düzenlemeyi getirirken iktidar sokak hayvanlarının sahiplenilmesi için çağrı yaparken, uygulama yönetmeliği ile daha da zorlaşıyor. CHP, konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Hayvan sahiplenmek isteyen vatandaşlardan kat mülkiyeti kanunu kapsamında istenilen belgelerin edinilmesi meşakkatli bir süreç olduğundan barınak ya da petshop yerine vatandaşlar yasadışı merdiven altı üreticilerden alma eylemine girecekleri için sahiplendirme işlemi daha zorlaştırılmıştır. Bu da barınaklarda popülasyonun artmasına neden olacaktır. Ülkemizde yönetim planları matbudur ve çoğunda hayvan beslenmesi yasaktır. Bu durumda kimse belge getiremeyeceği için barınaklardan sahiplenme yapamayacaktır. Bu da kanunun sahiplendirmeyi özendirmediği gibi üstüne imkansız kıldığını göstermektedir.”

Sokak hayvanlarını sahiplenmek zorlaştırılıyor

Sorumluluk çok, mali destek yok

Uygulama yönetmeliğinin 19. maddesindeki “Büyük hayvanlara günde en az bir öğün, yavrulara ise günde en az iki öğün yiyecek verilmesi, yiyeceklerin günlük hazırlanması, günlük olarak tüketilmeyen yiyeceklerin uygun saklama koşullarında saklanması, hayvanların yemek artıklarıyla beslendiği hayvan bakımevlerinde yiyeceklerin günlük olarak tüketilmesi ve gün boyunca yiyeceklerin hayvanların önünde bekletilmemesi” ibaresine de CHP tepki gösterdi. Belediyelere gönderilen genelgede, beslemelerin bu şekilde yapılabilmesi için hayvan bakım evlerinde yeterli miktarda yiyecek olması gerektiğinin altı çizildi.  

Yerel yönetimlere verilen sorumluluklara rağmen, belediyelere mali destek sağlanmadığına dikkat çekilen genelgede, “Verilen görevlerin tam ve zamanında yerine getirilmesi için mali destek sağlanmaması durumunda, belediyeleri ayrı bir mali çıkmaz beklemektedir” denildi. 

Gökan Zeybek: “Yasanın nihai hedefi sokak hayvanlarını yok etmek”

Barınaklardaki sokak hayvanları sayısının yönetilebilir seviyeyi açtığına değinen Zeybek “Sokak hayvanlarına karşı düşmanca yaklaşım var. Yasanın nihai hedefi sokak hayvanlarını yok etmek” dedi. 

Ayrıca Zeybek hayvanların bakım giderlerinin belediyelerin yönetmesi gereken bir mesele olduğunu vurgulayarak “Belediyelerin veteriner işlerine ayırdıkları bütçe yüzde 2-3’lerin üzerine çıkmış durumda. Bu kadar yükü belediyelere yüklüyorsanız o zaman İller Bankası payını yüzde 6’dan 7-8’e çıkarın, vergi gelirlerinden payını artırın” diye konuştu. 

“Mamak barınağında herkesin içini rahatlatacak bir çalışma yapacağız”

Zeybek, Mamak Belediyesi barınağındaki köpeklerin parçalanmış, beslenmediği için birbirini yemiş görüntüleri hakkında da konuştu. Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin ile görüştüğünü söyleyen Zeybek, sorumluluğu bulunanların görevden alınması talimatı verdiğini aktardı. 

Barınaktaki protestoya jandarma müdahalesini eleştiren Zeybek, şunları söyledi:

“Hızlı biçimde barınakta hayvanseverlerin de itiraz ettiği kimi yapıların ortadan kaldırılması ve ek hizmet binalarının yapılması için çalışmaya başlıyoruz. Herkesin içini rahatlatacak bir çalışma yapıldığını herkese göstereceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.