6 Şubat depremi 2. yılında: Antakya Medeniyetler Korosu üyeleri anlatıyor

6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen iki büyük depremin üzerinden iki yıl geçti. Medyascope depremin yıldönümünde yıkımın merkez üssü Antakya’daydı. Antakya Medeniyetler Korosu üyeleri, yaşadıklarını Göksel Göksu’ya anlattı.

O günden sonra başta depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş ve yıkımın en yoğun yaşandığı Hatay olmak üzere, 11 ilde hiçbir şey eskisi gibi olmadı. 

Nice medeniyete ev sahipliği yapan, depremlerin onulmaz yaralar açtığı merkez ilçe Antakya, güçlüklerle geçen iki yılı geride bıraktı. Bu süre içinde onları bir arada tutan, binlerce yıllık ortak geçmişleri, ortak yaşam kültürü, inançları ve sıkı sıkıya sarıldıkları gönül birliktelikleri oldu. 

Antakya Medeniyetler Korosu
Antakya Medeniyetler Korosu üyeleri depremin 2 yılını anlatıyor

Antakya Medeniyetler Korosu depremde 7 üyesini kaybetti

Depremin yıldönümünde, o büyük yıkıntının altında kalanlar arasında Antakya Medeniyetler Korosu’nun üyeleri de vardı.

Alevi, Sünni, Ermeni, Ortodoks, Katolik ve Musevilerden oluşan altı mezhebin üyelerinin yer aldığı 120 kişilik koro, depremde yedi üyesini kaybetti. 

2008 yılında kurulan ve üç semavi dinin mensuplarından oluşan koronun üyeleri o gece birbirlerini kurtarmak için yarıştı.

Enkazdan çekip çıkardıkları koro şefleri Yılmaz Özfırat’ın bir çağrısıyla yeniden bir araya gelen koro üyeleri bugün il il dolaşıp verdikleri konserlerle hem depremin unutulmamasını sağlıyor hem de gittikleri her yere müziğin sihirli gücünü taşıyorlar.

Nuran Freyçoğlu, Nuray Şirin Reyhanioğlu, Lusinda Horoz, Sabahat Şilfeler, Osman Akın Şam, Bedirhan Gök ve Yılmaz Özfırat o gün yaşadıklarını sözcüklere döktü, sözün tükendiği yerde ise onları iki yıldır bir arada tutan müziğin ahengi devreye girdi.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından desteklenen ve AB Bilgi Merkezleri işbirliğiyle Türkiye’nin dört yanında konserler veren Antakya Medeniyetler Korosu, seslendirdiği ezgilerle depremde sevdiklerini kaybedenlerin yanında olmayı sürdürüyor.

Bu kapsamda şimdiye dek Edirne, Eskişehir, Denizli, Antalya, Samsun, Sivas, Van ve Şanlıurfa’da konserler veren Antakya Medeniyetler Korosu, son olarak 6 Şubat depremlerinin yıldönümü öncesinde, depremden etkilenen illeri tek tek dolaştı ve her birinde konserler verdi.

Antakya Medeniyetler Korosu’nun hikâyesi depremde kaybettikleri yedi arkadaşlarına ithafen “Yedi Mumun Işığında” adı verilen bir belgesele de konu oldu.

Videomuzu buradan izleyebilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.