DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Suriye meselesine ilişkin konuştu. Suriye’nin yaralarının sarılmasında iktidara her türlü desteği vereceklerini belirten Bakırhan, “Ancak Suriye halkının iradesini yok sayan politikaya karşı çıkacağız” dedi.
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, partisinin grup toplantısında, Suriye’de yaşanan gelişmelere ilişkin iktidara seslendi. Bakırhan, Suriye’de Baas rejimin çökmesiyle sadece Suriye’nin değil Ortadoğu’nun da yeni bir döneme girdiğini belirtti:
“Suriye’nin yaralarını sarması ve mültecilerin gönüllü bir şekilde kendi yurtlarına dönmesi için Türkiye’ye büyük bir sorumluluk düşüyor. Bu konuda iktidarın atacağı bütün adımlara destek sunacağız. Ancak Suriye halkının iradesini yok sayan politikaya karşı çıkacağız.”
Bakırhan, iktidarı Ortadoğu’da gerçekler üzerine tefekkür etmeye çağırdı
“Eğer sevinciniz bittiyse hemen ardından tefekkür etme zamandır” diyerek Arap atasözünden alıntı yapan Bakırhan, “İçeriyi konsolide etmek, ekonomik krizi örtmek, Kürt düşmanlığında yeni bir zemin yaratmak için Halep’te çaldığınız mehter marşı durduysa iktidarı Ortadoğu’da gerçekler üzerine tefekkür etmeye çağırıyoruz” diye seslendi.
“Kalın ve Fidan, Kobani’ye de ortaklaşma zeminini güçlendirmek için gitsenize”
Bakırhan, geçtiğimiz günlerde Şam’a giden MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a da çağrıda bulundu:
“Geçen gün önce MİT Başkanı gitti, hemen peşinde de Bakan beş saat araç yolculuğuyla Şam’a gitti. Demek ki beş saat yolculukla gittiğine göre orada öyle bir tehdit yok değil mi? Koskoca Türkiye Cumhuriyeti’ni Dışişleri Bakanı beş saat yolculuk yapıyor ve hiçbir şeyle karşılaşmıyor. Buradan Van’a gidince 10 defa arama noktası var. Buradan daha iyiymiş demek ki. ‘Diyalog geliştirmekle ve ortaklaşma zeminini güçlendirmek için Şam’a gittik’ diyorlar. Sayın Kalın ve Fidan, Kobani’ye de ortaklaşma zeminini güçlendirmek için gitsenize. Oraya kendileri gitmiyor SİHA’larını gönderiyorlar. Kuzeydoğu Suriye Özerk Yönetimi’yle niye yüz yüze görüşmüyorsunuz?”
Bakırhan’dan hükümete: “Nedir derdiniz?”
İmralı’da PKK lideri Abdullah Öcalan’la görüşme taleplerine ilişkin sürece dair de konuşan Bakırhan, herhangi bir yeni gelişme olmadığını belirtti. Bakırhan iktidara, “İmralı görüşmelerini zamana yaymak, keyfi davranmak doğru değil. Toplum nezdinde bu çözüm ve diyalogdan kaçmak diye okunuyor. İkinci bir görüşmenin yapılması ısrarla gerçekleştirilmiyor. Nedir derdiniz?” diye sordu.
“Bir an önce İmralı’nın kilidi açılıp görüşmelerin sağlaması gerekiyor”
Bakırhan, grup toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. İmralı’yla görüşme talebinin ne aşamada olduğunu soran bir gazeteciye Bakırhan, şunları söyledi:
“Şu ana kadar herhangi bir cevap alamadık. Her seferinde Adalet Bakanı bir şey söylüyor. ‘Bütçe görüşmelerini bekliyoruz’ demişti. Biz de merak ediyoruz, bekliyoruz. Artık bence oyalamaktan vazgeçmeliler. Bir an önce oranın kilidini açıp görüşmelerin sağlanması gerekiyor.”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Tuncer Bakırhan, Öcalan ile görüşmek için verdikleri dilekçenin ne aşamada olduğunu sorusuna yanıt verdi:
— Medyascope (@medyascope) December 24, 2024
"Adalet Bakanı her seferinde bir şey söylüyor. 'Bütçe görüşmelerini bekliyoruz' demişti. Artık bir an önce bu oyalamadan vazgeçmeleri, oranın kilidini açmaları gerekir"… pic.twitter.com/kLFQSGjXSm
İktidar kanadından Öcalan’la görüşme talebine resmi geri dönüş olmadı
Bakırhan, “Heyette yer alıcak isimler belirlendi mi? Kaç başvuru oldu?” oldu sorusuna, “DEM Parti’nin Eş Genel Başkanları olmak üzere bütün milletvekilleri başvurdu. Mesele kimin gideceği değil. Oradan ne söylendiği, bu tartışmalara ve sürece nasıl bir katkı yapıldığıdır. Adalet Bakanına sormak gerekiyor. Onlar neyi bekliyorlar, biz de anlamadık” diye cevap verdi.
“Bir samimiyet varsa neden sürece evrilmesin?”
“İmralı’da görüşme yapılırsa yeni bir süreç başlamasını bekliyor musunuz? Öcalan nasıl bir cevap verir?” sorularına Bakırhan, “Bu konuda hiçbir şey söyleyemeyeceğim. Ama biz parti olarak bu tartışmaların bir sürece evrilmesini canı gönülden istiyoruz. Bir samimiyet varsa neden bir sürece dönüşmesin?” diye yanıtladı.
MİT Başkanı ve Dışişleri Bakanı’nın Şam’a gitmesine ilişkin de Bakırhan, “25 milyon Kürtün yaşadığı bir ülkede öte sınırda kardeşleri var. Sayın Dışişleri Bakanı ve MİT Müsteşarı’nın Şam’ı ziyaret ettiği gibi Kobani’yi de Haseki’yi de Kuzeydoğu Suriye Yönetimini de ziyaret etmesini beklerdik” dedi.