İsrail’in Gazze Savaşı nedeniyle Müslüman ülkelerde başlayan Coca-Cola ve Pepsi boykotları, yerel kola markalarına yeni pazar fırsatları sundu. Gaza Cola’yı piyasaya süren Filistinli aktivist Usame Kaşu, elde edeceği gelirle Filistin’de hastane onarmak istiyor.
Kaşu, hem Gazze için para toplamak hem de ‘silahlı ticarete yatırım yapan büyük şirketlere’ mesaj göndermek amacıyla Gaza Cola’yı ürettiğini söylüyor.
Usame Kaşu, Gaza Cola’dan elde edeceği kâr ile Gazze’nin kuzeyinde yer alan ancak savaştan dolayı enkaz hâline gelen al Karama Hastanesi’ni yeniden inşa etmek için kullanmayı umuyor.
Neden Al-Karama Hastanesi?
Filistinli aktivist Kaşu bu hastaneyi nispeten küçük olduğu için seçmiş. Hastanenin kolay yönetilebilir ve çok pahalı olmaması etkili olmuş. Kaşu bu planını gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğini henüz bilmese de, “Hayal kurmaya hakkımız var. Hayal etmezsek yaşayamayız” diyor.
Kaşu, Al Karama Hastanesi’nin yeniden inşası için de gerekli araştırmalara başladığını söylüyor.
İnsan hakları savunucusu, film yapımcısı ve artık bir gazlı içecek üreticisi olan 43 yaşındaki Kaşu, Gazze’de paraşüt bezlerinden geçici barınak yapılmış bir sahra hastanesi kurduklarını belirtiyor.
Fikir nasıl ortaya çıktı?
Kaşu, Gaza Cola fikrinin ilk kez Kasım 2023’te aklına geldiğini söylüyor. Gazlı içeceklerden hoşlanmasa da Gaza Cola fikrinin bir mesaj taşıdığını düşünüyor. Kaşu’ya göre bu gazlı içecek “silahlı ticarete yatırım yapan tüm büyük şirketlere” bir meydan okuma. Filistinli aktivist büyük şirketleri işaret ederek, “Paranızın ne yaptığını görüyor musunuz? Evlerimizi ve çevrelerimizi yok ediyor… Uyanmaları gerek, paralarının ve açgözlülüklerinin soykırıma neden olduğunu anlamaları gerek” diyor.
Usame Kaşu kimdir?
Usame Kaşu Batı Şeria, Nablus doğumlu. Boykot, Tecrit ve Yaptırımlar (BDS) hareketinin bir savunucusu. 2001’de Uluslararası Dayanışma Hareketi’ni (ISM) kurdu. 2010’daki Gazze Özgürlük Filosu’nda yer aldı. 18 yıl önce İsrail güçleri tarafından vuruldu ve hapis yattı. Cezaevinde işkenceye maruz kaldı. Daha sonra Filistin’den kaçmak zorunda kaldı. O zamandan beri İngiltere’de yaşıyor.
2024 yılında Londra’da Filistinliler ve destekçileri için politik ve kültürel bir merkez olan “Filistin Evi”ni açtı.
“Boykot sürmeli”
Kaşu, Coca-Cola’yı “insan hayatını umursamayan büyük şirketlerin temsilcisi” olarak görüyor. 2022’deki Ukrayna işgali sonrasında Rusya’da faaliyet göstermeye devam eden Coca-Cola, McDonald’s ve PepsiCo gibi batılı gıda ve içecek şirketleri boykot çağrılarının hedefi olmuştu. Geçtiğimiz aylarda ise Müslüman ülkelerde gerçekleşen Coca-Cola ve PepsiCo boykotları, yerel kola markalarına yeni pazar fırsatları sundu.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Gazze Savaşı nedeniyle başlayan boykotlar, iki şirketin satışlarını düşürürken yerel markaların yükselişe geçmesine neden oldu.
Gaza Cola nerelerde satılıyor?
24’lü paketi 30 sterline satılan içecek, İngiltere’de satışta. Fakat internet üzerinden İspanya, Avustralya, Güney Afrika ve Kuveyt gibi daha uzak yerlere de gönderiliyor.
Gazze ve Batı Şeria’daki bazı Filistinliler bu içeceği denemek isteseler de şimdilik bu bölgeye teslimat mümkün değil.
Kaynak: The Guardian